Bosz stunt en brengt Flick eerste verlies toe bij Bayern

30 november 2019, 20:28   Bijgewerkt: 30 november 2019, 21:19

Peter Bosz heeft met Bayer Leverkusen zaterdagavond voor een daverende verrassing gezorgd op bezoek bij het onder Hansi Flick nog ongenaakbare Bayern München. In een geweldige eerste helft zorgde een dubbelslag van Leon Bailey voor een 1-2 voorsprong, die na de pauze ondanks een enorm overwicht van Bayern en rood voor Jonathan Tah met succes werd verdedigd.

Na de eerste 45 minuten voetballen was het voor alle fans bijkomen geblazen. Bayer Leverkusen wist dat het op bezoek ging bij het Bayern onder Flick, die twaalf punten had uit de eerste vier duels met een doelsaldo van zestien voor, nul tegen. Maar al snel was de eerste tegentreffer onder Flick een feit: Bailey opende de score op aangeven van Kevin Volland.

Het tandem van Bosz herhaalde hun kunstje tien minuten voor de pauze, een minuut nadat Bayern München via Thomas Müller de gelijkmaker had geproduceerd. Bayern had met zeventig procent balbezit wel het veldoverwicht en zou in de tweede helft eindigden op 23 schoten (tegen 11), waarvan 9 (tegen 7, nul na rust) op het doel. Ook kreeg Bayern acht corners en verstuurde het meer dan zevenhonderd passes, ruim meer dan drie keer zo veel als Bayer.

Maar dat Bayern München in de tweede helft niet scoorde, lag niet eens zozeer aan de kansen die het creëerde. Vlak voor de pauze ging Serge Gnabry met twee ploeggenoten richting keeper Lukas Hradecky, maar hij twijfelde en legde uiteindelijk de bal nog af op Robert Lewandowski. Voor hij kon intikken, achterhaalde Lars Bender hem met een fraaie tackle en ging een enorm grote kans verloren. Het had de 2-2 meoten zijn en daar hikte Bayern uiteindelijk heel het duel tegenaan.

Lewandowski vizier niet op scherp

Maar grote kansen kwamen er ook in de tweede helft voor Bayern: Lewandowski was tot viermaal (!) tot dicht bij een treffer, maar had anders dan tegen Rode Ster Belgrado het vizier duidelijk niet op scherp staan. En de keren dat de bal wel tussen de palen kwam, stond Hradecky op de juiste plaats, zelfs op het moment dat hij al gepasseerd leek, had hij nog een katachtige reactie in huis en voorkwam de gelijkmaker.

Het verdedigen van de 2-1 voorsprong werd met de minuut lastiger voor de bezoekers, want eerst viel uitblinker Bailey uit met een spierblessure en hij werd vervangen door Charles Aránguiz. Maar ook de Chileen haalde het einde van de wedstrijd niet, want hij liep eveneens een spierblessure op en werd vervangen door Karim Demirbay. Daardoor was Bosz – die even daarvoor Daley Sinkgraven had ingebracht – uitgewisseld toen zijn elftal met een man minder verder moest.

Verdediger Tah haalde Philippe Coutinho naar de grond, waardoor hij de grote kans die hij kreeg niet kon inschieten. De doorgebroken Braziliaan versierde wel een vrije trap, maar die eindigde – zoals zo vaak deze avond – in de handen van Hradecky. Met elf tegen tien werd Bayern niet veel gevaarlijker als daarvoor, want het was al duidelijk sterker.

In een krankzinnige slotfase kwam Bayer een paar keer heel goed weg, maar bracht het Flick wel zijn eerste nederlaag als (interim-)coach van Der Rekordmeister. Door die zege meldt Leverkusen zich bovendien weer in de subtop van de Bundesliga, op slechts twee punten van Bayern.