De Jong weer succesvol in Leeuwarden: "Had dit nooit verwacht"

6 december 2019 – Sinds de terugkeer van Henk de Jong bij SC Cambuur gaat het de club voor de wind. Na een loodzwaar begin tegen De Graafschap, Go Ahead Eagles en NAC Breda werd er niet meer verloren en daardoor is de Friese club nu zelfs alleen trotse koploper van de Eerste Divisie. Dat had zelfs rasoptimist Henk de Jong niet zien aankomen. FCUpdate.nl sprak de 55-jarige trainer over de ontwikkelingen bij Cambuur.

De Jong weer succesvol in Leeuwarden: "Had dit nooit verwacht"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Cambuur kwam onder de vorige trainer Rene Haké niet verder dan de tiende plek in de Eerste Divisie. De Jong keerde terug op het oude nest en moest de club weer naar nieuwe hoogtes brengen. De 55-jarige trainer maakte de ploeg in 2013 kampioen en speelde daarna ruim twee seizoenen met de club in de Eredivisie. De Jong zag na vorig seizoen veel spelers vertrekken en moest bouwen aan een compleet nieuw elftal.

"Er zijn een paar jongens gebleven, maar die waren niet eens per se basisspelers. We hebben er jongens bij die elders niet speelden of in Jong-teams actief waren. Hier denken wij heel goed na over het aantrekken van spelers. Zij moeten qua persoonlijkheid ook goed bij de club passen. Dat staat bij mij ook heel hoog in het vaandel", aldus de oefenmeester, die ook met zijn aanwinsten sprak. 

Sterke reeks en verwachtingen

Cambuur had met onder andere De Graafschap, Go Ahead en NAC Breda een loodzwaar programma aan het begin van het seizoen en verloor dan ook twee van deze drie wedstrijden. Hierna kwam er steeds meer vorm in het elftal en pakte het overwinning na overwinning. "Ik had dit succes niet verwacht. Wel in de vorm van ontwikkeling en met elkaar samenwerken, maar niet zoals het nu gaat", was de oefenmeester realistisch.

De Leeuwarders staan na zeventien wedstrijden op de eerste plek en staan vijf punten los van de nummer twee De Graafschap. "Het is gewoon een heel groot compliment aan mijn technische staf en aan de spelers. Ik was al blij als we in de winterstop vijfde of zesde stonden. Nu we toch bij die eerste twee plekken staan gaan we ook vol proberen om dit vast te houden. We moeten gewoon élke week volle bak gaan, zodat wij onszelf in ieder geval niks kwalijk kunnen nemen."

Cambuur is inmiddels al vijftien wedstrijden ongeslagen, toch biedt dat geen garanties voor de laatste drie wedstrijden voor de winterstop. "We hebben bewust gekozen voor een smalle groep. We hebben voor kwaliteit gekozen. Anders heb je een kwalitatief mindere groep, maar dat schiet dan ook niet op. In de winterstop willen we misschien één of twee jongens erbij hebben. Alleen maar spelers die als mens en voetballer bij ons passen." Cambuur gaat vanavond (vrijdag) op bezoek bij hekkensluiter FC Dordrecht.

Reacties

Keuken Kampioen Divisie

gerelateerd