Het jaar van Willem II: historisch goed, bekerfinale top én flop

28 december 2019, 18:00

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel IX van onze cluboverzichten: Willem II. 

2019 is een kalenderjaar dat absoluut in de geschiedenisboeken komt te staan van de Tilburgers en vermoedelijk zelfs dikgedrukt. Want het jaar begon met een zege op NAC Breda, maar leek per maand mooier te worden. Niet alleen werden FC Twente en AZ verslagen in de KNVB Beker, waardoor het in de finale stond tegen Ajax. Ook werd er in maart met 2-3 gewonnen in De Kuip – iets dat tegen de Amsterdammers even later overigens niet lukte.

De verloren finale was overigens ook meteen het enige smetje op het kalenderjaar, want de naweeën van de verloren finale tegen Ajax bleven lang hangen. Jordens Peters werd geschorst vanwege kritiek in de interview na het duel, Daniel Crowley was openlijk ontevreden en de play-offs werden in die beduidend mindere periode gemist.  

Met de komt van Martin van Geel kreeg Willem II de belangrijke beleidsmaker voor de lange termijn, al was de invloed van technisch directeur Joris Mathijssen die in de zomer op korte termijn groter. Hij haalde met Sebastian Holmén, Ché Nunnely, Mike Trésor Ndayishimiye en Evangelos Pavlidis (ditmaal koop) opnieuw goudmijntjes naar Tilburg, waar iets heel moois stond te gebeuren. 

Met deze enorme talenten kende Willem II namelijk de beste eerste seizoenshelft ooit waarin het voor even Brabants Beste werd, de winterstop inging als de nummer vier van de ranglijst (en vijfde over heel 2019!) en opeens een van de leukst voetballende ploegen van de Eredivisie was. Zodoende komt 2019 in de geschiedenisboeken terecht van Willem II, al kan 2020 zomaar nog mooier worden als de huidige vorm wordt doorgetrokken.  

{image[335597][right-half][]}Hét hoogtepunt: de bekerfinale

Voor het eerst sinds 2005 stond Willem II weer in de KNVB Beker-finale: een uiterst knappe prestatie van de ploeg van Adrie Koster, die in de halve finale afrekende met AZ. Misschien nog wel knapper dan die prestatie is de manier waarop de oefenmeester de Tilburgers laat voetballen, vooral met veel verzorgd voetbal. Dat hij Daniel Crowley in de bekerfinale passeerde was achteraf misschien niet handig en dat er na de bekerfinale nog een soap was rondom aanvoerder Jordens Peters was een smet op het prachtige bekeravontuur. Zeges op Ajax en PSV hadden om die reden ook als hoogtepunt gezien kunnen worden. 

De beste aankoop: Alexander Isak

Na het vertrek van clubheld Fran Sol zat Willem II serieus in de problemen voorin. Hoe de man van 3,5 miljoen te vervangen? Het antwoord deed niet lang op zich wachten: supertalent Isak toonde zich meteen een uitstekende spits. Beweeglijk, watervlug en enorm doeltreffend. Met veertien goals en zeven assists in achttien officiële duels lag zijn moyenne zelfs hoger dan voorganger Sol. Niet voor niets bleek het supertalent onhoudbaar en speelt hij nu bij Real Sociedad. Overigens hadden hier ook de goed gescoute Mike Trésor Ndayishimiye, de transfervrije Sebastian Holmén, de talentvolle Mats Köhlert of de veelscorende Vangelis Pavlidis kunnen staan. 

De tegenvaller van het jaar: Jhonny Quiñónez

Na het succes van Aucas-huurling Diogo Palacios bij Willem II lag de druk voor diens opvolger Quiñónez natuurlijk erg hoog, maar dat is er totaal niet uitgekomen in Tilburg. De verdedigende middenvelder paste niet in het plaatje van Adrie Koster en stond alleen in de KNVB Beker tegen de amateurs van HV Quick in de basis. Verder kwam de Ecuadoriaan niet aan de bak bij Willem II, waardoor hij nu alweer terugkeert naar Aucas

{image[336107][left-half][]}De doorbraak van: Adrie Koster

Toen Willem II Koster aanstelde als opvolger van Erwin van de Looi was de ervaren coach volledig van de radar verdwenen. Na zijn jaar bij Jong Oranje was Koster in de vergetelheid geraakt en had niemand verwacht dat hij in Tilburg zou worden aangesteld. Met de goede prestaties brak de coach opnieuw door: ondanks een mindere periode deed hij lang mee om de play-offs, de bekerfinale werd behaald en in het nieuwe seizoen ging het met de vierde plaats, beste seizoensstart ooit en de 0-2 zege bij Ajax helemaal voor de wind. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 18

Gelijke spelen: 4

Nederlagen: 13

Doelcijfers: 59 voor, 60 tegen

Grootste zege: Willem II - Sparta Rotterdam 4-0 (30 november)

Grootste nederlaag: ADO Den Haag - Willem II 6-2 (15 mei)

Topscorer: Vangelis Pavlidis (14)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen