Sierhuis over nummer negen-rol bij Groningen: "Lastig"

9 december 2019 – Het is een enigszins ondankbare rol: spits zijn bij FC Groningen. Jarenlang maakten grote namen als Erik Nevland en Luis Suarez furore in de punt van de aanval, maar de laatste seizoenen is het moeizamer. Dat heeft niet louter met de kwaliteiten van de spitsen te maken, maar ook met het spel van de ploeg. Kaj Sierhuis (21) bekleedde zondag de rol tegen FC Utrecht (0-1) en spreekt zich uit over de nummer negen-rol bij De Trots van het Noorden.

Sierhuis over nummer negen-rol bij Groningen: "Lastig"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Groningen scoorde dit seizoen pas achttien keer. Een stuk minder dan pakweg concurrenten FC Twente (26), Sparta (24) en Heracles Almelo (29). Het etiket 'saai' kan, mede omdat Groningen ook weinig goals tegen krijgt, vaak op duels worden geplakt. Dat was ook zondag zo tegen FC Utrecht (0-1). De aanvalslinie van Groningen staat na zestien duels pas op zes goals, keurig verdeeld door Sierhuis en Charlison Benschop (beiden drie).

Eerstgenoemde begon zondag in de basis - zoals op één periode na dit seizoen het geval is - en had een ondankbare taak. Verder dan twee halve schoten kwam hij niet. Het is het lot van de Groningen-spits anno 2019. Na het duel met Utrecht spreekt Sierhuis er open over met FCUpdate.nl. "Het is wel eens lastig inderdaad", vertelt de aanvaller. "Je krijgt graag drie opgelegde kansen per wedstrijd, maar dat is vaak gewoon niet het geval. Als je niet in scoringspositie komt, moet je verdedigend en aan de bal in ieder geval de goede dingen doen. Dat probeer ik te doen. Meer is het eigenlijk niet."

Jaloers op Dessers

Als aanvaller doet Sierhuis niets liever dan belangrijk zijn met goals en assists. Bij Groningen lukt dat moeizaam. Hij had op meer gehoopt dan drie goals halverwege december. "Dat is het moeilijke. Je wilt scoren en assists geven, maar als je ziet hoeveel we als ploeg maken… Ik kan wel zeggen dat ik er net als Dessers elf wil hebben gemaakt, maar dan heb je 60 procent van onze totale productie op je naam. Dat is moeilijk. Heracles geeft veel goals weg en scoren er veel en wij doen beide niet. Dat is lastig, maar ik heb er geen invloed op. Je moet door blijven gaan en hopen dat de kansen komen."

Sierhuis neemt vaak de woorden 'moeilijk' en 'lastig' in de mond, maar wil niet (te) negatief zijn. "We hebben nu twee wedstrijden op rij niet gescoord, maar we creëren ook weinig kansen. Daar werken we hard aan. We willen meer tot kansen komen, maar het pakt nog niet echt goed uit. Dan moet je er in ieder geval voor zorgen dat je geen goal tegen krijgt, maar dat is ook tegen Utrecht mislukt." Trainer Danny Buijs blijft zoekende in de aanvalslinie, weet Sierhuis.

Fraaie blijk van waardering
Dat bleek ook zondag: Sierhuis ging er na 68 minuten af voor Benschop. De jonge aanvaller speelde dit seizoen nog geen enkele hele Eredivisie-wedstrijd, ondanks dat hij bij de fans populair(der) is. Dat de fans floten toen hij het veld verliet, zei veel. "Het is toch wel een blijk van waardering richting mij", beseft Sierhuis. "Zij zien mij graag op het veld staan. Maar het zijn keuzes van de trainer en het is geen verrassende wissel, want het gebeurt wel vaker. Natuurlijk wil ik spelen en scoren. Ik had ook het gevoel dat ik nog kon en nog belangrijk kon zijn, maar goed de trainer dacht dat hij zo verder kon komen", reageert hij nuchter.

Toen Sierhuis na 68 minuten het bord met rugnummer negen omhoog zag gaan, mokte hij niet en beende de aanvaller naar de kant. Hij weet dat het, onder Buijs, zijn lot is. "Het gebeurt wekelijks dus ik verbaas me niet meer nee. Zo simpel is het wel. Vanaf de 65ste minuut houd ik er wel rekening mee dat er een moment kan komen dat ik gewisseld word. We kwamen juist in die fase een paar keer in het strafschopgebied en je hoopt op meer momenten, maar goed de trainer bepaalt."

Natuurlijk valt het te prijzen dat Sierhuis zijn trainer niet afvalt, maar toch valt het hem niet mee. De jonge aanvalsleider speelde negen jaar lang voor Ajax en kreeg daar wekelijks kans op kans, maar merkt nu hoe het in het profvoetbal werkt. "Het is wel wennen, ja. Maar dat heb ik vorig halfjaar al meegemaakt hier. Je weet dat er andere dingen gevraagd worden. Het is een andere gang van zaken. Dat hoort als jonge jongen ook bij je leerproces. Hopelijk volgende week weer meer kansjes."

Door: Remco Jacobi

Reacties

Eredivisie

gerelateerd