FC Barcelona en Messi sluiten 2019 goed af tegen Alavés

21 december 2019, 17:58

FC Barcelona heeft het kalenderjaar 2019 zaterdagmiddag afgesloten met een simpele zege op Alavés. Met Frenkie de Jong slechts als invaller op het veld was Lionel Messi wederom de grote man bij de Catalanen en hij maakte zijn vijftigste treffer van dit jaar. Ook aanvalspartners Luis Suárez en Antoine Griezmann kwamen op papier als doelpuntenmaker: 4-1.

Na een kleine zeventig minuten schoot de kleine Argentijn met zijn linkervoet knap raak hoog bij de eerste paal. Niet alleen besliste hij daarmee het duel (3-1) in de fase dat Alavés serieuze kansen op de gelijkmaker kreeg, ook tekende hij voor zijn vijftigste doelpunt in dit kalenderjaar. Sinds 2010 (60, 59, 91, 45, 58, 52, 59, 54, 51, 50) lukte hem dat in alle jaren, behalve in 2013 toen hij met veel blessureleed kampte en op 45 treffers bleef steken.

Messi had in de eerste helft gezien hoe zijn overstapje na een pass van Suárez bij Griezmann terecht kwam. De Franse aanvaller schoot tegendraads het eerste doelpunt binnen na een kwartier. Op slag van rust was Suárez opnieuw aangever, ditmaal voor Arturo Vidal: hij schoot hard en hoog raak in de verre hoek (2-0).

Tien minuten in de tweede helft maakte Pere Pons de aansluitingstreffer en had Alavés in een goede fase op gelijke hoogte kunnen komen, maar toen zij daarin verzuimpten, had Messi genoeg gezien: hij schoot na zeventig minuten de spanning ten einde en gunde in de slotfase nog een strafschop aan Suárez. De Uruguayaan had hem zelf 'versierd', omdat zijn kopbal via een Alavés-hand over ging. Na ingrijpen van de VAR werd een penalty gegeven en benut. Met De Jong voor Sergio Busquets - een van de uitblinkers - gebeurde er in de slotfase niets noemenswaardigs meer.

Zodoende gaat FC Barcelona normaliter als koploper van La Liga 2019 in, op voorbehoud dat Real Madrid zondag niet met hele grote cijfers van Athleltic de Bilbao. Messi gaat door zijn dertiende treffer van dit seizoen ook alleen aan kop van de topscorerslijst van La Liga, al heeft Karim Benzema (nu op twaalf) dus nog een wedstrijd te spelen.