Het jaar van... FC Utrecht: play-offs, EL-voorronde en transfers

30 december 2020, 09:24

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel XIII van onze cluboverzichten: FC Utrecht

In die zomer was het behoorlijk druk op transfergebied bij Utrecht. De ploeg had met de komst van John van den Brom een trainer van naam en faam gehaald uit Alkmaar en imponeerde op de transfermarkt: Cyriel Dessers vertrok naar Almelo en Adrian Dalmau bewandelde de omgekeerde weg. Ook onder andere Bart Ramselaar, Adam Maher, Vaclav Cerny, Issah Abass, Justin Lonwijk en Justin Hoogma werden aangetrokken en dat schepte de nodige verwachtingen. De eerste beste serieuze wedstrijden liep echter uit op een blamage. In de EL-voorrondes was het nietige Zrinjski Mostar uit Bosnië te sterk voor Utrecht en zo kwam het Europese avontuur abrupt ten einde. Alle investeringen ten spijt.{image[330917][right-half][]}

Dat de Europese uitschakeling al in de eerste ronde was extra pijnlijk, gezien de club in januari al bezig was met het volgende seizoen. Advocaat moest het optimale rendement uit de groep halen en zorgen voor Europees voetbal. Desondanks was Utrecht in de laatste fase van de competitie erg wisselvallig en een rechtstreekse EL-plek ging verloren. Daariin was het over twee wedstrijden te sterk voor Heracles Almelo en rekende in de finale af met Vitesse, waardoor het na de zomer in de tweede voorronde van de Europa League mag instromen. Een kroon op het werk van Advocaat, al kreeg dat kroontje een deuk na de trainerswissel en snelle Europese exit.

Hierdoor lijkt Utrecht ondanks alle investeringen weinig opgeschoten. Het mag dan wel winnen van FC Groningen en Heracles, maar wanneer het er tegen AZ, Feyenoord en Vitesse echt omgaat geeft de ploeg niet thuis. Vooralsnog is Utrecht gewoon de club die meespeelt om de play-off plekken en is een plek in de top vier te hoog gegrepen.

Het hoogtepunt: winnen van de play-offs

FC Utrecht speelde de laatste wedstrijd van de competitie nergens meer voor en kon zich rustig opmaken voor de play-offs. In de eerste ronde was het te sterk voor Heracles Almelo, waarna het Vitesse in de finale trof. Na het 1-1 gelijkspel in de Galgenwaard had de ploeg van Advocaat geen beste uitgangspositie in Arnhem. Dankzij Dessers en Simon Gustafson ging het echter alsnog aan de haal met de winst van de play-offs. Een mooi afscheid van trainer Dick Advocaat en een verdienstelijke prestatie van de spelers.

De beste aankoop: Adam Maher

Waar eigenlijk alle aankopen bij FC Utrecht met veel tromgeroffel gepresenteerd werden gemaakt, is Adam Maher eigenlijk de enige speler die dit ook waarmaakt. De (transfervrij) van AZ overgekomen spelverdeler is bijna wekelijks de uitblinker op het middenrif van de Domstedelingen. In de thuisoverwinning tegen zijn oude club PSV voelde hij misschien nog wat oud zeer, want hij speelde misschien wel een van zijn beste potjes en was zelfs belangrijk met een doelpunt.

De tegenvaller van het jaar: Vaclav Cerny

De Tsjech stond in de jeugd bij Ajax te boek als een van dé talenten uit eigen kweek. Met spelers als Hakim Ziyech, David Neres en de komst van Quincy Promes is het ook geen schande dat hij niet definitief doorbrak bij de Amsterdammers, maar bij Utrecht valt het vooralsnog ook behoorlijk tegen. De buitenspeler maakte in zijn eerste wedstrijd een valse start door bij zijn wissel te ruziën met trainer John van den Brom. Hij belandde op de bank en was dit seizoen nog niet betrokken bij één doelpunt...

Met zes doelpunten en vijf assists is hij de meest productieve speler in de selectie van FC Utrecht. Daarmee is hij in de winter al dichtbij het doelpuntenaantal waar hij vorig jaar op eindigde: acht. Met zijn snelheid is hij levensgevaarlijk in de counter en speelde hij zich in de kijker van bijvoorbeeld Italiaanse clubs. Wanneer de buitenspeler zijn rendement en overzicht verbetert, is het niet uitgesloten dat hij nog een stap gaat maken.

Eredivisie-cijfers:

Duels: 35

Zeges: 16

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 13

Doelcijfers: 65 voor, 53 tegen

Grootste zege: FC Utrecht – Fortuna Sittard 6-0 (3 november)

Grootste nederlaag: Ajax – FC Utrecht 4-0 (10 november)

Topscorer: Gyrano Kerk en Sander van de Streek (10 goals)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen