Deze tien spelers braken het afgelopen jaar door in de Eredivisie

27 december 2019, 08:36   Bijgewerkt: 3 januari 2020, 14:20

Ook in 2019 bleek de Eredivisie een kweekvijver voor talenten te zijn. Sterren van de toekomst lanceerden hun carrière en toonden hun enorme potentie. FCUpdate.nl zet tien spelers op een rijtje die het afgelopen jaar definitief doorbraken in Nederland en van wie we het komende decennium nog veel gaan horen. 

Calvin Stengs (21) - AZ

Hij debuteerde in 2017 voor AZ, speelde in 2018 enkele wedstrijden in de Eredivisie, maar 2019 is voor Calvin Stengs hét jaar van de doorbraak. De onlangs 21 jaar geworden aanvaller heeft vooral het voorbije half jaar enorm veel indruk gemaakt. Met zijn begenadigde linkerbeen levert hij een grote bijdrage aan het succes van AZ. Dat bondscoach Ronald Koeman hem afgelopen interlandperiode voor de eerste keer opriep én liet debuteren, kwam eigenlijk voor niemand als een verrassing. Wellicht mag hij volgend jaar op het EK zijn kunsten ook etaleren.

{image[338115][right-half][]}Myron Boadu (18) - AZ

Het verhaal van Myron Boadu kent veel gelijkenissen met dat van Stengs. De nog altijd piepjonge spits debuteerde twee seizoenen geleden in de Eredivisie, maar door een zware blessure kon hij zijn grote belofte niet direct inlossen. Boadu maakte eind vorig seizoen zijn langverwachte rentree, won afgelopen zomer de concurrentiestrijd van Ferdy Druijf en rijgt sindsdien de doelpunten aaneen. Met zeventien goals in 28 wedstrijden is hij topscorer van AZ en heeft hij zich in beeld gespeeld bij Oranje. Dat hij bij zijn debuut voor het Nederlands elftal direct trefzeker was, laat zien dat Koeman hem niet te vroeg heeft opgeroepen.

Sergiño Dest (19) - Ajax

Het pad naar de top loopt niet voor ieder talent hetzelfde. Sergiño Dest stond niet bekend als één van de grootste talenten van zijn generatie. Niet voor niets riep de KNVB hem nooit op voor vertegenwoordigende jeugdelftallen. In tegenstelling tot vele leeftijdsgenoten, is hij in 2019 toch doorgebroken bij Ajax. In de voorbereiding op het huidige seizoen kreeg hij een kans van trainer Erik ten Hag, die hij met beide handen aangreep. De loopbaan van Dest kwam in een stroomversnelling en plots moest hij een keuze maken tussen een interlandcarrière bij Oranje of de Verenigde Staten. De Ajacied koos voor Team USA, wat gezien de bezetting van de rechtsbackpositie bij Nederland een domper was voor bondscoach Ronald Koeman.

{image[338572][right-half][]}Mohamed Ihattaren (17) - PSV

In tegenstelling tot Dest koos Mohamed Ihattaren wél voor een interlandloopbaan bij Nederland. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de nog altijd maar zeventienjarige aanvallende middenvelder een prachtige toekomst tegemoet. Niet voor niets is hij nú al basisspeler bij PSV. De in Utrecht geboren Ihattaren werd vorig seizoen al voorzichtig gebracht, maar inmiddels is hij een van de sterkhouders va de Eindhovenaren. In samenspraak met Koeman werd Ihattaren nog niet opgeroepen voor Oranje, maar in de eerstvolgende interlandperiode zal hij vermoedelijk voor de eerste keer geselecteerd worden.

Owen Wijndal (20) - AZ

Stengs en Boadu stelen de spotlights in Alkmaar, maar in hun kielzog ontwikkelt Owen Wijndal zich razendsnel. De linksback beschikt over een enorm loopvermogen en weet zowel verdedigend als aanvallend zijn steentje bij te dragen. Zijn samenwerking met Oussama Idrissi - die vaak wacht tot Wijndal er aan de buitenkant overheen komt - heeft AZ al veel goeds gebracht. De vleugelverdediger werd dit seizoen al twee keer verkozen tot Eredivisie-talent van de maand. Wordt hij de volgende speler van AZ die de stap naar het grote Oranje maakt?

{image[333800][right-half][]}Alexander Isak (20) - Willem II

Hij speelde slechts een half jaar in de Eredivisie, maar meer tijd heeft Alexander Isak ook niet nodig gehad om een verpletterende indruk te maken. De Zweedse spits werd vorig seizoen voor een aantal maanden gehuurd van Borussia Dortmund, dat hem afgelopen zomer doorverkocht aan Real Sociedad. In Tilburg maakte de aanvaller liefst veertien doelpunten in zestien wedstrijden, waarvan één heel belangrijke tegen AZ in de halve finale van het bekertoernooi. Twaalf spelers scoorden afgelopen seizoen meer in de Eredivisie, maar zij hadden daar een heel jaar voor nodig.

Vangelis Pavlidis (21) - Willem II

Net als Isak werd Vangelis Pavlidis een jaar geleden aangetrokken door Willem II. De Griekse spits werd aanvankelijk gehuurd van VfL Bochum en afgelopen zomer definitief overgenomen door de club uit Tilburg, die dit seizoen veel indruk maakt in de Eredivisie. Pavlidis heeft een groot aandeel in het succes van de Tricolores. Met veertien doelpunten en vijf assists in 31 competitiewedstrijden heeft de spits een bijzonder productief jaar achter de rug. Het lijkt een kwestie van tijd alvorens clubs zich in Tilburg gaan melden voor de inmiddels vijfvoudig Grieks international (één goal). 

{image[338901][right-half][]}Luis Sinisterra (20) - Feyenoord

2019 was absoluut niet het jaar van Feyenoord, maar ook slechte jaren hebben hun lichtpuntjes. In Rotterdam zijn ze blij dat Luis Sinisterra zich steeds meer profileert. Afgelopen seizoen kwam hij nauwelijks aan spelen toe, waardoor gevreesd werd dat hij een miskoop zou zijn. In het huidige seizoen houdt Sinisterra zich prima staande, treedt hij steeds vaker op de voorgrond en maakte hij al vier doelpunten. Als hij zich zo blijft doorontwikkelen, dan gaat Feyenoord nog veel plezier aan hem beleven. Niet voor niets werd hij bij de laatste veertig van de Golden Boy-award genomineerd. 

Donyell Malen (20) - PSV

Hij klopte in 2018 al nadrukkelijk op de deur, maar 2019 is het waarin Donyell Malen definitief is doorgebroken. In de eerste maanden van het kalenderjaar kreeg de aanvaller steeds meer speelminuten in Eindhoven, sinds de zomer is hij bijna een onmisbare kracht bij PSV. Zijn vijfklapper tegen Vitesse gaat de geschiedenisboeken in, maar zijn persoonlijke hoogtepunt beleefde hij ongetwijfeld in het Oranje-shirt. In september debuteerde hij met een cruciaal doelpunt in de met 2-4 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland voor het Nederlands elftal. Zijn jaar eindigde wel in mineur: door een zware blessure zal Malen de eerste maanden van 2020 niet in actie komen.

{image[338648][right-half][]}Dani de Wit (21) - AZ

Van wie we in de toekomst ongetwijfeld nog meer veel gaan horen, is Dani de Wit. Hij kwam vorig seizoen af en toe aan de bak bij Ajax, maar louter als invaller. Omdat het er niet naar uitzag dat zijn perspectief snel zou veranderen, ruilde hij afgelopen zomer Amsterdam in voor Alkmaar. Daar laat hij vanaf het eerste moment zien het Eredivisie-niveau makkelijk aan te kunnen. De Wit is een belangrijke pion in het AZ van trainer Arne Slot, dat in de tweede seizoenshelft gaat meestrijden om de landstitel. Op papier zette De Wit een stapje terug, maar op persoonlijk vlak heeft hij er juist een vooruit gezet.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen