De tops en flops uit de zesde Champions League-speelronde

12 december 2019, 10:31   Bijgewerkt: 12 december 2019, 12:10

De groepsfase van de Champions League is definitief achter de rug: de laatste beslissingen vielen dinsdag en woensdag. Voor Ajax viel het doek na het echec in eigen huis tegen Valencia, terwijl Mempis Depay, Marten de Roon en Hans Hateboer juist voor een verrassing zorgden met Olympique Lyon en Atalanta Bergamo. In de tops en flops maken we zoals altijd de balans op na de zesde Champions League-ronde. 

Tops

1. Memphis

Vijf Champions League-wedstrijden, vijf doelpunten. Daarmee schaart Memphis Depay zich in een rijtje met vermaarde landgenoten Ruud van Nistelrooy, Roy Makaay en Arjen Robben. Ook zij wisten in het verleden vijf Champions League-wedstrijden achter elkaar te scoren. Het doelpunt tegen RB Leipzig werd ook miljoenen waard. Dankzij de 2-2 hoort Olympique Lyon bij de laatste zestien en levert dat de club direct 9,5 miljoen euro op en wie weet wat nog meer. Het succes werd echter overschaduwd door de ruzie met de fans direct na het duel. Marcelo werd voor ezel uitgemaakt, waarna Memphis Depay voor zijn teamgenoot opkwam en boos richting de dader sprintte. Ook al is de aanleiding vervelend, daarmee groeide de captain van Lyon nog meer in aanzien.

{image[338641][right-half][]}2. Atalanta Bergamo

Dood en begraven. Na drie wedstrijden gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van Atalanta. De debutant verloor van Dinamo Zagreb (4-0), Shakhtar Donetsk (1-2) en Manchester City (5-1), maar Atalanta herrees als een feniks uit zijn as. De club van Marten de Roon en Hans Hateboer speelde gelijk tegen Manchester City (1-1) en won van Dinamo Zagreb (2-0) en Shakhtar (0-3). Het bleek zelfs voldoende voor overwintering in de Champions League. Atalanta bewijst ook in Europa succesvol te kunnen zijn, zonder met geld te smijten. Complimenti!

3. Red Bull Salzburg

Ook Red Bull Salzburg wordt bedolven met complimenten. Alleen leverde het de Oostenrijkers slechts overwintering in de Europa League op. De manier waarop Salzburg de strijd aan ging met Liverpool verdiende dinsdagavond meer. Die Roten Bullen plaatste zich bij winst nog voor de achtste finale van de Champions League en speelde daar ook naar. Niet de bus parkeren en zien waar het schip strandt, maar de titelhouder bij de strot grijpen met fris aanvallend voetbal. Liverpool had het er lang moeilijk mee, totdat Mohamed Salah direct na het openingsdoelpunt van Naby Keïta iets geweldigs deed. Het maakt Salzburg tot een gevaarlijke klant voor de eindzege van de Europa League.

4. Record voor Bayern

Als enige club dit CL-seizoen gaat Bayern München met een honderd procent score naar de knock-outfase. Ook zijn de Duitsers de meest scorende club in de Champions League tot dusver. Gedurende de groepsfase maakte Bayern 24 doelpunten, waarvan Robert Lewandowski er tien voor zijn rekening nam. Het betekende met elkaar een record. Nooit eerder presteerde een club zo goed in de groepsfase: achttien punten met het hoogste doelsaldo ooit en dat terwijl trainer Niko Kovac de laan uit werd gestuurd. In al die successen heeft Joshua Zirkzee een mini-aandeel. Het Nederlandse talent maakte woensdag tegen Tottenham Hotspur als invaller zijn debuut. Na de winterstop zal vermoedelijk de derde trainer dit seizoen voor de groep staan: interesse genoeg, want er hebben weleens mindere vacatures opengestaan...

5. Sportive plicht

Een groot aantal teams was al zeker van de volgende ronde in de Champions League, toch deden alle grootmachten – soms met een aantal spelers uit de B-keuze  – hun sportieve plicht. Real Madrid, Paris Saint-Germain, Manchester City, FC Barcelona, Juventus en Atlético Madrid deden wat ze moesten doen, namelijk winnen. Zodoende werden de laatste Champions- én Europa league-tickets zo 'eerlijk' mogelijk verdeeld. Dat is de laatste jaren weleens anders geweest in het miljardenbal…

Flops 

Het Champions League-sprookje van Ajax kwam dinsdagavond op pijnlijke wijze ten einde. Niet voor het eerst viel de ploeg Europees tegen in de Johan Cruijff ArenA, al was dat ook zeker te wijten aan de afwezigheid van Qunicy Promes en David Neres. Zonder het aanvallende duo dat zorgt voor diepgang maakte Ajax het zichzelf lastig door – zeker na de achterstand – te gehaast en te wild te gaan voetballen. Valencia stookte het vuurtje continu op en de Amsterdammers trapten er met open ogen in, mede omdat er met Noa Lang, Joël Veltman en Édson Alvarez een paar spelers heel hard door de mand viel. Wat rest is de Europa League en hoewel Ajax wellicht meer had verdiend dan dat, moet het dat aleen zichzelf aanrekenen.

2. Zuivere speeltijd

Marco van Basten betoogde al eens eerder het invoeren van zuivere speeltijd en dinsdagavond bleek maar weer eens waarom dat geen slecht initiatief zou zijn. Vanaf de eerste minuut, zeker na de voorsprong, was Valencia continu tijd aan het rekken, geholpen door arbiter Clément Turpin die pas heel laat ingreep en de gele kaart trok voor keeper Jaume Doménech. Ook in de extra tijd lag het spel belachelijk lang stil en desondanks floot Turpin relatief snel af na 'slechts' vijf minuten extra tijd. Dat had volgens de hoofdrolspelers minimaal het dubbele moeten zijn en na een meting werd er niet eens vijftig minuten zuivere speeltijd gevoetbald (49.12 minuten)…

3. Diversiteit

Met de uitschakeling van onder andere Ajax, Shakhtar Donetsk, Benfica en Zenit St-Petersburg in de laatste ronde van de Champions League, zijn er nog maar clubs uit slechts vijf (!) landen over in het kampioenenbal. Nooit eerder stonden er alleen teams uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje in de achtste finales van het miljardenbal. Dat is een vertegenwoordiging van nog geen tien procent van de 55 UEFA-leden…

Als jongste keeper ooit in de Champions League ging Maarten Vandevoordt de geschiedenisboeken in, maar het werd een debuut dat hij niet snel zal vergeten. De doelman ging bij het openingsdoelpunt gruwelijk in de fout en veroorzaakte ook nog eens een strafschop, toch werd hij na het duel in bescherming genomen door zijn trainer en medespelers, die de schuld op zich namen. Hoewel je het hen misschien meer kunt verwijten dan deze tiener, was Vandevoordt duidelijk nog niet klaar voor een optreden in de Champions League.

5. Jander

Het zal je maar gebeuren: je staat op het punt van plaatsing voor de Europa League (met de bijbehorende miljoenen euro's) en dan maakt je verdediger om onbegrijpelijke redenen hands. Het gebeurde bij Rode Ster Belgrado, waar vlak voor het einde van de wedstrijd – de Serviërs hadden genoeg aan een punt – Jander met de bal naar de hand ging en zo een strafschop veroorzaakte. Zelfs medespelers waren na zijn actie vol onbegrip, zeker toen Youssef El Arabi de penalty benutte en Olympiakos naar de volgende ronde hielp: 0-1.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen