Het jaar van… Sparta: puike promotie met eigen jeugd

26 december 2019, 15:11

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel II van onze cluboverzichten: Sparta Rotterdam.

Tot een kwartier voor tijd leek niets erop dat Sparta Rotterdam op bezoek bij De Graafschap na de 1-2 nederlaag op Het Kasteel eerder nog promotie zou afdwingen. Na een uitstekend seizoen in de Eerste Divisie had de ploeg van Henk Fraser de pech dat FC Twente simpelweg beter was en na de play-off-serie leek het schip te stranden op De Vijverberg. In het laatste kwartier van het seizoen, zorgden invaller Halil Dervisoglu en Adil Auassar alsnog voor het onmogelijke: twee doelpunten. 

Sparta Rotterdam promoveerde na een jaar afwezigheid direct weer terug en versterkte het geraamte van de ploeg op enkele plekken. Toch verraste Sparta Rotterdam met pakweg acht á negen basisspelers van het promotiejaar ook een niveautje hoger vriend en vijand: in de eerste negen duels waren alleen Ajax en AZ te sterk en stond de ploeg op de uiterst knappe vijfde plaats. 

Hoewel de Spartanen – die in de eerste seizoenshelft gelijkspeelden tegen Feyenoord en PSV – in het verloop wel afzakten naar de twaalfde plaats, besloten ze het voor hun uitstekende 2019 met een 3-0 zege op AZ. De meeste smaakmakers, Halil Dervisogolu, Abdou Harroui, Adil Auassar, Ragnar Ache, Mohamed Rayhi, liepen ook al rond in de Eerste Divisie, alleen de zomerse komst van Bryan Smeets bleek een gouden zet. 

Fraser laat zijn elftal goed voetballen en is ook realistisch als het af en toe eens misgaat. Ras-Spartaan Jules Deelder overleed eind december na een kort ziektebed. Daarmee krijgt 2019 een ingetogen einde voor Sparta Rotterdam, toch weet de 75 jaar geworden diehard fan dat zijn club achterblijft met een prachtig sportief perspectief.  

{image[334659][right-half][]}Hét hoogtepunt: promotie naar de Eredivisie

Na de nederlaag op Het Kasteel (1-2) had niemand in Rotterdam meer durven dromen op promotie in de play-offs tegen De Graafschap, maar in een krankzinnig duel in Doetinchem viel alles op zijn plaats bij de formatie van Henk Fraser. Invaller Halil Dervisoglu maakte een kwartier voor tijd een treffer, gevolgd door de beslissende van Adil Auassar. Op basis van de reguliere competitie was promotie meer dan terecht voor de Rotterdammers, die tweede werden en een periodetitel pakten. Maar tot een kwartier voor het einde geloofde niemand op De Vijverberg niet meer in een rechtstreekse terugkeer in de Eredivisie.  

De beste aankoop: Bryan Smeets

Begin 2018 ontbond sc Cambuur het contract van middenvelder Bryan Smeets vanwege tegenvallende prestaties, maar via een laatste kans bij TOP Oss is Smeets een van de sterkhouders van Sparata Rotterdam in de Eredivisie. Hij werd door Henk Fraser meteen benoemd tot mede-aanvoerder naast Adil Auassar en gaf in zijn eerste vijf Eredivisie-duels even zoveel assists en later ging hij ook nog scoren. Een meer dan uitstekende aankoop van de Rotterdammers! 

Sparta Rotterdam kende een meer dan uitstekende transferzomer en van alle aankopen viel Rigo dan toch het meeste tegen. De PSV'er werd door diverse Eredivisie-clubs begeerd en verkaste met een nieuw contract én speelminuten namens de Eindhovenaren naar Het Kasteel. Maar daar heeft hij het verschil nog niet kunnen maken, sterker nog: Rigo zat vooral op de bank bij de Spartanen. Ongetwijfeld meer dan hem en PSV lief is, aangezien hem een grote toekomst werd voorspeld in Eindhoven. 

De doorbraak van: de Sparta-talenten

Met Abdou Harraoui, Ragnar Ache en Halil Dervisoglu heeft Henk Fraser de beschikking over heel veel creatief en aanvallend talent. Deze drie zelfopgeleide spelers hadden al de nodige wedstrijden in de benen voor De Kasteelheren in de Eerste Divisie, maar lieten op het hoogste niveau zien ook het verschil te kunnen maken. En dat is knap, want bij de meeste gepromoveerde ploegen (Fortuna Sittard, FC Twente) staat er een vreemdelingenlegioen op het veld. Bij Sparta Rotterdam een flink aantal jongens uit de eigen jeugd, al is er veel hen allen interesse en Dervisoglu is al verkocht.  Zo wordt Sparta straks slachtoffer van het eigen succes. 

Eredivisie-cijfers

Duels: 18

Zeges: 6

Gelijke spelen: 5 

Nederlagen: 7

Doelcijfers: 27 voor, 30 tegen

Grootste zege: Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 4-0 (21 september)

Grootste nederlaag: Willem II - Sparta 4-0 (30 november) en AZ - Sparta Rotterdam 5-1 (14 september)

Topscorer: Halil Dervisoglu, Ragnar Ache en Mohamed Rayhi (5 goals)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen