De tops en flops uit de vierde Champions League-speelronde

7 november 2019, 11:33   Bijgewerkt: 7 november 2019, 12:02

De vierde speelronde in de Champions League blijft er één waar volop over nagepraat wordt. Over het eerste geweldige deel van Ajax, ook over de bizarre slotfase. Over de scorende Nederlanders die opnieuw een goede indruk maken bij hun clubs en over gemiste penalty's die heel de wereld overgaan. Zoals na elke speelronde zet FCUpdate.nl de tops en flops op een rijtje. 

Tops

1. Moedig Ajax

Tussen alle woede door heerste bij Ajax ook opluchting. Een negental Ajacieden hield nog een punt over aan het bezoek aan Stamford Bridge. Iets waar de Amsterdammers vooraf voor tekenden en met nog twee duels voor de boeg zomaar cruciaal kan worden. Ajax mag zichzelf op de borst kloppen voor de manier waarop het punt over de streep werd getrokken. Alsof Ajax nog met elf op het veld stond, werd zelfs moedig de aanval gezocht. Edson Alvarez was nog dicht bij een sensationele vijfde Ajax-treffer. Het had perfect gepast in de knotsgekke wedstrijd, die puur reclame was voor het Nederlandse voetbal en Ajax in het bijzonder.

2. Lewangoalski

Bayern München had het woensdagavond lastig met het Griekse Olympiakos en het bleef tot twintig minuten voor tijd 0-0. Wie anders dan superspits Robert Lewandowski brak de ban voor de Beierse formatie. De Pool kwam net als in de competitie in elke Champions League-wedstrijd van dit seizoen tot scoren. Inmiddels staat de teller alweer op zes. Door de goal tegen Olympiakos voegt Lewandowski zich bij een select groepje spelers die minstens acht poulewedstrijden op rij wisten te scoren. Alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo gingen hem voor.

{image[337959][right-half][]}3. Heung-Min Sorry

Dat Heung-Min Son het hart op de juiste plek heeft, bleek woensdagavond nog maar eens. De Zuid-Koreaan scoorde twee keer in de uitwedstrijd tegen Rode Ster Belgrado en na zijn eerste goal 'juichte' hij door zijn excuses aan te bieden aan André Gomes. De aanvaller liep na zijn goal direct naar de camera en maakte middels gebaren zijn verontschuldigingen kenbaar. Son blesseerde Gomes na een ongelukkige botsing in de wedstrijd van afgelopen weekend tussen Everton en Spurs, waarbij de Portugees zijn enkel brak.

4. Nederlanders zijn hot

Niet alleen het Nederlands elftal heeft weer het niveau wat we graag zouden willen, ook de Nederlandse spelers maken indruk bij hun Europese clubs. Dinsdag was er een recordaantal Nederlandse spelers trefzeker in de Champions League: Donny van de Beek, Quincy Promes, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum troffen doel namens hun werkgevers. Een evenaring van het record uit 2005, de laatste avond waarop vier landgenoten (Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Nigel de Jong) scoorden. We staan er weer goed op!

5. Ideale Ajax-formatie gevonden

Vorig seizoen was Bayern-uit het moment waarop de Ajacieden voelden 'dat het weleens heel bijzonder' kon worden. Natuurlijk: de Amsterdammers maakten al veel indruk tegen OSC Lille en Valencia in de uitslag, maar voetballend stond vooral het middenveld nog niet zoals vorig seizoen. Met Donny van de Beek en de zwervende Hakim Ziyech speelden de Amsterdammers weer wervelend voetbal. De 1-4 tussenstand na ruim een uur was historisch, net als het verloop van de rest van het duel, overigens. Ajax kwam een paar keer goed weg in de counter, maar aan de bal was het als vanouds. Alvarez kan in elk geval tegen OSC Lille aan de bak achterin en wat alle voetballiefhebbers betreft, houden we het middenveld voorlopig in tact.

Flops

{image[337932][left-half][]}1. Rode kaarten Ajax

Nederland raakt er niet over uitgesproken: de rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman. Over beide valt te twisten en ook wat betreft de regels is er gefaald: áls er een overtreding werd gemaakt op de verdediger van Ajax voordat hij een overtreding maakte, dan had Gianluca Rocchi direct moeten fluiten voor een overtreding van Chelsea: vrije trap voor Ajax. De VAR mocht dat moment niet terugkijken, omdat het geen moment betrof waar de VAR zich mee mag bemoeien.

Op het moment dat hij het geen overtreding op, maar van Blind vond, had hij het spel direct moeten stilleggen. Alleen als er uit een overtreding waar een tweede geel getrokken wordt een honderdprocent scoringskans komt, mag je als scheidsrechter de voordeelregel toepassen. Dat was in dit geval niet aan de orde en dus had de Italiaan direct moeten fluiten. Dan was Ajax eraf gekomen met rood voor Blind én een vrije trap. Dat deed hij dus niet, al had hij ook in de volgende situatie geen penalty hoeven geven voor die handsbal. Maar áls hij het een penalty vond, moest hij ook een tweede gele kaart geven volgens de regelgeving. Wel heel erg zwaar...

2. Missers van de week

Gabriel Jesus (Manchester City) en Mbaye Diagne (Club Brugge) doen beiden een gooi naar misser van de week. De twee faalden vanaf elf meter. Nou gebeurt dat vaker in het voetbal, maar de manier waarop gaf stof tot napraten. Jesus schoot de bal als een beginnende pupil naast het doel van Atalanta. Diagne maakte het bonter. Hij kibbelde met Hans Vanaken over wie de strafschop zou nemen. De Senegalees eiste de bal op en kreeg de rekening gepresenteerd voor zijn eigenwijze gedrag. Een slecht in penalty werd een makkelijke prooi voor Keylor Navas en kostte dat Club Brugge een punt op bezoek bij Paris Saint-Germain. Hoe je een penalty neemt bewees Sergio Ramos wél, met zijn panenka tegen Galatasaray.

3. FC Barcelona

Prijzen pakt FC Barcelona ook de laatste jaren nog zoals een topclub betaamt, maar het voetbal wordt per seizoen minder. Ook onder de zeer bekritiseerde Ernesto Valverde. Natuurlijk genieten we van Lionel Messi nog altijd volop en is de passing van Sergio Busquets geniaal, maar het veldspel en combinatievoetbal zoals in de gloriejaren onder Pep Guardiola is er allang niet meer. De ploeg oogt dit seizoen zieltogend, enkele duels uitgezonderd waarin de individuen weer even het verschil maken. Tegen Slavia Praag, met de laagste (!) begroting van het miljardenbal, speelden de Catalanen niets klaar. Een schandelijk optreden, wat de druk op Valverde zal doen toenemen.

4. Muiterij in Napels

Het dondert en bliksemt bij Napoli. De ploeg van Carlo Ancelotti liet na het duel met Red Bull Salzburg een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de crisis. Het verhaal begon met de competitienederlaag van zaterdag tegen AS Roma. Voorzitter Aurelio De Laurentiis stuurde de selectie daarom op een besloten trainingskamp - ritiro in het Italiaans. Van de preses moesten de spelers na hun duel in de Champions League terug naar het afzonderingsoord. Daar dachten de hoofdrolspelers anders over. Ze stapten in hun auto en kropen die avond in hun eigen bed. De spelersbus bleef leeg. Muiterij van de bovenste plank.

{image[337965][right-half][]}5. Keepersproblemen bij City

Claudio Bravo kwam in de rust in het veld voor de licht geblesseerde Ederson, aangezien Pep Guardiola geen risico wilde nemen met de Braziliaanse doelman met het oog op de topper tegen Liverpool van aankomende zondag. Een logische gedachte op zich, maar niet als je besluit om maar één reservekeeper op te nemen in de selectie. Tien minuten voor tijd moest ook Bravo met rood naar de kant, toen hij Josef Ilicic neerhaalde. Op elke plek heeft Guardiola talloze back-ups en andere opties, maar in de belangrijkste competitie van Europa moet hij uiteindelijk een veldspeler keeper maken. Kyle Walker moest noodgedwongen de handschoenen aan en maakte zo zijn opwachting als doelman. Mede dankzij een knappe redding, deed hij dat overigens uitstekend, hield hij zijn doel wel schoon. Maar het is een topclub onwaardig...

[a,https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/clk?id=5211798430&iu=/11692722/CONTENT_MANNENMEDIA/CONTENT_FCUPDATE,_blank,

Maak kans op een gesigneerd shirt van Cristiano Ronaldo!]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen