Oranje stelt met bloedeloze remise in Belfast EK-deelname veilig

16 november 2019, 22:36   Bijgewerkt: 16 november 2019, 23:01

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdagavond geplaatst voor het EK van volgend jaar. Van een leien dakje ging het niet voor Oranje op Windsor Park, maar de 0-0 remise tegen Noord-Ierland volstond om EK-deelname veilig te stellen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman speelde een tegenvallende wedstrijd, creëerde weinig uitgespeelde mogelijkheden en overleefde zelfs een strafschop.

Bondscoach Ronald Koeman had in aanloop naar de wedstrijd in Belfast een paar vraagtekens staan achter de namen van enkele vaste waarden. Zo kampte Memphis Depay met een lichte hamstringblessure en was Georginio Wijnaldum ziek. Zowel de aanvaller als de middenvelder werd zaterdag niet fit genoeg geacht om in actie te komen, waardoor Koeman noodgedwongen enkele wijzigingen moest doorvoeren. Hij koos voor Steven Berghuis als verrassende vervanger van Memphis, waardoor Ryan Babel als spits startte. Donny van de Beek speelde logischerwijs op de plek van Wijnaldum, waardoor Marten de Roon in de basis terugkeerde. Verder moest ook Stefan de Vrij vanwege een blessure verstek laten gaan.

Lees ook: alles wat je moet weten over de EK-loting mét Nederland

De kans van Berghuis leidde een periode in waarin Oranje veel aan de bal was, weinig te duchten had van de Noord-Ieren en tot een paar schoten kwam. Zowel Babel als Promes plaatste de bal echter naast. Op het moment dat Nederland de wedstrijd controleerde, kreeg Noord-Ierland uit het niets een penalty. Een voorzet vanaf rechts kwam met wat pech terecht op de hand van Veltman, waarna scheidsrechter Szymon Marciniak naar de stip wees. Aanvoerder Steven Davis ging achter de bal staan en knalde ruim over, waardoor Oranje een achterstand bespaard bleef. Een paar minuten later greep Koeman voor het eerst in door De Roon - die al na tien minuten geel had gekregen - naar de kant te halen en Davy Pröpper in te brengen. In de slotfase van het eerst bedrijf gebeurde er niet veel meer.

Door de remise meldt Oranje zich volgend jaar voor het eerst sinds het WK in 2014 op een eindronde, maar is het de koppositie in Groep C wel kwijtgeraakt aan Duitsland. Dinsdag komt het team van Koeman in de laatste kwalificatiewedstrijd in actie tegen Estland. Anderhalve week later, op zaterdag 30 november, vindt de EK-loting plaats.

Opstelling Oranje: Jasper Cillessen; Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind; Marten de Roon (36. Davy Pröpper), Donny van de Beek, Frenkie de Jong; Steven Berghuis (65. Luuk de Jong), Ryan Babel (90. Nathan Aké), Quincy Promes

Morgen volgen de beoordelingen in een uitgebreid spelersrapport

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen