Oranje op rapport: Frenkie blinkt uit, vier onvoldoendes

17 november 2019, 12:18

Zonder te overtuigen plaatste Oranje zich zaterdagavond voor het EK van volgend jaar. Het Nederlands elftal speelde in Belfast zeker niet zijn beste wedstrijd in de kwalificatiereeks. Dat is ook terug te zien in de rapportcijfers. Zoals altijd legt FCUpdate.nl de spelers langs de meetlat.

Jasper Cillessen - 4,5

In een wedstrijd waarin de tegenstander móét komen, is het niet raadzaam direct grote risico's te nemen. Jasper Cillessen leverde de eerste de beste bal in en hielp Noord-Ierland vervolgens bíjna in het zadel door veel te veel tijd te nemen. De Oranje-doelman mocht van geluk spreken dat zijn uittrap niet via Corry Evans in het doel vloog. In het restant van de wedstrijd kreeg hij weinig te doen.

Joël Veltman - 5

De rechtsbackpositie blijft een zorgenkindje voor bondscoach Ronald Koeman. Joël Veltman kreeg in Belfast de voorkeur boven Denzel Dumfries, maar speelde geen sterke wedstrijd. Aan de strafschop kon hij weinig doen, maar in balbezit had de rechtsback meer kunnen brengen. Net als veel van zijn teamgenoten was hij vaak te onnauwkeurig.

Matthijs de Ligt - 6

Een degelijke wedstrijd van Matthijs de Ligt, die verdedigend zijn zaakjes op orde had. Hij hanteerde vaak de lange bal richting Ryan Babel, met wisselend succes. Opvallen zoals vorig seizoen vaak gebeurde in het Oranje- en Ajax-shirt, deed De Ligt niet.

Virgil van Dijk - 6,5

Net als De Ligt had Van Dijk een niet al te drukke avond. Op de momenten dat de Noord-Ieren gevaarlijk dreigden te worden, stond hij vaak op de goede plek. Als een ware aanvoerder stuurde Van Dijk in Belfast zijn teamgenoten aan, waardoor Oranje ook in de slotfase niet in de problemen kwam.

Daley Blind - 6

Als centrale verdediger kan hij beter uit de voeten dan als linksback, maar ook die positie weet Daley Blind in te vullen. Net als zijn collega-verdedigers kwam de Ajacied weinig in de problemen, al kwam het meeste gevaar van de Noord-Ieren wel van zijn kant. Aanvallend had Blind af en toe wat pech in de eindpass.

Marten de Roon - 5

Een wedstrijd om snel te vergeten voor Marten de Roon. Hij kreeg al na tien minuten geel en werd nog voor rust naar de kant gehaald door Ronald Koeman. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de gele kaart, maar het spel van de Atalanta-middenvelder hield ook niet over.

{image[338175][right-half][]}Frenkie de Jong - 7,5

Het lichtpuntje in Belfast. Eigenlijk was Frenkie de Jong de enige Oranje-speler die zijn niveau haalde. De middenvelder dartelde over het veld, dribbelde ogenschijnlijk eenvoudig zijn tegenstanders voorbij en gaf enkele prachtige passes. Een sterke wedstrijd van de FC Barcelona-man.

Donny van de Beek - 5,5

Door de afwezigheid van Georginio Wijnaldum speelde Donny van de Beek als aanvallende middenvelder. Doordat Noord-Ierland ver inzakte en Van de Beek vrij diep speelde, kwam hij niet heel veel in het stuk voor. Hij bracht niet wat hij bij Ajax vaak wel brengt.

Steven Berghuis - 5,5

De meest verrassende naam in de basisopstelling van Oranje was ongetwijfeld die van Steven Berghuis. Hij startte door de blessure van Memphis Depay als rechtsbuiten. Na tien minuten kreeg hij een enorme kans op de 0-1, maar de aanvaller kreeg de bal nét wat achter zich en raakte de lat. Berghuis gaf een paar aardige crosspasses, maar viel verder niet echt op en werd na ruim een uur gewisseld.

Ryan Babel - 5

Niet Wout Weghorst, niet Luuk de Jong, niet Myron Boadu, maar Ryan Babel stond in de punt van de aanval. De Galatasaray-aanvaller speelde niet zijn beste wedstrijd in het Oranje-shirt. Hij was niet zo balvast als we van hem gewend zijn, leed vaak balverlies en stond ook opvallend vaak buitenspel.

Quincy Promes - 6,5

Met name in het eerste deel van de wedstrijd maakte Quincy Promes een sterke indruk. Hij stichtte van alle Oranje-spelers verreweg het meeste gevaar en was ook verantwoordelijk voor de mega-kans van Berghuis. In de tweede helft speelde Promes een stuk anoniemer.

Invallers

{image[338176][right-half][]}Davy Pröpper - 7

Al in de eerste helft werd Davy Pröpper ingebracht. Hij speelde een stuk sterker dan de speler die hij verving: Marten de Roon. Met Pröpper ligt het baltempo hoger en is er meer creativiteit op het middenveld. En dat is, tegen landen die vooral tegenhouden, geen overbodige luxe. Had hij niet gewoon moeten beginnen?

Luuk de Jong - 6

In het halfuurtje speeltijd dat hij kreeg, kon Luuk de Jong niet veel uitrichten. Waarschijnlijk had hij een strafschop versierd als de grensrechter niet onterecht zijn vlag in de lucht stak op het moment dat de Sevilla-spits in het strafschopgebied onderuit werd gelopen.