Inspiratieloos FC Utrecht verslaat Excelsior '31 en bekert verder

31 oktober 2019, 20:36

FC Utrecht heeft Excelsior '31 donderdag in een uitwedstrijd met 1-4 verslagen en bekert dus een ronde verder. De ploeg van John van den Brom toonde in de eerste helft veel geduld, en kwam via een goal van Leon Guwara en een strafschop van Maher op een 0-2 voorsprong. In de tweede helft werd het veldspel van de Domstedelingen minder, maar viel toch de 0-3. Daarna leek de concentratie bij de Utrechters weg, waardoor Hielke Penterman namens de thuisploeg de 1-3 binnen kon schieten, waardoor de spelers nog even in een stunt leken te geloven. Het was echter FC Utrecht dat aan het langste eind trok; uit een counter wist Simon Makienok de eindstand op 1-4 te zetten

John van den Brom had zijn elftal in de wedstrijd tegen de nummer elf van de derde divisie maar liefst op 6 plekken gewijzigd. Spelers zoals Bart Ramselaar en Gyrano Kerk werden rust gegund, terwijl Maarten Paes wegens een blessure niet mee kon doen. Ook de thuisploeg voerde een wijziging door, om zo verdedigender te spelen.

Na negen minuten was de vijfmansverdediging van Excelsior '31 echter al eenmaal gekraakt door een doelpunt van Leon Guwara. De Duitser kwam vrij na een prachtige steekpass van Urby Emanuelson, zag zijn poging tot een voorzet nog gekraakt worden, maar schoot vanuit de rebound wel binnen. Daarvoor waren de Utrechters, zoals verwacht, al de dominante ploeg. Het team van John van den Brom kon tot ver over de middellijn vrijuit voetballen, en probeerde door het spel snel van links naar rechts te verplaatsen ruimtes te creëren. Het bleef erg geduldig tegen de Rijssense ploeg die met elf man rond de eigen zestien stond, en dit betaalde zich dus al snel uit.

Daarna bleef FC Utrecht rustig door combineren, op zoek naar nieuwe kansen. Wegens een grote rood-witte muur ging dit lastig, maar de eredivisionist wist enkele kansen af te dwingen, Sander van de Streek, die vandaag in de spits stond opgesteld, was echter ongelukkig in zijn afronding. Hij mikte de bal enkele malen naast het doel, en wanneer zijn inzet wel tussen de palen was, stond oud RBC-keeper Melvin Koetsier goed in de weg. Ondertussen probeerde de thuisclub iets uit zijn schulp te kruipen, maar het was niet in staat om iets te creëren, omdat de Utrechtse verdediging geconcentreerd bleef.

Uiteindelijk kreeg van de Streek, kort voordat hij in de rust gewisseld werd, toch loon naar werken; nadat hij door Niek Davina in de rug werd gelopen en naar de grond ging, kon scheidsrechter Richard Martens niets anders dan naar de stip wijzen. Dit buitenkansje werd door Adam Maher benut, al dook Koetsier nog wel naar de goede hoek. Daarna kwam de thuisploeg nog eenmaal opzetten en kreeg het via Hakim Ezafzafi een grote kans op de aansluitingstreffer; hij schoot de bal echter paniekerig over.

De tweede helft leek FC Utrecht op deze manier in te zetten als de eerste; de ploeg ging rustig op zoek naar de ruimtes. Na enkele minuten bleek dit echter té rustig te gaan, en kreeg Excelsior '31 de mogelijkheid om meer te gaan voetballen. Het ging met veel mensen in de aanval, veroverde de bal snel bij balverlies, maar profiteerde niet van deze zwakkere fase aan de kant van de Domstedelingen.

Daarna werd FC Utrecht wel weer iets sterker, maar kwam het niet meer op het niveau van de eerste helft; daarvoor lag het tempo simpelweg te laag. Excelsior '31 probeerde wel iets uit te richten, maar leek simpelweg niet de kwaliteit te hebben om FC Utrecht te verrassen. Naarmate de tweede helft vorderde, werden de ruimtes bij Excelsior '31 steeds groter. Hier maakte Issah Abass in de 72e minuut dankbaar gebruik van, door een voorzet van Sean Klaiber via twee verdedigers van Excelsior '31 binnen te tikken.

Waar velen, waaronder de Utrecht-spelers, misschien verwachtten dat de tank toen wel leeg was bij de thuisploeg, bleek niets minder het geval te zijn. Gesterkt door het gejuich van de eigen aanhang en verlies van concentratie bij FC Utrecht, wist de thuisploeg iets terug te doen; via Hielke Penterman, vorig seizoen de topscorer in de hoofdklasse, werd het 1-3. Daarna ging de thuisploeg furieus op zoek naar de aansluitingstreffer. Het lukte hen echter niet nog een doelpunt te scoren; sterker nog, wegens de drang naar voren wist FC Utrecht via de ingevallen Simon Makienok, die eindelijk weer fit was, de 1-4 te maken. Hiermee kwam het bekeravontuur voor Excelsior '31 ten einde, en gaat FC Utrecht verdiend een ronde verder.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: David Jensen 5,5; Leon Guwara 6, Justin Hoogma 6, Giovanni Troupée 6, Sean Klaiber 6,5; Urby Emanuelson 6,5, Adam Maher 7, Joris van Overeem 6 (62. Simon Makienok 6,5); Patrick Joosten 6, Sander van de Streek 5,5 (46. Issah Abass 6), Vaclav Cerny 5.

Man of the match: Adam Maher

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen