Ophef in Spanje: extreemrechtse Zozulya in tranen, duel gestaakt

16 december 2019 – De wedstrijd tussen Rayo Vallecano en Albacete (Segunda Devision) werd zondag gestaakt naar aanleiding van spreekkoren richting Albacete-speler Roman Zozulya. De fans van Vallecano hadden het gemunt op de Oekraïense spits vanwege zijn politieke opvattingen. Nadat hij in tranen de kleedkamers opzocht in de rust besloot de arbiter van dienst de wedstrijd te staken. Vallecano kan een fikse boete verwachten van de Spaanse voetbalbond.

Ophef in Spanje: extreemrechtse Zozulya in tranen, duel gestaakt

Zozulya liet was in 2017 dichtbij een overstap naar Real Vallecano, maar deze vond door een hevige opstand onder de supporters uiteindelijk geen doorgang. De Oekraïner (op archiefbeeld) liet in het verleden blijken aanhanger te zijn van de rechtse organisatie 'Right Sector', terwijl de Vallecano-fans juist bekend staat als links-activitisch. De Oekraïner werd uitgemaakt voor nazi en ontving meerdere dreigementen, waardoor de stekker uit de transfer ging.

Ruim twee jaar later is Zozulya inmiddels speler van Albacete en ging hij met die club zondag op bezoek bij Vallecano. Daar kreeg hij geen warm onthaal. Wat heet, hij kreeg verschillende spreekkoren naar zijn hoofd geslingerd en in de rust ging hij met tranen op zijn wangen de kleedkamers in. De scheidsrechter vond het genoeg en besloot de wedstrijd uiteindelijk te staken.

Vallecano kwam na de wedstrijd met een officieel statement en schrijft zich diep te schamen voor de acties van de aanhang. 'Dit was een zeer trieste avond voor Rayo en voetbal in het algemeen. Wij nemen afstand van dit gedrag van een deel van onze fans. Voetbal hoort mensen bij elkaar te brengen, in plaats van uit elkaar te drijven. Wat er vandaag is voorgevallen, mag nooit meer gebeuren. Of wij als club gestraft moeten worden? Wij hebben alles gedaan wat in onze macht lag. Wij zijn ook een slachtoffer'.

Het is nog niet bekend wat de sancties worden voor de club. De Spaanse voetbalbond heeft nog niet op de kwestie gereageerd. Vallecano stelde voor om de wedstrijd achter gesloten deuren af te maken, maar daar ging Albacete niet mee akkoord.

Eredivisie

gerelateerd