Berghuis bezorgt Feyenoord zege en zwak PSV nieuwe kater

15 december 2019, 16:27

Feyenoord heeft in eigen huis een ruime 3-0 overwinning op PSV geboekt. Aanvoerder Steven Berghuis maakte alle treffers voor de ploeg van Dick Advocaat, waaronder twee vanaf de strafschopstip. Hierdoor stijgt Feyenoord naar de vijfde plaats en komt het op drie punten van PSV, dat ondanks meerdere kansen alleen Gaston Pereiro zag scoren en dus niet inloopt op AZ en Ajax.

Het duel tussen het huidige Feyenoord en het huidige PSV was vooral een topper op papier, in dit geval tussen de nummers negen en vier van de Eredivisie. PSV moest winnen om aan te haken bij AZ en Ajax, die later vandaag tegen elkaar spelen en Feyenoord kon bij winst PSV tot op drie punten naderen. Het begin was voor de bezoekers uit Eindhoven. PSV zette Feyenoord snel onder druk en de thuisploeg had daar moeite mee. Het leverde PSV ook de eerste kansen op. Ritsu Doan schoot net naast, een omhaal van Donyell Malen werd geblokt, Mohamed Ihattaren schoot in de handen van Vermeer en een vrije schietkans van Steven Bergwijn ging hoog over.

Tegen de verhoudingen

Het was dan ook totaal tegen de verhouding in dat Feyenoord na zo'n twintig minuten op een 1-0 voorsprong kwam. Luis Sinisterra, één van de meest dreigende spelers van Feyenoord, ging goed door aan de zijkant en leverde een keurige voorzet af die heel knap door Berghuis in de verre hoek werd gekopt. De aanvoerder van PSV troefde linksback Olivier Boscagli, die de geblesseerde Michal Sadílek verving, daarbij kinderlijk eenvoudig af in de lucht.

Twee minuten daarna was het alsnog 2-0. Opnieuw stond Sinisterra aan de basis. Hij dolde de falende Denzel Dumfries in de zestien, werd vastgehouden en scheidsrechter Bas Nijhuis kende de terechte strafschop toe.

Berghuis schoot die buitenkans koelbloedig raak in de linkerhoek en maakte de problemen voor PSV daarmee nog een stuk groter. Aanvallend was PSV wel dreigend, maar het had geen geluk in de afronding. Het slechte verdedigen was echter de hoofdoorzaak van alle ellende en de ruime achterstand bij rust. Tekenend was een moment vlak voor de pauze, waarbij Feyenoord met één persoon druk begon te zetten en PSV meteen paniekerig een corner weggaf.

Vermeer redt Feyenoord

Net als in de eerste helft begon PSV ook aan het begin van het tweede bedrijf voortvarend, met twee goede kansen tot gevolg. In eerste instantie schoot Malen via Vermeer naast en vlak daarna pakte de Feyenoord-goalie een schot van afstand van Gutiérrez. Opnieuw was de dreiging van PSV-kant er dus wel, maar hield de afronding weer te wensen over. Tot overmaat van ramp moest PSV zeven minuten na rust verder zonder Malen, die verkeerd terechtkwam en geblesseerd de strijd moest staken.

Eretreffer valt te laat

De wedstrijd ging echter niet als een nachtkaars uit, want beide elftallen kregen kansen om de totaalscore van deze ontmoeting verder uit de breiden. Direct na de 3-0 speelde Bergwijn Eric Botteghin uit, maar lag Vermeer in de weg en een paar minuten later redde zijn collega Unnerstall op een inzet van Nicolai Jørgensen, die verder weinig in de melk te brokkelen had.

In de slotfase was ook Ihattaren dicht bij de eretreffer, maar Vermeer bewees nog maar eens hoe belangrijk zijn terugkeer voor Feyenoord vandaag was. Zijn aandeel in de ruime zege is bijna nog groter te noemen dan die van Berghuis met zijn drie treffers. Hij moest zich slechts één keer gewonnen geven, bij een zeer fraai hoogstandje van invaller Pereiro. De Uruguayaan wipte de bal heel subtiel over de doelman heen en tekende daarmee voor de 3-1 eindstand. De treffer viel te laat en was slechts een schamel lichtpuntje in opnieuw een gitzwarte wedstrijd voor PSV.

Opstellingen en beoordelingen:*

Feyenoord: Kenneth Vermeer 8; Lutsharel Geertruida 7, Eric Botteghin 7, Marco Senesi 7,5, Tyrell Malacia 7; Leroy Fer 6,5, Jens Toornstra 7, Orkun Kökcü 7 (82. Renato Tapia -); Steven Berghuis 8, Nicolai Jørgensen 6,5, Luis Sinisterra 7,5 (85. Sam Larsson -)

PSV: Lars Unnerstall 7; Denzel Dumfries 4, Daniel Schwaab 4,5, Nick Viergever 4,5, Olivier Boscagli 4; Pablo Rosario 5, Mohamed Ihattaren 6,5, Érick Gutiérrez 5,5; Ritsu Doan 6 (79. Gaston Pereiro -), Donyell Malen 6 (52. Cody Gakpo ), Steven Bergwijn 6,5

Man of the match: Steven Berghuis

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling