ErediVisie: Driemers, fans eensgezind, gouden duo's en Willem II

28 oktober 2019, 11:32   Bijgewerkt: 28 oktober 2019, 11:43

Super Sunday in de Eredivisie pakte vooral heel mooi uit voor Ajax en AZ, mede omdat de Noordelijke derby erg tegenviel. Alleen de supporters vielen op in het Abe Lenstra Stadion. Verder liet Mark Diemers weer eens zien waarom de clubs afgelopen zomer voor hem in de rij stonden en blijft Willem II maar winnen. Dat en meer wat er opviel in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. 

{image[337700][right-half][]}Supporters eensgezind

De Derby van het Noorden werd vooral omlijst door onvrede bij zowel de achterban van sc Heerenveen als van FC Groningen. Niet vanwege het armoedige spel, maar om het gevoerde supportersbeleid in Heerenveen. Door sfeeracties aan beide kanten ging echter een streep. 31 Heerenveen-fans hadden een stadionverbod gekregen, omdat ze naar de uitwedstrijd naar VVV-Venlo de verplichte rijroute niet volgden. Omdat zij nauw betrokken waren bij de sfeeractie, moest die worden geannuleerd. Politie, gemeente en burgemeester zijn de gebeten hond. De Groningers moesten hun plannen cancelen omdat de club Heerenveen een groot spandoek weigerde. De gastheer van zondagmiddag was bang voor vuurwerk - in de vorige editie werden fakkels in de familievakken gegooid, tot onbegrip van Groningen. Onder de noemer 'ballen tonen' gooide het uitvak stuiterballen het veld op en kwam de wedstrijd even stil te liggen. Een ludieke actie, maar of dat voor het gewenste effect zorgt?

{image[337667][right-half][]}Mark Driemers

Het was niet verrassend dat diverse clubs deze zomer in de rij stonden om Mark Diemers op te halen bij Fortuna Sittard, dat het uiteindelijk níet tot een transfer kwam, was een stuk verrassender. Ook dit seizoen is de middenvelder van onschatbare waarde bij de Limburgse ploeg met tot dit weekend twee treffers en evenzoveel assists. Tegen VVV-Venlo gaf hij zijn visitekaartje meer dan af met drie rake spelhervattingen: twee puntgave vrije trappen en een zuivere strafschop. Driemaal raak voor Mark, die ook nog zag dat zijn veldgoal werd afgekeurd wegens hands van een ploeggenoot… Desondanks had hij met zijn hattrick een heel groot aandeel in de enorm belangrijke overwinning in de Limburgse derby en zet hij zijn goede lijn van vorig seizoen door.

Gouden duo's maken het verschil

Dusan Tadic is sinds zijn komst in Amsterdam een uiterst belangrijke schakel, niet alleen met zijn vele doelpunten, maar vooral ook met zijn assists. En Hakim Ziyech is de man die hij in de Eredivisie het vaakst met een eindpass aan een treffer helpt: zesmaal was Tadic aangever, Ziyech afmaker. Op die wijze werd de score tegen Feynoord ook geopend. Het gouden duo van AZ, Calvin Stengs en Myron Boadu, zorgde ook voor de openingstreffer in Eindhoven: Stengs gaf de assist, Boadu als afmaker. Dat gebeurde in die volgorde dit seizoen in alle competities ook al vijfmaal en net als bij Ajax is het ook regelmatig andersom. Bij PSV ontbrak er met Steven Bergwijn en Donyell Malen (én Mohammed Ihattaren) juist een cruciaal duo voorin en dat maakte dit weekend een belangrijk verschil.

{image[336107][left-half][]}Willem II: Brabants Betere ondanks Zeeuwse Zuunigheid

Een van de grote verrassingen dit seizoen tot dusver is Willem II. Ondanks dat er afgelopen zomer met Alexander Isak weer de grote man voorin vertrok heeft Adrie Koster het heel aardig op de rails en beleeft het de beste (!) seizoensstart ooit. Met beperkte middelen en elk jaar de beste spelers moeten inleveren laat de coach ze toch alleraardigst voetballen en immer op een verzorgde manier. Niets dan lof voor de Zeeuw, die vorig seizoen ook al de bekerfinale haalde en dit weekend de derby met RKC won. Toch is een kleine nuance wellicht op z'n plaats: bijna alle zeges waren met één goal verschil (5x) – alleen op de eerste speeldag werd PEC Zwolle met twee goals verschil verslagen. Wellicht is dat ook een invloed van de Zeeuw Koster, die voor de winterstop nog wel Ajax en PSV treft. Toch is er vooral reden tot opportunisme als men zo doorgaat in Tilburg.

Hands?!

De regelgeving rondom handsballen is veranderd dit jaar en voor iedereen zou het duidelijk moeten zijn, toch blijven er talloze discutabele handsballen te vinden. Aanvallend hands is, zoals bij de afgekeurde treffer van Mark Diemers, kraakhelder: hands = hands en dan wordt de treffer afgekeurd. Maar verdedigende handsballen, daar is de duidelijkheid allang verdwenen. De penalty die FC Groningen tegenkreeg na hands van Deyovaisio Zeefuik was onbegrijpelijk, zeker als er op andere velden handsballen worden weggewuifd. Het wordt tijd dat de KNVB duidelijkheid schept over de verdedigende handsballen bij spelers én scheidsrechters. Op Het Kasteel zullen ze die uitleg na afgelopen weekend ongetwijfeld met interesse volgen.

En dan nog even dit...

Ryan Domas

Precies Vuckic 

Taxi Blom

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen