Sparta moeizaam verder na nipte zege op FC Volendam

30 oktober 2019, 22:41   Bijgewerkt: 30 oktober 2019, 23:07

Sparta Rotterdam heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB-beker. De ploeg van trainer Henk Fraser schakelde in eigen huis FC Volendam uit: 1-0. Sparta kreeg met name in eerste helft een flink aantal kansen, maar had uiteindelijk aan een intikker van Lars Veldwijk genoeg om de middenmoter uit de Eerste Divisie aan de kant te zetten en in de koker te gaan voor de volgende ronde.

Zowel Sparta Rotterdam als FC Volendam wilde zich revancheren voor het verloop van hun bekertoernooi vorig seizoen, toen beide teams al in de eerste ronde werden uitgeschakeld. Voor Sparta gebeurde dat na een pijnlijke nederlaag tegen de amateurs van Noordwijk, terwijl Volendam struikelde over de latere bekerfinalist Willem II. Sparta was vanwege het niveauverschil vanavond de favoriet in eigen huis en kreeg in de openingsfase ook meteen een aantal flinke mogelijkheden op de vroege voorsprong. Joël Piroe schoot in de handen van Volendam-goalie Nordin Bakker en Mohamed Rayhi zag zijn geplaatste bal net niet in de verre hoek eindigen.

Billenknijpen

Het Kasteel, dat matig was gevuld, zag in het restant van de eerste helft een leuke wedstrijd met een aanvallend Sparta dat veel kansen kreeg. Sparta probeerde het gevaar via de zijkanten te zoeken met de opkomende backs Faye en Khalid Karami. Die probeerden op hun beurt vooral de lange Veldwijk te bereiken die de ballen moest terugleggen op de behendige Rayhi of Piroe. Rayhi kreeg twee goede kansen op de verdubbeling van de voorsprong, maar beide keren trad Bakker handelend op. Volendam beet later ook meer van zich af en kreeg kansjes via Jari Vlak, Jelle Duin en Doodeman. Dat het thuispubliek bij die dreiging moest billenknijpen had Sparta vooral aan zichzelf te wijten, omdat het de vele kansen in een eerder stadium niet had afgemaakt.

Dat de wedstrijd door die kleine marge nog niet gespeeld was, bewees Volendam aan het begin van de tweede helft. Het elftal van trainer Wim Jonk kreeg meteen drie goede mogelijkheden, waarbij Sparta-keeper Ariel Harush zich kon onderscheiden. Eerst voorkwam hij dat een mooi en hard schot van Gijs Smal tegen de touwen plofte en niet lang daarna redde hij op een inzet van invaller Noah Fadiga, nadat die zijn man had uitgekapt. En na een uur stonden de voeten van de Israëlische sluitpost ook een doelpunt van Doodeman in de weg na diens goede sprint. Kort daarvoor had Karami namens Sparta uit een volley ook geen doel getroffen.

Uitblinkende keeper

Sparta verdedigde in de slotfase met hand en tand de voorsprong en bleef vrij gemakkelijk op de been, omdat Volendam geen vuist meer kon maken. Op basis van de kansen die Volendam nog kreeg was een verlenging niet onterecht geweest, maar zij vliegen er dus opnieuw in de eerste ronde uit. Sparta mag vooral doelman Harush bedanken dat de treffer van Veldwijk uiteindelijk genoeg bleek voor een plek in de volgende ronde, gezien een aantal goede reddingen van zijn kant.

Opstellingen en beoordelingen:*

Sparta Rotterdam: Ariel Harush 8; Khalid Karami 7,5, Bart Vriends 7, Dirk Abels 7, Lassana Faye 7; Dante Rigo 6,5 (88. Adil Auassar -), Deroy Duarte 7, Laros Duarte 7, Mohamed Rayhi 7,5; Lars Veldwijk 7,5 (78. Ragnar Ache -), Joël Piroe 6,5 (78. Halil Dervisoglu -)

FC Volendam: Nordin Bakker 6,5; Mohamed Betti 6,5 (46. Noah Fadiga 6), Marco Tol 6,5, Micky van de Ven 6,5, Gijs Smal 6,5; Kevin Visser 6,5, Jari Vlak 6, Francesco Antonucci 6; Nick Doodeman 7,5 (61. Martijn Kaars 6), Jelle Duin 6,5 (76. Darius Johnson -), Derry John Murkin 6

Man of the match: Ariel Harush

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling