Boek Kok over Cruijff niet uit de handel, wel rectificatie

15 november 2019, 16:15

De biografie van Auke Kok over Johan Cruijff hoeft niet uit de handel te worden genomen. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. De auteur stelde woensdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door dat Johan Cruyff jaarlijks één miljoen euro aan zichzelf uitkeerde namens de foundation, maar kwam daar vrijdag op terug.

"Ik begon te twijfelen, heb anderen gebeld, en toen bleek het misschien toch iets anders te liggen", zei hij vrijdag. Hij heeft daarmee dus de naam van Cruijff geschaad. Toch hoeft zijn boek over Cruijff niet uit de handel te verdwijnen. Wel moet in elk exemplaar een inlegvel komen met een rectificatie. In de volgende drukken van het boek moet de passage worden verwijderd.

De rechter stelde dat Kok geen wederhoor heeft gepleegd, terwijl dat een journalistiek basisprincipe is. Dat werd hem dus zeer kwalijk genomen door de rechter. De Johan Cruyff Foundation wilde net als de familie van Cruijff niet meewerken aan het boek, maar dat gaf Kok volgens de rechter niet het recht om zo'n zware aantijging aan het adres van Cruijff niet te verifiëren.

Carola Thate, bestuurslid van de foundation, had haar woordje klaar over de kwestie. "Cruijff heeft nooit een cent verdiend aan de Foundation. Als Kok nu zegt dat hij het zo niet heeft bedoeld, doet dat heel veel mensen verdriet. Dit is echt heel erg", zei ze.

Lees ook: Auteur Cruyff-biografie krabbelt terug: "Twijfels over uitspraken"

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen