Het jaar van... RKC Waalwijk: bizarre promotie naar de Eredivisie

26 december 2019, 09:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel I van onze cluboverzichten: RKC Waalwijk.

Het zou uiteindelijk op de laatste speeldag van de competitie aankomen, maar RKC stelde play-offs voor de Eredivisie veilig. Niemand in Waalwijk had durven dromen dat promotie naar de Eredivisie mogelijk was, maar het onmogelijke vond plaats. RKC reikte tot de finale van de play-offs en promoveerde op ongelofelijke wijze naar de Eredivisie. Nadat NEC en Excelsior in de play-offs al aan de zegekar waren gebonden, was de ploeg van Fred Grim in een zinderende finale – met drie goals in de blessuretijd - over twee wedstrijden te sterk voor Go Ahead Eagles.

Toch was het veldspel opvallend positief voor de promovendus, waardoor Grim en co voet bij stuk hielden en bleven geloven in het eigen kunnen. De coach bleef vasthouden aan de filosofie van de club en dat valt te prijzen. Dat het in het begin niet direct de punten opleverde, nam Grim op de koop toe. In de laatste weken van dit jaar heeft de ploeg meer punten verzameld, nog altijd met goed voetbal. Er werd gewonnen van FC Utrecht, Heracles en FC Twente, terwijl er in De Kuip en in Sittard werd verloren na een voorsprong. Het zal een behoorlijke klus om rechtstreekse degradatie te ontlopen, voor de zestiende plaats zal worden getekend. Het is in elk geval rustig bij RKC, dat zeker niet minder voetbalt dan de concurrentie. Al is er geen minder grote stunt nodig dan vorig jaar in de play-offs. 

Het hoogtepunt: Promotie naar de Eredivisie

Dat is zonder enige twijfel de promotie naar de Eredivisie. RKC werd achtste in de Eerste Divisie en moest een loodzwaar programma in de play-offs overleven om te kunnen promoveren. NEC en Excelsior werden verrassend verslagen, waardoor promotie ineens serieuze vormen kreeg. In de eerste finale werd thuis met 0-0 gelijkgespeeld, maar in de alles beslissende wedstrijd won RKC met 4-5 (!), door twee doelpunten in de blessuretijd en dat terwijl Go Ahead één minuut voor tijd nog met 4-3 voorkwam. Een duel dat voor eeuwig in de geschiedenisboeken blijft.

Beste aankoop: Clint Leemans

Leemans had bij VVV-Venlo en PEC Zwolle al de nodige ervaring in de Eredivisie. De middenvelder was in 2017/2018 goed voor tien doelpunten bij VVV en maakte de overstap naar Zwolle. Daar kwam hij in het tweede deel van het seizoen op de bank en werd overbodig, waardoor hij verhuurd mocht worden. Dat hij naar RKC vertrok was toch wel een verassing, omdat Leemans door velen toch hoger werd aangeschreven. Met twee goals en dito assists is hij bij bijna een kwart van de doelpunten van RKC betrokken.

Tegenvaller van het jaar: Dylan Seys

In het jaar van de promotie was Seys een van de sterkhouders bij de Waalwijkers. Hij was in dat seizoen goed voor twaalf doelpunten en gaf daarnaast ook nog eens tien assists. In de Eredivisie ging het echter helemaal mis met de kleine Belg. Hij maakte zich door verschillende acties onmogelijk voor Grim en werd teruggezet naar de beloften. In december werd zijn contract ontbonden en vertrok hij bij de club.

De doorbraak van: Stijn Spierings

De aanvallende middenvelder kwam in januari van 2019 bij RKC en had al een groot aandeel in de promotie naar de Eredivisie. Hij maakte in de finale van de play-offs namelijk de 4-4 in de 95e minuut tegen Go Ahead en was enorm belangrijk in de weg naar de Eredivisie. Op het hoogste niveau is hij een van de uitblinkers bij RKC, in de laatste wedstrijd van 2019 was hij nog maar eens goud waard met twee puike doelpunten tegen FC Twente.

Eredivisie-cijfers

Duels: 18

Zeges: 3

Gelijke spelen: 2

Nederlagen: 13

Doelcijfers: 22 voor, 43 tegen

Grootste zege: RKC Waalwijk - FC Twente 3-0 (20 december)

Grootste nederlaag: PEC Zwolle - RKC Waalwijk 6-2 (15 september)

Topscorer: Stijn Spierings, Melle Meulensteen, Clint Leemans en Sylla Sow (3 doelpunten) 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen