De knopen die Koeman moet doorhakken voor de Oranje-selectie

8 november 2019, 08:01   Bijgewerkt: 8 november 2019, 09:21

Bondscoach Ronald Koeman maakt vrijdagmiddag zijn selectie bekend voor de laatste twee EK-kwalificatieduels tegen Noord-Ierland en Estland. Mede door wat pijntjes en blessures hier en daar staat de keuzeheer nog voor een aantal belangrijke keuzes in zijn selectie. Welke knopen moet hij doorhakken?

Keepers

De vorige keer hoefde Koeman echte geen knoop te hakken. Jeroen Zoet was geblesseerd voor de interlands tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland en viel daarom af. Jasper Cillessen, Kenneth Vermeer en Marco Bizot bleven zodoende automatisch over. Zoet is normaliter achter Cillessen zeker van zijn plek als tweede keeper en dus wordt het een keuze tussen Vermeer en Bizot. De laatste keer dat alle vier fit waren, viel Bizot af. De bij Norwich City uitblinkende Tim Krul wordt wel gevolgd, maar ontbrak nog in de voorselectie en is dus nog niet serieus in beeld. 

Verdedigers

Veel hangt af van de fitheid van Matthijs de Ligt. Hij moest het midweekse Champions League-duel van Juventus met Lokomotiv Moskou laten schieten. Enkelklachten kostten hem de trip naar Rusland. Maurizio Sarri verzekerde dat het niets ernstigs was, maar de vraag blijft of De Ligt tijdig hersteld is voor de komende interlands. Zo niet, dan zijn er nog niet direct grote zorgen.

Maak kans op een gesigneerd shirt van Andrés Iniesta!

Middenveld

Weinig zorgen voor Koeman in de middelste linie. Alle spelers uit de voorselectie zijn in vorm en ogen fit. Dat betekent dat er weinig zal veranderen ten opzichte van de vorige selectie. Tonny Vilhena wordt normaal gesproken het kind van de rekening, terwijl Davy Pröpper de vorige keer geblesseerd afviel. Toen koos Koeman voor 23 spelers, de keer daarvoor waren het er 24. Vermoedelijk hoeft er dus niemand af te vallen om Pröpper weer op te nemen bij de selectie te nemen. Want over Kevin Strootman - de enige andere logische afvaller - is Koeman ook immer positief, dus dat hij afvalt lijkt ook geen optie. De bondscoach moet voor de basisopstelling opnieuw de keuze moet maken tussen Donny van de Beek en Marten de Roon. Maar dat is weer een heel ander karwei…

Aanval

{image[337362][left-half][]}Debutanten

Donyell Malen was een uitzondering de afgelopen maanden onder Koeman. De bondscoach hield bijna altijd vast aan dezelfde namen en had vrijwel geen ruimte voor debutanten. Daar komt verandering in: Calvin Stengs zat in de voorselectie van het Nederlands elftal en zal met Steven Berghuis uit moeten maken wie een selectieplaats verdient. De buitenspeler van Feyenoord liet zich afgelopen weekend weer gelden en Koeman verandert niet snel. Anderzijds erkende hij ook dat de AZ'er een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Het kan ook zijn dat ze het allebei niet redden en dat Mohamed Ihattaren de lachende derde wordt. De PSV'er koos recentelijk voor Oranje en als hij dat eerder had gedaan, zat ook hij als debutant in de voorlopige selectie van Koeman, die aangaf dat hij uit het rijtje Berghuis-Stengs-Ihattaren ook maar één iemand kan oproepen.

Blessures

Wat mogelijk helpt voor de debutanten is dat er voorin spelers met de nodige pijntjes kampen. Steven Bergwijn is er sowieso niet bij door een hamstringblessure, terwijl ook Donyell Malen al langer met [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/358679/psv-nog-zonder-aanvallers-malen-en-bergwijn-tegen-lask-linz/,_blank,enkelproblemen] kampt. Ook Memphis Depay is een twijfelgeval na de [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/358660/geblesseerde-memphis-helpt-lyon-aan-broodnodige-zege/,_blank,kwetsuur] die hij opliep in de Champions League, waardoor ook de spitspositie twijfelachtig wordt voor Oranje.

Koeman kan kiezen voor Wout Weghorst én Luuk de Jong, maar liet eerder al blijken dat hij ze echt alleen als pinchhitters ziet. In dat geval lijkt er geen reden om af te wijken van de keuze voor De Jong boven Weghorst. Ryan Babel kan ook in de punt uit de voeten, maar mogelijk komt er nóg een debutant bij. Myron Boadu (AZ) verkeert momenteel in bloedvorm, al is het terughalen van Javairo Dilrosun (Hertha BSC) of Justin Kluivert (AS Roma) ook niet ondenkbaar. Zo kan Koeman met van nature buitenspelers in de spits beginnen.

Lees ook'Koeman moet Memphis

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen