Hattrick Lang helpt Ajax langs Twente ondanks snelle achterstand

1 december 2019, 14:14   Bijgewerkt: 1 december 2019, 14:33

Ajax heeft zondag met 2-5 gewonnen op bezoek bij FC Twente. De Amsterdammers speelden een dramatisch eerste half uur en kwamen ook op een 2-0 achterstand. Voor de rust vond Ajax nog de aansluiting, waarna het in de tweede helft de comeback compleet maakte. Basisdebutant Noa Lang was de gevierde man, hij maakte drie goals en had ook een grote rol in de eerste treffer van Klaas-Jan Huntelaar. 

Ajax begon tegen FC Twente met de vaste namen. Joel Veltman en Daley Blind – tegen Lille geschorst – stonden gewoon weer in het centrum, waardoor Lisandro Martinez gewoon weer op het middenveld begon. Noussair Mazraoui, tegen Lille nog op het middenveld, zakte een linie en begon als rechtsback. Alleen de geblesseerd uitgevallen Zakaria Labyad kon niet spelen en dat betekende dat Noa Lang zijn basisdebuut mocht maken voor de Amsterdammers. Hakim Ziyech viel woensdag ook uit met een armblessure, maar was gewoon fit genoeg om te spelen. 

Waar de verdediging van Ajax in de Eredivisie normaliter erg betrouwbaar is, was deze in de eerste twintig minuten zo lek als een mandje. Twente was in de counter telkens levensgevaarlijk en liet de Amsterdamse defensie schutteren. Met name Mazraoui – die tegen Lille ook al in de rust gewisseld werd – speelde een zeer ongelukkige wedstrijd waardoor Sergino Dest al na een kwartier aan de warming up was begonnen. De eerste Twentse goal kwam voort uit balverlies van Ziyech en in de counter schoot Keito Nakamura de bal schitterend in de kruising: 1-0.

Na een half uur spelen kwam Ajax dan toch terug in de wedstrijd. Het koningskoppel Ziyech-Promes was dan weliswaar niet meer compleet, dat weerhield Ziyech niet van een nieuwe assist. De Marokkaan maakte een goede individuele actie en stelde Lang in staat om de aansluitingstreffer te maken: 2-1. In de tweede helft kwam er een heel ander Ajax uit de kleedkamers. Binnen een kwartier spelen was de achterstand namelijk omgezet in een voorsprong. Eerst was het Lang die bij de tweede paal raak schoot, waarna invaller Huntelaar de bal van rand zestien kiezelhard in de kruising pegelde: 2-3. 

Het Twents verzet was na deze goals wel gebroken en de middag werd voor Lang alleen maar mooier toen hij twintig minuten voor tijd zijn hattrick complementeerde. Na enorm gepruts in de defensie van Twente, tikte Lang voor leeg goal de 2-4 binnen en voltooide zijn heldenrol. Hij werd daarmee de eerste speler sinds Henk Groot in 1959 die een hattrick maakt bij zijn basisdebuut. In de extra tijd maakte Huntelaar nog zijn tweede en bepaalde zo de eindstand op 2-5. 

De manier waarop Ajax de achterstand omboog was weliswaar bewonderingswaardig, maar Erik ten Hag zal niet content zijn met het spel in de eerste helft. Tegen een tegenstander als FC Twente kwam de ploeg er nog mee weg, maar als de ploeg opnieuw hoge ogen wil gooien in de Champions League zal dit niet mogen gebeuren. Anderzijds is het veelzeggend dat Ajax ondanks de achterstand nog zo eenvoudig weet te winnen.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Twente: Joel Drommel 5; Paul Verhaegh 5, Oriol Busquets 4,5, Xandro Schenk 4,5 , Calvin Verdonk 5; Wout Brama 5, Godfried Roemeratoe 5 (83. Queensy Menig -), Lindon Selahi 5 ; Aitor Cantalapiedra 5 (76. Emil Berggreen -), Haris Vuckic 5, Keito Nakamura 5,5 (71. Rafik Zekhini 5).

Ajax: André Onana 5,5; Noussair Mazraoui 4, Joël Veltman 6, Daley Blind 6, Nicolas Tagliafico 6 (67 Sergiño Dest 6) ; Donny van de Beek 6, Hakim Ziyech 6,5, Lisandro Martínez 7; Noa Lang 7,5 (82. Razvan Marin -), Dusan Tadic 6, Quincy Promes 5 (26. Klaas-Jan Huntelaar 7).

Man of the Match: Noa Lang

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen