Column: Tottenham gooit club te grabbel met besluit

20 november 2019, 14:01   Bijgewerkt: 27 november 2019, 01:38

Hoe kun je als internationale topclub met twee handelingen alles veranderen? Door de geliefde Mauricio Pochettino op straat te zetten en de gehate José Mourinho aan te trekken. Een opmerkelijke keuze van Tottenham Hotspur, dat als beschaafde club kiest voor de altijd onrust zaaiende Portugees. Waarom Tottenham nu al spijt moet hebben van de trainerswissel.

Imago op het spel

Nee, superchique is het niet: de trainer ontslaan en een halve etmaal later al zijn opvolger presenteren. De haast was blijkbaar groot bij de club die doorgaans uitstekend de lange termijn in de gaten houdt. Was Mourinho al vóór het ontslag van Pochettino benaderd? Een andere optie is bijna niet denkbaar. Duidelijk is in ieder geval dat Tottenham het positieve imago dat het heeft op het spel zet met de komst van Mourinho.

Het vertrek van Pochettino werd bekendgemaakt in een kort statement op de clubwebsite met als kop 'Mauricio leaves club'. De Argentijn stond met zijn ploeg op de povere veertiende plaats, maar verdient veel meer krediet en lof dan een handjevol kille woorden in een statement op een druilerige dinsdagavond tijdens een interlandperiode. De Argentijn heeft Tottenham Hotspur definitief veranderd en dat is veel complimenten waard.

De erfenis van Pochettino?

Toch is de erfenis van Pochettino bij Tottenham groter dan die prestaties. Hij slaagde er namelijk in om iets te doen wat alleen grote coaches kunnen: de identiteit van een club voorgoed veranderen. Onder de Argentijnse gentlemen overleefden de Spurs de moeilijke overgangsperiode naar het nieuwe stadion, werd er oogstrelend aanvallend voetbal gespeeld en liepen fans weer warm voor het team. Eindelijk had Tottenham de schaduw van de grotere stadgenoten Arsenal en Chelsea verlaten en dat met spelers die echt van de club hielden.

Passant Mourinho

Dat alles wordt door voorzitter Daniel Levy op het spel gezet met de komst van Mourinho, die in het trainersspectrum zo'n beetje de tegenpool is van Pochettino. Mourinho is een passant die bezig is met overleven en de dag van vandaag. Pochettino is een idealist die een club echt verder brengt. Door Mourinho aan te stellen laat Levy zien dat hij geen haar beter is dan de meeste voorzitters. Een keer een League Cup winnen is voor hem kennelijk zoveel waard dat hij de goodwill en de lange termijnvisie overboord kiepert. Hij kijkt vanaf zijn voorzittersstoel al jaren naar oogstrelend voetbal, maar dat is kennelijk niet voldoende. Liever negatief ultradefensief voetbal met een bokaal, dan de harten van de fans veroveren. De preses legt het lot van zijn club in handen van de grootste trainerspassant van Europa en neemt daarmee een gigantisch risico. Voetballiefhebbers die hoopten dat Tottenham zou winnen omdat ze het de club gunden, zullen nu lachen bij een zeperd.

Ondertussen krijgt Pochettino de kans om rustig na te denken over zijn 5,5 jaar in Londen. De Argentijn kan dat doen met opgeheven hoofd en de borst vooruit. De aanbiedingen van de clubs zullen snel binnenstromen, want een trainer die een club definitief kan veranderen is echt een Special One.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen