NS Mura
0 – 0
Vitesse

Emmen behoudt ongeslagen reeks en verslaat ook Sparta

15 december 2019 – In een zonovergoten Oude Meerdijk heeft FC Emmen op de vroege zondagmiddag Sparta Rotterdam met 2-0 verslagen. Na een onnauwkeurig begin nam de thuisploeg al snel het heft in handen en via twee discutabele strafschoppen, waar de VAR niet ingreep, kwam het attractief spelende FC Emmen in de eerste helft op een 2-0 voorsprong. In de tweede helft werd het spel iets trager en kwam Sparta soms ook dreigend op de helft van de thuisploeg, maar in de problemen kwam Emmen nooit, en zo was de ruststand ook de eindstand.

Emmen behoudt ongeslagen reeks en verslaat ook Sparta

In de eerste wedstrijd van 'Super Sunday' nam FC Emmen het in eigen huis op tegen Sparta. Hoewel de ploeg van Dick Lukkien de vorige wedstrijd met 2-0 verloor van directe concurrent VVV-Venlo, leek het toch de lichte favoriet voor deze wedstrijd. Sinds 30 augustus ging er namelijk geen enkele thuiswedstrijd meer verloren. Sparta, dat vorige week met 0-0 gelijkspeelde tegen Heracles Almelo, wilde hier graag verandering in brengen. Dit moest het echter doen zonder Lars Veldwijk, die geblesseerd was.

Discutabele strafschoppen
De ploeg van Henk Fräser leek FC Emmen al binnen een minuut pijn te doen, toen Sparta via Halil Dervisoglu uitbrak. Dit schot werd echter gered, en ook uit de daaropvolgende corner vloeide niets voort. De thuisploeg leek even van slag van dit felle begin van de tegenstander, maar na enkele minuten van ingeleverde ballen en te hoge passes begon het te lopen bij FC Emmen. Er werd mooi combinatiespel gespeeld op een redelijk tempo, de loopacties van medespelers werden goed begrepen en het spel was soms een lust voor het oog. Dit in tegenstelling tot het spel van Sparta, dat weinig geconcentreerd was en de bal vaak snel verloor.

Na enkele kleine kansen aan voornamelijk Emmense kant viel na iets meer dan een kwartier het eerste verdiende doelpunt. Nadat Sergio Peña met een goede dribbelactie meerdere Sparta-spelers omspeelde, speelde hij Marko Kolar aan. In eerste instantie leek de Kroaat niet aan de bal te kunnen komen, maar door het lichaam goed te gebruiken kwam hij toch aan de bal, waarna hij door Jurgen Mattheij licht in de rug werd getikt. Tot grote woede van alles wat Sparta was, wees scheidsrechter Edwin van de Graaf naar de strafschopstip. Zijn discutabele beslissing werd niet gecorrigeerd door de VAR, waarna Peña zijn ploeg op voorsprong zette.

Ook het tweede doelpunt, dat een dikke tien minuten later viel, kwam voort uit een strafschop. Ragnar Ache wilde een Emmense corner wegwerken, maar kreeg de bal hierbij ongelukkig op beide armen. Ook ditmaal was de VAR het eens met de beslissing van de scheidsrechter, waardoor Michael de Leeuw zijn ploeg op een 2-0 voorsprong mocht schieten. Emmen bleef daarna de dominante ploeg. De meeste doelpogingen werden gedaan met schoten vanuit de tweede lijn, maar keeper Ariel Harush had hier niet al te veel moeite mee.

Fraser grijpt in
Omdat Fräser zag dat het niet goed liep bij zijn ploeg, besloot hij al in de eerste helft Mohamed Rayhi van het veld te halen en Deroy Duarte te brengen. Met hem in het veld bleef het tempo echter even laag, en werd er in de eerste helft niets meer aan die achterstand gedaan. De donderspeech die Fräser in de rust moet hebben gegeven leek echter weinig effect te sorteren. FC Emmen bleef een stuk beter, voetbalde makkelijk onder de Spartaanse druk vandaan, en kreeg door goed spel nog steeds de beste kansen. Soms toonde de ploeg wel enige dreiging, maar dit was niet genoeg om de Emmense defensie ook maar enigszins in gevaar te brengen.

Met een aanvallende wissel (Joël Piroe voor Lassane Faye) probeerde Henk Fräser nog een doelpunt te forceren, maar dit speelde zijn ploeg eerder in de kaart dan dat het hen goed deed. FC Emmen kwam er nog een aantal malen gevaarlijk uit, maar omdat de scherpte er ook bij de thuisploeg wat af was leverde dat niks op. Uiteindelijk bleef het dan ook 2-0, waardoor FC Emmen klimt naar de dertiende plek, terwijl Sparta steeds meer naar onderen moet gaan kijken.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Emmen
: Dennis Telgenkamp 6,5; Glenn Bijl 6,5, Michaël Heylen 6,5, Miguel Araujo 6,5, Keziah Veendorp 7; Nikolai Laursen 7, Tom Hiariej 6,5, Michael de Leeuw 8, Michael Chacón 7, Sergio Peña 7,5; Marko Kolar 6,5 (87. Robbert de Vos -).

Sparta Rotterdam: Ariel Harush 6; Dirk Abels 5, Bart Vriends 5, Jurgen Mattheij 5, Lassana Faye 4,5 (72. Joël Piroe -); Adil Auassar 5,5 , Abdou Harroui 5 (46. Laros Duarte 5), Bryan Smeets 5, Mohamed Rayhi 5 (38. Deroy Duarte 5,5); Ragnar Ache 5, Halil Dervisoglu 5.

Man of the match: Michael de Leeuw
*: Spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeldom in aanmerking te komen voor een beoordeling

Eredivisie

gerelateerd