Waarom Advocaat in februari Feyenoord nog weigerde

29 oktober 2019, 08:57   Bijgewerkt: 29 oktober 2019, 09:12

Dick Advocaat staat momenteel op pole position om de interim-coach bij Feyenoord te worden. De ervaren oefenmeester was voor Jaap Stam al in beeld om als (tijdelijke) coach te fungeren dit seizoen, maar hield in februari van dit jaar de boot zelf af. Waarom wilde hij ook al weer niet naar De Kuip komen destijds?

Het was in februari van dit jaar toen de eerste berichten naar buiten kwamen dat Advocaat werd gezien als ideale tijdelijke tussenpaus. Een jaar, misschien twee om schoon schip te maken en desondanks optimaal te presteren. Dirk Kuyt was een van de kandidaten om het stokje daarna van de ervaren trainer over te nemen zodra hij zijn diploma's had gehaald. De Kleine Generaal, interim-coach bij FC Utrecht, had het heel aardig op de rit en kon ook in de Domstad langer blijven - wat hij overigens al had [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/343094/advocaat-sluit-extra-jaar-als-hoofdcoach-van-fc-utrecht-niet-uit/,_blank,geweigerd]. Maar uitgerekend toen het nieuws naar buiten kwam dat hij bovenaan het lijstje in De Kuip stond, ging het even minder.

Viermaal op rij werd er verloren door FC Utrecht: eerst van Ajax, toen van AZ en daarna van Willem II én PEC Zwolle. Met name die laatste twee duels toonden de Domstedelingen zich erg zwak en ook coach Advocaat liet zich in Overijssel gaan. De VAR moest het volledig ontgelden en in een bizarre slotfase – met twee rode kaarten – en FC Utrecht ging op bizarre wijze nog onderuit. Door zijn hevige kritiek op de VAR ("Ik vraag me af waarvoor we de VAR in het leven hebben geroepen. Het blijft willekeur) werd Advocaat neergezet als een 'ouderwetse' trainer, die bovendien een seizoen eerder met stadgenoot Sparta Rotterdam was gedegradeerd. Dat hij Riechedly Bazoer, die de vierde man een duw had gegeven, [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/345462/fc-utrecht-pijnlijk-onderuit-in-zwolle-na-negatieve-hoofdrol-var/,_blank,beschermde], hielp hem daar op dat moment niet bij.

De supporters konden zich daarom niet meer vinden in de keuze voor Advocaat en gingen zich roeren: de keuze voor Advocaat was volgens velen 'een stap achteruit' en dat lieten ze duidelijk merken via social media. "Er is zo'n negatieve sfeer rond mijn eventuele benoeming ontstaan, dat ik tot dit besluit ben gekomen", concludeerde Advocaat dan ook over de keuze om níet in te stappen bij Feyenoord. En die negatieve sfeer, irriteerde de ervaren trainer mateloos, zo gaf hij te kennen tegenover het Algemeen Dagblad.

Lees ook: Advocaat is negatieve teneur rond zijn persoon zat 

"Feyenoord is een grote club, maar ook een ontzettend moeilijke club. Er moet ontzettend veel gebeuren, dat weet ook iedereen. Daar moet je je lekker bij voelen. Het is een momentopname, maar ik zit op dit moment niet goed in mijn vel. Dan irriteert me alles", zei Advocaat. Feyenoord moest doorzoeken en kwam daarbij uiteindelijk bij Stam uit. De rust in Utrecht keerde vervolgens terug, waar Advocaat uiteindelijk Europees voetbal behaalde en na de nederlaag bij PEC nog slechts driemaal (in achttien duels) verloor. De Domstedelingen wonnen bovendien van Feyenoord in eigen huis (3-2).

De mindere periode waarin er veel kritiek was op Advocaat verdween als sneeuw voor de zon, zeker toen hij uiteindelijk Heracles Almelo en Vitesse versloeg in de play-offs en Europees voetbal haalde. De immer scherpe en humoristische trainer had het ongelijk bewezen van de critici en geheel op eigen karakteristieke wijze de harten van de Nederlandse voetbalfans weer veroverd.

Óók in Rotterdam. Want ruim een half jaar nadat hij voor een groot deel eigenlijk niet wenselijk was, is hij nu de reddende engel die met realistisch voetbal en hard werken voor de ommekeer moet zorgen bij Feyenoord, ook als dat op de 'ouderwetse' manier moet. De negativiteit rondom zijn aanpak lijkt verstomd en is anders dan in februari niet meer hoorbaar: dat betekent dat het argument van de trainer destijds om niet in te stappen, is verdwenen. Zegt hij ditmaal wel toe?

Lees ook: Deze namen zingen rond in Rotterdam na vertrek Stam

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen