ErediVisie: Dick voormekaar, PSV, 't sprookje van RKC en FUTrecht

4 november 2019, 11:30

De zoveelste comeback van Dick Advocaat overheerste in het Eredivisie-weekend, want De Kleine Generaal had het met Feyenoord op bezoek bij VVV-Venlo weer allemaal Dick voormekaar. Dat kan ook worden gezegd van FC Utrecht, dat leuk en frivool voetbalt na de moeizame seizoensstart, FC Emmen, dat met name in eigen huis het heel goed doet, en RKC Waalwijk, dat de eerste zege van het seizoen boekte. Dat en meer in onze wekelijkse rubriek ErediVisie, waarin we terugblikken op de afgelopen speelronde. 

FUTrecht

Het mocht even duren, maar FC Utrecht heeft de flow dan eindelijk te pakken. De derde overwinning op rij was een overtuigende, net zoals PSV over de knie werd gelegd twee weken eerder. Het was de vierde thuiszege op rij en staat in schil contrast met de moeizame seizoensstart, waarin verloren werd van VVV-Venlo en FC Twente. John van den Brom heeft zijn ploeg meer dan op de rails gekregen en voetbalt de laatste weken zoals de beste ploegen in FIFA Ultimate Team (FUT). Vooral het middenveld is met Simon Gustafson, Adam Maher, Sander van de Streek en Joris van Overeem ijzersterk, terwijl er achter- (Willem Janssen) en voorin (Gyrano Kerk) spelers in goede vorm zijn. Met ook nog eens de nodige kwaliteit op de bank, kan dit nog weleens een heel mooi seizoen worden voor 'bestuurder' Van den Brom.

{image[337856][right-half][]}Phillips Sukkelt Verder in winterdip

Buiten waaien de bladeren al van de boom en is het guur, ook in de Eredivisie heeft PSV de wind behoorlijk tegen. De Eindhovenaren stonden twee weken geleden nog in punten gelijk met koploper Ajax, maar hebben nu al een gigantische achterstand van acht punten opgelopen. Dit na een 3-0 nederlaag bij FC Utrecht, een 0-4 afstraffing tegen AZ en een zeer moeizaam gelijkspel bij Sparta Rotterdam (2-2). En dan werd er thuis in de Europa League tegen LASK Linz ook niet gewonnen.

Conform de weersomstandigheden, stond het gezicht van Denzel Dumfries na het duel op Het Kasteel op onweer. Hij hekelt de mentaliteit van de Eindhovenaren, waar de elf poppetjes als los zand ogen en bij het eerste de beste zuchtje wind als een slappe was in elkaar donderde. Alleen het jongste boompje, de 17-jarige Mohamed Ihattaren, ontworstelt zich als nog kleurrijk verschijnsel van het grauwe Eindhovense bos. 

Dick voormekaarshow

Toegegeven, groots was het voetballend nog allerminst tegen het armoedige VVV-Venlo, maar Dick Advocaat had bij zijn 27ste job als voetbalcoach zijn zaakjes direct goed op orde. Hij hield ondanks de afwezigheid van Eric Botteghin de nul – slechts de tweede keer dit seizoen -, zag zijn spelers de doelpunten gezamenlijk vieren (een stokpaardje van de ervaren trainer) en won uiteindelijk met royale cijfers: alleen tegen FC Twente (5-1) was de uitslag groter dit seizoen. Er zat wat meer beleving en strijd in het elftal en met de band voor Steven Berghuis won hij de belangrijkste speler direct voor zich, terwijl hij de normaal niet op kunstgras acterende Nicolai Jørgensen wel zo ver kreeg om gewoon te spelen in De Koel. Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar vooralsnog heeft Advocaat de zaken Dick voor mekaar.

{image[337795][left-half][]}RKC en het sprookje van de drie punten

Met de achternaam van trainer Fred Grim kan het ook niet anders, maar RKC beleefde dit weekend dan eindelijk het felbegeerde sprookje in de Eredivisie: drie punten, thuis tegen de snipperdagnemende helden van Heracles Almelo (2-0). Het had geen dag langer moeten duren in het ogenschijnlijk kalme Waalwijk. Een nieuwe domper zou betekenen dat er geen sprookje, maar negatieve geschiedenis geschreven zou worden. Nog nooit was er een ploeg die na een dozijn duels op één punt stond op het hoogste Nederlandse niveau. De Winnaars van Waalwijk stonden tegen Heracles dan eindelijk op. Met Sylla Sow, de doelpuntloze aanvaller, als maker van de 1-0, Hans Mulder als acrobatische ervaren kracht en Kevin Vermeulen als boeksluiter in blessuretijd werd het een memorabele avond in het Mandemakers Stadion. Wordt het een eenmalig verhaal of beleeft de ploeg van Grim nog meer sprookjesverhalen?  

FC Emmen 

Dick Lukkien krijgt zijn elftal langzaam maar zeker op de rails. Met tien punten in de laatste vier thuiswedstrijden (alleen tegen Feyenoord werd het gelijk) wordt de formatie uit Drenthe steeds sterker, met een aantal absolute uitschieters. Middenvelder Sergio Pena is een van hen: tegen Feyenoord en Fortuna Sittard trof hij al doel, tegen Vitesse was hij de smaakmaker op het middenveld met ruim zestig passes (waarvan ruim tachtig procent aankwam). Bij de treffer van Michael de Leeuw – hij brult eveneens weer volop dit seizoen – gaf hij een wereldpass op de sterke spits, wat hij in het vervolg van het duel met onder andere een heerlijke lobje herhaalde. Ook Glenn Bijl en Nicolai Laursen doen het de laatste weken uitstekend en dan komt ook Anco Jansen terug bij de Drentenaren. Het gaat er steeds beter uitzien voor FC Emmen!

En dan nog even dit...

'ADO heeft interesse in Botman'

Odgaard met techniek van Ödegaard

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen