Zwitserland ruikt EK, Denen pakken belangrijke punten

15 november 2019, 22:45   Bijgewerkt: 16 november 2019, 09:25

Zwitserland heeft met veel moeite een reuzestap gezet richting het EK. Het Alpenland had het lang ontzettend moeilijk thuis tegen Georgië, maar wist een kwartier voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd te maken (1-0). Ook Denemarken deed uitstekende zaken door met 6-0 van Gibraltar te winnen.

Zwitserland – Georgië: 1-0

Op papier leek het Alpenland een redelijk eenvoudige avond tegemoet te gaan. Georgië maakte al geen aanspraak meer op EK-kwalificatie en had dus niets te winnen. Ook niet te verliezen, want met die insteek bestreden de Georgiërs het moeizaam draaiende Zwitserland in de AFG Arena. Zwitserland had weliswaar de bal en de meeste kansen, maar de grootste mogelijkheid voor rust was voor Georgië. Spits Giorgi Kvilitaia schoot de bal al liggend op de paal.

Ook in de tweede helft hadden de Zwitsers een veldoverwicht, maar hield Georgië stand. Tot vijftien minuten voor tijd. Toen maakte Cedric Itten het enige doelpunt van de wedstrijd. Hij werkte van dichtbij binnen, tot grote vreugde en opluchting van het thuispubliek. In de slotfase was ex-Vitessenaar Valeri Qazaishvili dichtbij de gelijkmaker, maar de aanvallende middenvelder zag dat Yann Sommer zijn schot wist te keren.

Denemarken – Gibraltar: 6-0

Tegen het puntloze Gibraltar kende Denemarken geen enkel probleem. Doelman Kyle Goldwin zag de ene naar de andere doelpoging zijn kant op vliegen, maar hield in de eerste helft de schade nog enigszins beperkt. Alleen Robert Skov maakte in het eerste bedrijf een goal voor de Denen. In de tweede helft denderde Denenmarken over het arme Gibraltar heen. Via Christian Gytkjaer, Martin Braithwaite, wederom Skov en twee goals van Christian Eriksen bouwden de thuisploeg de score uit naar 6-0.

Dankzij de royale zege van de Denen zijn zij ook bijna zeker van het EK. Als ze thuis tegen Ierland een punt pakken, gaan ze samen met Zwitserland naar het EK. Winnen de Ieren, dan gaan zij vanwege het eerdere gelijkspel in Denemarken (1-1) naar het eindtoernooi. De Zwitsers zullen hoogstwaarschijnlijk geen fout maken tegen Gibraltar en zijn zo goed als zeker van een ticket.