Slap PSV sluit Europa League-seizoen 'in stijl' af met mager punt

12 december 2019, 21:10

PSV heeft haar Europese avontuur kleurloos afgesloten. De Eindhovenaren waren al uitgeschakeld in de Europa League en speelden donderdagavond gelijk in het laatste groepsduel tegen Rosenberg BK: 1-1. PSV kon in de beginfase geen grip krijgen op de Noorse tegenstander, maar kwam in de tweede helft op gelijke hoogte via een prachtig doelpunt van Mohamed Ihattaren.

Met het gelijkspel sluit PSV een tegenvallend Europees seizoen af, waarbij het toernooi veel eerder wordt verlaten dan vooraf gehoopt. De Eindhovenaren begonnen nog met wisselend succes, maar verloren de voorlaatste wedstrijd tegen het oppermachtige Sporting CP met 4-0, terwijl daarvoor ook het Oostenrijkse LASK Linz te sterk bleek.

Het vrijblijvende duel van vanavond gaf PSV-trainer Mark van Bommel de mogelijkheid om te starten met een aantal verassende namen. Zo mocht Olivier Boscagli weer eens in de basis starten. Dat was de eerste keer sinds september voor de linksback. Daarnaast startte PSV met een aanvallend middenveld met Mohamed Ihattaren, Ryan Thomas en Erick Gutiérrez.

De laatstgenoemde ging in de fout bij de 0-1. Ihattaren speelde de bal terug op de middenvelder, die op dat moment gedekt werd door twee man. De Mexicaan had geen ruimte om weg te draaien en verloor de bal op eigen helft. Rosenborg maakte optimaal gebruik van de fout van PSV middels Pal Helland. De aanvaller schoot de bal met binnenkant voet binnen vanaf twintig meter afstand. PSV-doelman Lars Unnerstall stond aan de grond genageld en zag er daarbij wat ongelukkig uit.

PSV kwam in de eerste helt tot een gevaarlijke lage voorzet van Ihattaren, die net voorbij de tweede paal vloog, en een schot vanaf links in het zijnet van Gakpo, op aangeven van opnieuw Ihattaren. De Eindhovense ploeg moest echter toezien hoe Rosenborg sterker was in de duels en op de juiste momenten druk wist te zetten, terwijl de Nederlandse ploeg zelf vooral uitblonk in onnodig balverlies.

In de tweede helft kreeg PSV meer grip op het spel. Onder meer door de inbreng van Pablo Rosario het middenveld, waardoor de passing binnen de ploeg een stuk vooruitging. Het betere spel werd beloond met een prachtig doelpunt. De 1-1 werd voorbereid door Gakpo, die Ihattaren aanspeelde net buiten de zestienmeter. Ihattaren legde de bal klaar een schoot het leer vernietigend in de korte bovenhoek, buiten bereik van de doelman. De spelmaker bekroonde zijn sterke wedstrijd met een doelpunt en gaf PSV bovendien wat broodnodig zelfvertrouwen richting de wedstrijd van zondag, wanneer het op bezoek gaat bij Feyenoord.

in de absolute slotfase mocht PSV nog ruiken aan een overwinning. Een kopbal van Nick Viergever leek te belanden op de arm van een tegenspeler, maar er werd door de scheidsrechter (die in de Europa League geen toegang heeft tot de VAR) niet gefloten. PSV dacht vlak daarna nog aan een treffer, maar een scrimmage die in het doel belandde werd afgefloten wegens obstructie tegenover de doelman van Rosenborg.

Opstelling en beoordelingen PSV*:

Lars Unnerstall 5, Daniel Schwaab 5, Denzel Dumfries 5.5, Nick Viergever 4.5, Olivier Boscagli 6, Erick Gutiérrez 4, Mohamed Ihattaren 7 ('70. Gaston Pereiro 6), Ryan Thomas 5.5 ('61. Pablo Rosario 7), Bruma 6, Cody Gakpo 6, Steven Bergwijn 6 ('45 Donyell Malen 6.5).

Man of the match: Mohamed Ihattaren

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling