ErediVisie: Latibeautydiere, Ajax hot, Berghuis en kerst

11 november 2019, 13:02

Het was wederom het weekend van Ajax, zoals zovaak in 2019. De Amsterdammers imponeren en zag de concurrentie punten verspelen. Bij de concurrent PSV neemt de druk op het trainersgilde toe, al geldt dat na dit weekend niet alleen voor Mark van Bommel. Verder misdroeg Feyenoord Steven Berghuis zich opnieuw en wacht Sparta Rotterdam met smacht op de rentree van Tim Coremans. Dat en meer in onze wekelijkse rubriek ErediVisie.

Ajax hot in 2019

Het voetbal lacht Amsterdam momenteel toe. In een galavoorstelling werd FC Utrecht dit weekend weggespeeld en dat het geen toeval is, blijkt wel uit diverse cijfers die de ploeg van Erik ten Hag bij elkaar speelde in dit gehele kalenderjaar. De grens van honderd Eredivisie-goals in een kalenderjaar (inmiddels 102) werd gebroken, dat lukte voor het laatst in 1995 toen de teller op 125 stokte. Daarnaast zijn de Amsterdammers het eerste team ooit dat negentien keer in een kalenderjaar vier goals of meer maakte en de in totaal 805 passes tegen FC Utrecht was het meeste van één ploeg in een wedstrijd sinds december 2014. Tel daar ook nog eens de almaar groeiende voorsprong op het dolende PSV bij op en niet alleen op het veld, maar ook cijfermatig kenden de Amsterdammers een geweldig weekend.

{image[338088][left-half][]}Recidivist Berghuis

In plaats van het boetekleed aan te trekken, lachte Steven Berghuis zijn elleboog aan RKC Waalwijk-doelman Etienne Vaessen weg. En dat is sinds een week de aanvoerder van Feyenoord. "Het hoort erbij toch", zei Berghuis zelfs. over zijn actie helemaal aan het einde van de wedstrijd. Hij maakte zijn status van recidivist voor de zoveelste keer waar. Dat de kritiekloze analytici ter plekke vervolgens mee lachten, maakte alles nog schrijnender. Het was allemaal nog slechter dan het acteerwerk van Vaessen. Hopelijk gaat Dick een hartig woordje met Berghuis, die eerder dit seizoen al een keer ontsnapte aan donkerrood, spreken. Nu hij ook nog eens de aanvoerdersband draagt, is dit natuurlijk een schande.

Wie haalt de kerst?

De decembermaand begint te naderen en daarmee ook de kerstdagen, maar welke Eredivisie-trainers maken dat nog mee in hun functie? Tot dusver was Jaap Stam de enige trainer die vertrok, maar deed dat op eigen initiatief. Toch lijkt het eerste ontslag in Nederland niet lang meer te duren, want de druk op diverse coaches neemt toe. Leonid Slutsky (Vitesse) en Mark van Bommel (PSV) zaten een maand geleden nog in een zetel, maar zitten na een verschrikkelijke periode serieus op de wip. Ook kop-van-jut Robert Maaskant zit op de schopstoel, terwijl John Stegeman en Alfons Groenendijk de eerste vragen over hun ontslag dit weekend ook te horen kregen. Een kwintet van trainers staat serieus onder druk: wie van hen haalt de kerst?

{image[338065][right-half][]}Latibeautydiere

FC Twente-verdediger Joel Latibeaudiere is een onbekende voor het grote publiek, maar de huurling van Manchester City kreeg tegen PEC Zwolle zijn derde basisplaats van het seizoen en maakt indruk. Niet alleen met zijn lage voorzet waaruit Haris Vuckic scoorde en de kopbal waarmee hij Xavier Mous versloeg (de eerste verdediger sinds Douglas die scoort en een assist geeft in één wedstrijd). Ook zijn andere statistieken zijn indrukwekkend: tegen PEC had hij negen succesvolle tackels, won hij vijftien verdedigende duels en gaf hij in totaal 41 passes. Vooralsnog een prachtige speler voor de Tukkers, die ook als Latibeautydiere door het leven zou kunnen gaan. 

Harush kost Sparta punten

Tim Coremans hoeft niet te vrezen dat hij zijn plek onder de lat bij Sparta gaat verliezen. Vanwege zijn oliedomme schorsing krijgt Ariel Harush de kans, maar de Israëliër kost Sparta alleen maar punten. Bij zijn debuut twee weken geleden in de verloren wedstrijd tegen FC Utrecht (1-2) veroorzaakte hij na acht minuten al een penalty. Afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen was Harush de zwakste Spartaan. Met schrikbarend slechte spelhervattingen maakte hij een onzekere indruk. Desondanks leek Sparta een puntje te pakken, totdat Chidera Ejuke Harush in de korte hoek door de benen speelde. De immer correcte Henk Fraser zal het nooit zeggen, maar hij kan niet wachten totdat Coremans terug is.

En dan nog even dit...

Köh leert Dumfries

VVVVVVVV-Venlo

Scores is Des te Cyriel

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen