FIFA 20 haalt Van Basten uit game na Sieg Heil-uitspraak

3 december 2019, 08:58

Marco van Basten zit niet langer in FIFA 2020. De Nederlandse voormalig spits was in de spelmodus Ultimate Team opgenomen, maar na zijn Hitergroet in de uitzending van FOX Sports is hij tot nader orde uit de game verdwenen. Of hij daarin nog terugkeert, is nog niet bekend. 

Dat laat EA Sports weten in een reactie. 'We zijn op de hoogte van de recente opmerkingen van Marco van Basten. We zijn zeer toegewijd aan gelijkheid en diversiteit in onze game. Daarom zullen we de ICON-items van Marco van Basten tot nader order niet meer beschikbaar stellen', schrijven ze in een reactie waarom hij niet meer beschikbaar is als personage.

Lees ook: Misplaatste actie Van Basten groots opgepakt door media

Het incident rondom Van Basten heeft niet alleen in Nederland het nodige stof doen opwaaien, ook in het buitenland ging de voetbalanalist over de tong. De buitenlandse media veroordelen de actie van San Marco, zeker omdat er in het desbetreffende weekend stilgestaan werd bij racisme in de Eredivisie.

De hoofdrolspeler bood meermaals zijn excuus aan voor zijn actie en werd door FOX Sports ook gestraft. Hij werd een week lang van de buis gehaald door de betaalzender. De gage die Van Basten hoorde te afgelopen week krijgen, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Van Basten, die nog tijdens de uitzending zijn excuses aanbood, heeft volgens FOX Sports niemand willen kwetsen. De consequenties accepteert hij. De televisiezender laat de voormalig Oranje-bondscoach niet vallen en blijft achter de samenwerking staan. Volgende week zaterdag 7 december keert van Basten terug aan tafel van De Eretribune.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen