Fortuna sluit jaar in eigen huis passend af met ruime zege op PEC

17 december 2019, 22:42

Fortuna Sittard heeft dinsdagavond zonder moeite de derde ronde van de KNVB Beker bereikt. PEC Zwolle won zaterdagavond nog in Limburg van VVV-Venlo, maar moest in Sittard zijn meerdere erkennen in de thuisploeg: 3-0. Bassala Sambou en Rasmus Karjalainen scoorden voor de thuisploeg, die na rust hulp kreeg van Darryl Lachman die een eigen goal maakte.

Fortuna Sittard, waarbij aanvoerder Wessel Dammers voor het eerst sinds ongeveer een jaar weer eens in de basis stond, toonde zich met name voor rust opnieuw ijzersterk in eigen huis. Na de mindere resultaten aan het begin van dit seizoen, er werd onder andere verloren van Willem II en FC Twente, vond de ploeg na de thuisoverwinning tegen Feyenoord in het eigen stadion zijn draai. Sinds die bewuste zondag tegen de Enschedeërs, op 15 september van dit jaar, werd er in eigen huis niet meer verloren.

PEC Zwolle kwam voor rust geen moment in aanmerking om in die statistiek verandering te brengen. Vanaf de eerste minuut was had Fortuna dat de boventoon voerde. Kenneth Paal verraste zijn eigen doelman Michael Zetterer bijna na vijf minuten spelen, maar de Duitser redde ternauwernood. Niet veel later kreeg Rasmus Karjalainen de bal in de zestien na een mispeer van Darryl Lachman voor zijn voet, maar de Fin schoot nét over.

Fortuna bleef ondanks de gemiste kansen in de openingsfase heer en meester en zag dat na ruim een kwartier voetballen worden beloond. Na een prima aanval verstuurde Jorrit Smeets een dieptepass. Amadou Ciss zorgde er met een prachtige lichaamsbeweging voor dat Bassala Sambou een vrije doortocht kreeg. Sambou rondde oog in oog met Zetterer fraai af en zette Fortuna zodoende meer dan terecht op voorsprong: 1-0.

Mark Diemers (schot van dichtbij) en Ciss (kopbal) kregen vervolgens nog in het eerste half uur de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar dat gebeurde uiteindelijk pas op slag van rust. Op aangeven van Diemers was het Karjalainen die zich goed vrijspeelde en de 2-0 tegen de touwen schoot. De wissel die PEC-trainer John Stegeman ruim vijf minuten voor rust deed (hij haalde Rick Dekker van het veld af), sorteerde zodoende geen effect.

Na de theepauze liet PEC zich meer zien. Fortuna-doelman Ažbe Jug moest zich na tien minuten in de tweede helft voor het eerst écht laten zien. Hij redde op een kopbal van dichtbij. Zonder echte grote kansen te creëren, was het PEC dat vervolgens het betere van het spel had. Fortuna leek het op zijn beurt wel prima te vinden en toonde zich twintig minuten voor tijd effectief.

Diemers gooide een bal richting zestien, die via Lachman en de onderkant van de lat ongelukkig achter Zetterer (3-0). In het laatste kwartier was Sambou nog dicht bij zijn tweede treffer van de avond, maar zijn inzet ging over. Vlak voor tijd kreeg Ciss de bal na een actie van Felix Passlack nog voor zijn voeten, maar de aanvaller liet het na om zijn puike assist een passend vervolg te geven.

Katwijk - TOP Oss 0-0 (3-4 na strafschoppen)

TOP Oss heeft dinsdagavond ternauwernood een blamage voorkomen in de KNVB Beker. De geplaagde ploeg van Klaas Wels had het op bezoek bij Katwijk bijzonder moeilijk en mocht van geluk spreken dat het de verlenging – waarin de thuisploeg duidelijk sterker was – overleefde. De penalty's namen de bezoekers echter wel beter dan de amateurs, waar oud-prof Roland Bergkamp en Robbert Susan misten. Daardoor bleef de misser van Philippe Rommens (TOP Oss) onbestraft.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Ažbe Jug 6,5; Branislav Ninaj 7, Wessel Dammers 7,5 (70. Martin Angha 6,5), Felix Passlack 7, George Cox 7 (83. Clint Essers -); Tesfaldet Tekie 6,5, Mark Diemers 7, Jorrit Smeets 6,5; Amadou Ciss 6,5, Rasmus Karjalainen 6,5 (73. Álex Carbonell -), Bassala Sambou 7

PEC Zwolle: Michael Zetterer 6; Thomas Lam 5,5, Darryl Lachman 5, Kenneth Paal 5, Gustavo Hamer 5,5; Dean Huiberts 5, Pelle Clement 6, Rick Dekker 4 (39. Sai van Wermeskerken); Vito van Crooij 5,5 (80. Dennis Johnsen -), Mike van Duinen 4,5 (46. Reza Ghoochannejhad), Lennart Thy 5

Man of the match: Wessel Dammers

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.