Topweek AZ compleet na simpele zege op machteloos FC Emmen

10 november 2019, 21:54   Bijgewerkt: 10 november 2019, 22:01

AZ heeft zondagavond een tamelijk eenvoudige 3-0 overwinning geboekt op FC Emmen. De ploeg van Arne Slot kende eens te meer een wedstrijd met veel balbezit en een groot aantal kansen. Het nam in de eerste helft al afstand van de Drentenaren door doelpunten van Teun Koopmeiners en Myron Boadu. In de tweede helft maakte Calvin Stengs nog een doelpunt en zo werd de droomweek van de Alkmaarders compleet.

AZ is de ploeg in vorm en won de laatste vier wedstrijden en scoorde daarin maar liefst achttien keer, terwijl zij zelf geen enkel tegendoelpunt hoefden te incasseren. De definitieve plek in de Oranje-selectie voor smaakmakers Myron Boadu en Calvin Stengs is daar dan ook een logisch gevolg van, net als de midweekse zege bij FC Astana (0-5). Tegenstander FC Emmen is met name in de thuiswedstrijd een moeilijk ploeg om te verslaan, in de uitwedstrijden pakte de ploeg van Dick Lukkien nog geen enkel punt.

De keeper kwam uit zijn goal stormen bij een hoge steekbal naar Jonas Svensson en haalde de Zweedse verdediger hierbij dom onderuit. De penalty was weer een eenvoudig klusje voor specialist Koopmeiners, die alweer zijn elfde penalty van het seizoen raak schoot. 1-0.

In de fase hierna voelde AZ dat Emmen kwetsbaar was en drukte het door naar een tweede doelpunt. In de extra tijd gaf Svensson een piekfijne assist op Boadu bij de tweede paal en die werkte de bal van dichtbij eenvoudig binnen, waardoor de wedstrijd voor rust al beslist was. Extra prettig in de wetenschap dat AZ een lange reis en veel speelminuten in de benen heeft.

In de slotfase gebeurde er eigenlijk weinig meer. Emmen wist dat er niks meer te halen viel en wilde de schade beperken, terwijl AZ na de derde wedstrijd in een week het ook wel best vond en wat gas terugnam. Boadu kreeg nog de beste kans op een vierde treffer, maar hij werd gestuit door Telgenkamp.

Door de overwinning is AZ eigenlijk de enige ploeg die enigszins in het spoor van koploper Ajax kan blijven. Het gat met de Amsterdammers is door de overwinning weer terug gebracht naar zes punten. Na de interlandperiode wacht AZ een lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht, maar eerst zal Slot nagenieten van deze mooie week, waarin de tweede plaats in de Eredivisie werd gepakt, een grote stap naar de volgende ronde in de Europa League werd gezet en er extra internationals werden afgeleverd.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 7,5, Pantelis Hatzidiakos 7, Stijn Wuytens 6,5, Owen Wijndal 6,5 (63 Thomas Ouwejan 6) ; Fredrik Midtsjø 7,5, Teun Koopmeiners 7, Dani de Wit 6 (76. Ferdy Druijf -); Calvin Stengs 7, Myron Boadu 7,5, Oussama Idrissi 6 (76. Tijani Reinders -)

FC Emmen: Dennis Telgenkamp 4,5; Glenn Bijl 5, Michael Heylen 5, Keziah Veendorp 5, Lorenzo Burnet 4,5; Michael Chacon 5 (85. Robbert de Vos -), Tom Hiariej 4,5, Sergio Peña 5, Nicolai Laursen 4 (63. Luciano Slagveer 5), Michael de Leeuw 5; Marko Kolar 4 (62. Jafar Arias 5)

Man of the match: Fredrik Midtsjø

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling