Feyenoord toont radeloosheid na de dramatische eerste helft

28 oktober 2019, 13:35   Bijgewerkt: 29 oktober 2019, 10:33

Het zijn zware tijden voor Feyenoord: de Rotterdammers gingen zondagmiddag met pijnlijke cijfers onderuit bij Ajax. Na een dramatische eerste helft was het duel volledig beslist (4-0), waarna Jaap Stam de schade moest beperken. Dat was het enige dat wél lukte bij de Stadionclub, waar het radeloosheid troef was na afloop. Wat moet er gebeuren bij Feyenoord?

In het hol van de leeuw met 4-0 achterstaan en weggevaagd worden door de aartsrivaal. Stam stond zondag voor een onmogelijke opgave in de rust door zijn spelers voor te bereiden op de tweede helft na de dramatisch verlopen eerste. Dat Steven Berghuis niet verder kon vanwege een knieblessure, zal de oefenmeester het makkelijker hebben gemaakt om Renato Tapia in te brengen, want dat hij moest switchen van aanvalsspel was kraakhelder: het te rigoureuze aanvalsplan had faliekant gefaald. "Maar de trainer heeft ons goed voorbereid. We moeten het als spelers bij onszelf zoeken", vond Ridgeciano Haps na het duel desondanks. "Je geeft het duel binnen zeven minuten weg, dat is pijnlijk voor ons als spelers." 

In de pauze werd er geswitcht van systeem en Feyenoord ging in de tweede helft veel compacter het veld in. Met als gevolg meer controle, minder ruimtes voor Ajax en - al was het verschil al gemaakt - een 0-0 eindstand over de tweede helft. Had Stam niet op deze manier moeten beginnen? "Tja, dat is achteraf altijd erg makkelijk praten", vond aanvoerder Eric Botteghin, die zich wél kon vinden in de keuze om te switchen. "Het plan was om de schade te beperken en hopelijk kleiner te maken." 

{image[337696][right-half][]}Rustbespreking

Het gebeurde allemaal in de rust in de Johan Cruijff ArenA, waar Steven Berghuis geblesseerd uitviel. Een kniekwetsuur speelde hem parten, zo bevestigen alle (hoofdrol)spelers en technische staf. Naast de verandering van tactiek zijn er keiharde woorden gevallen. "Ja, we waren boos. Heel erg boos. Wat is er gezegd ga ik niet delen, maar we waren gefrustreerd en boos", zei Botteghin. Ook Haps bevestigde dat. "Er zijn harde woorden gevallen in de rust, je zet jezelf voor schut hier in de eerste helft." 

Keeper Kenneth Vermeer deed eveneens een duit in het zakje tijdens de rustbespreking en nam daarbij geen blad voor zijn mond. "Je kunt verliezen in het voetbal, maar wel met passie en strijd. Dat was er niet. Je staat na zeven minuten 2-0 achter… Dat kan niet gebeuren. Het is sowieso geen makkelijke wedstrijd voor ons, Ajax-uit. Maar helemaal niet als je het niet compact houdt. Dan gaat het in de rust flink tekeer, ja", zei de goalie, die bij zijn oude werkgever flink klop kreeg en niet de eerste tik van dit seizoen incasseerde. "Ik ben hier doodziek van." 

{image[337692][left-half][]}Radeloosheid

Terwijl de supporters het vizier hebben gericht op trainer Stam en zich meldden bij de aankomst van de bus, wordt de coach door de Feyenoorders volop gesteund. Vermeer, Jens Toornstra, Haps en Botteghin: allemaal blijven ze desgevraagd pal achter hun coach staan. "Maar dat er iets moet gebeuren, is wel duidelijk", vond Haps. Ook captain Botteghin vindt niet dat het aan Stam ligt. "We hebben een een goede technische staf." 

Ondanks de steun van de spelers is de positie van de oefenmeester meer dan wankel. Maar wat moet er gebeuren? Stam oogde moedeloos na het duel en zat er verslagen bij tijdens de persconferentie en zelfs Botteghin - die aan de fans nog zijn excuses aanbood - wist niet wat hij moest doen of zeggen. "Ik ben een professional, dus ik sta hier. Maar ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen." Is Stams positie nog houdbaar voor zichzelf? Het lijkt er niet op...

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen