Israël steunt Stam: "Voor elke trainer was dit een kansloze missie"

29 oktober 2019 – Jaap Stam stapte maandagavond op bij Feyenoord nadat hij zondagmiddag met 4-0 keihard onderuitging in De Klassieker. Het was niet de eerste tegenslag voor de Stadionclub, van wie de spelersbus vervolgens werd opgewacht in Rotterdam. De supporters schreeuwden om het vertrek van Stam en nog geen 24 uur later hield de coach de eer inderdaad aan zichzelf en stapte hij op. Feyenoord-icoon Rinus Israël betreurt die stap en ziet Stam niet als hoofdschuldige.

Israël steunt Stam: "Voor elke trainer was dit een kansloze missie"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Want er is volgens Israël meer aan de hand bij Feyenoord, waar niet alleen een interim-directeur en interim-technisch directeur nu ook een interim-trainersduo aan het roer staat. "Ik was zeker niet tegen Jaap Stam", vertelt Israël, die diens vertrek dan ook betreurt, tegenover FCUpdate.nl. "Elke trainer had een probleem gehad en het elftal zit gewoon niet lekker in elkaar. Ze kunnen niet omgaan met tegenslagen en gaan er zelf ook niet vol tegenaan in wedstrijden." 

Geen verrassing

Na de pijnlijke nederlaag tegen Ajax was de situatie bijna onhoudbaar geworden voor Stam. Feyenoord is inmiddels afgezakt naar plek twaalf in de Eredivisie en het spel bood eveneens weinig aanknopingspunten. De kwalificatie voor de Europa League was de grote positieve uitschieter op een verder zeer pover seizoen. "Of ik het aan zag komen? Hij was natuurlijk niet al te vrolijk na de laatste wedstrijd, dat zag je wel duidelijk", erkende Israël over Stam. 

Lees ook: Feyenoord toont radeloosheid na de dramatische eerste helft

Bij aankomst in Rotterdam na De Klassieker werd de spelersbus opgewacht door honderden boze supporters, daar volgde een confrontatie tussen enkele spelers die uit de bus waren gekomen en de aanwezige fans. Amper 24 uur later maakte Feyenoord bekend dat Stam was opgestapt als trainer van Feyenoord. "Op een gegeven moment maak je een beslissing en zijn beslissing was om op te stappen. Een andere trainer had het niet beter gedaan dan hij", denkt Israël.

Het probleem van Feyenoord met het opstappen van Stam dan ook zeker niet opgelost: de selectie komt in kwaliteit gewoon tekort. "Ze hebben hele goede spelers nodig, dat is belangrijker dan een trainer. Maar het elftal is vanaf het begin zwak geweest, het is af en toe echt ongelofelijk." En dat was volgens IJzeren Rinus al in de voorbereiding te zien, mede omdat het buiten de lijnen zo onrustig was. "Dan kwam die en dan kwam die weer. Stam heeft vanaf het begin geen eerlijke kans gehad om met deze selectie in de voorbereiding te starten. Er kwam om de haverklap een speler bij. Welke trainer er ook had gestaan, het was een kansloze missie." 

Advocaat opvolger
Gevraagd naar een mogelijke opvolger noemt Israël direct de naam van Dick Advocaat, die de belangrijkste kandidaat is momenteel. "Feyenoord zal wel weer bij hem uitkomen. Voor een interim-periode sta ik daar wel positief in", aldus Israël. "Hij denkt niet meer aan zijn eigen carrière, trainers die dat wel doen, halen net als Stam het einde ook niet. Advocaat zou voor de rest van het seizoen de beste oplossing zijn voor Feyenoord, maar niet op de langere termijn."  

Gezien de twaalfde plaats in de Eredivisie valt er nog een hoop winst te behalen voor de nieuwe coach, maar een rol van betekenis bovenin gaat de club vermoedelijk niet meer spelen. "Feyenoord tekent natuurlijik direct voor een derde plek. En met de spelers die ze hebben, moeten ze dat ook kunnen halen", denkt Israël, die beseft dat de komst van Advocaat op het veld dingen oplost, maar daarbuiten niet. "Organisatorisch is het niet in orde. Het is allemaal interim, voor die functies heb je specialisten nodig en dat zijn het niet."  

Door: Daan Wijma 

Lees ook: Waarom Advocaat in februari Feyenoord nog weigerde

Verhoogde odds bij Jacks.nl: 22.23x je inzet als jouw team kampioen wordt!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Feyenoord

gerelateerd