Ajax wint na turbulente avond van PEC Zwolle en blijft ongeslagen

1 november 2019, 21:59

Ajax heeft vrijdagavond, waar het in eerste instantie totaal niet naar uitzag, in een heuse vechtwedstrijd met 2-4 gewonnen van PEC Zwolle. Na twintig minuten leken de drie punten al binnen te zijn toen het door goals van Quincy Promes en David Neres 0-3 werd. PEC leek niet thuis te gaan geven, maar scoorde plots de 1-3. In de tweede helft bleef de Zwolse druk aanhouden en via Mustafa Saymak (2-3) werd het nog heel spannend in de Hanzestad. Neres gooide het duel twee minuten voor tijd echter alsnog op slot: 2-4.

Op de vorige uitwedstrijd zal Ajax met gemengde gevoelens terugkijken. Toen werd er weliswaar met 1-2 gewonnen op bezoek bij hekkensluiter RKC Waalwijk, maar de Amsterdammers hadden het knap lastig in het Mandemakers Stadion. RKC voetbalde met lef en liet na om een ruime voorsprong te nemen. Quiny Promes zorgde er uiteindelijk voor dat Ajax opgelucht adem kon halen.

Ook in Zwolle liet hij zien van waarde te kunnen zijn. Na elf minuten had hij al twee treffers op zijn naam staan. Hoe moeilijk Ajax het had in Waalwijk, zo makkelijk ging het in Zwolle. Eerst kon Promes uit een slecht verwerkte bal van PEC Zwolle-goalie Xavier Mous eenvoudig binnenschieten en daarna kon hij, na wederom zwak verdedigen, raak koppen uit een afgemeten voorzet van Hakim Ziyech.

Het leek een hele vervelende avond te gaan worden voor Zwolle en tot overmaat van ramp werd het in de twintigste minuut ook nog eens 0-3. Ditmaal kon David Neres profiteren van geschutter in de Zwolse defensie. PEC zette er tot dusver weinig tegenover en kwam nog een aantal keren goed weg. Tóch bracht Gustavo Hamer de spanning enigszins terug in de wedstrijd. Ook bij deze treffer ging er een defensieve fout aan vooraf. Edson Álvarez, vervanger van de vroeg uitgevallen Lísandro Martinez, leverde de bal zomaar in bij PEC en kon vervolgens niet meer voorkomen dat Hamer op Onana af kon gaan: 1-3. De Zwollenaren kregen vertrouwen van deze treffer en zette Ajax even onder druk. Dat leverde nog een aantal dreigende momenten op, al had aan de andere kant ook de 1-4 kunnen vallen.

Het was de vraag of PEC dezelfde energie van de slotfase van de eerste helft ook in de tweede helft kon stoppen. Dat lukte want de druk op Ajax hield aan. Toen ook Álvarez (later gewisseld voor Ryan Gravenberch) geblesseerd raakte en Ajax even met tien man stond, sloeg PEC toe. Nadat Mustafa Saymak al een grote kans mistte, scoorde hij bij de eerstvolgende mogelijkheid wel. Hij kopte raak uit een goede voorzet van Pelle Clement.

Ajax, dat inmiddels geplaagd werd door blessures, was de draad even kwijt en zag Saymak ook 3-3 maken. Er ging echter buitenspel aan vooraf en dus ging de treffer niet door. Vlak na die afgekeurde goal moest ook Donny van de Beek noodgedwongen naar de kant. De grote kansen voor Ajax bleven uit in de tweede helft en bij vlagen was het nog even billenknijpen voor de Amsterdammers.

PEC rook bloed en bleef druk zetten op de Amsterdamse defensie. Het was via oud-Ajacied Dennis Johnsen dichtbij de gelijkmaker, maar hij schoot echter naast. Ajax liet al een tijd niet echt meer iets zien, maar besliste het duel in persoon van Neres alsnog. De Braziliaan kreeg de bal op een presenteerblaadje van Ziyech en maakte zijn tweede van de avond.

PEC kon de nederlaag uiteindelijk niet meer afwenden, maar mag zich een trotse verliezer noemen. Het kwam uit geslagen positie terug in de wedstrijd en heeft zich kranig verweerd. Het staat echter wel met lege handen en dat komt de positie op de ranglijst mogelijk niet ten goede. Het blijft staan op tien punten en alle concurrenten komen nog in actie dit weekend.

Ajax blijft nog altijd ongeslagen in de Eredivisie en staat voorlopig negen punten los van PSV en AZ. Komende dinsdag staat het belangrijke Champions League-duel met Chelsea op het programma.

Opstellingen en beoordelingen*

PEC Zwolle: Xavier Mous 5; Sai van Wermeskerken 6, Darryl Lachman 6, Thomas Lam 6; Kenneth Paal 6, Gustavo Hamer 7, Pele Clement 6.5 (79. Lennart Thy -), Mustafa Saymak 6.5 (70. Rick Dekker 6 ); Yuta Nakayama 6, Vito van Crooy 6, Reza Ghoochannejhad 6 (55. Dennis Johnsen 6)

Ajax: André Onana 6; Noussair Mazraoui 6, Joël Veltman 6, Daley Blind 6, Nico Tagliafico 6; Donny van de Beek 6 (72. Razvan Marin 6), Quincy Promes 7.5, Lisandro Martinéz 6 (28. Edson Álvarez 6, 63. Ryan Gravenberch 6) ; Hakim Ziyech 7, Dusan Tadic 5, David Neres 7.5

Man of the match: Quincy Promes

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen