Eerste Divisie in 2019: de grootste verrassingen en tegenvallers

27 december 2019, 10:00

Nu in de Eerste Divisie de winterstop is aangebroken, is het tijd voor reflectie. Sommige clubs verrasten de afgelopen twaalf maanden vriend en vijand, andere clubs maakten een jaar door om snel te vergeten. FCUpdate blikt terug op het jaar 2019 door de grootste verrassingen en tegenvallers op een rijtje te zetten.

De verrassingen

RKC Waalwijk

De grootste surprise van 2019 is ongetwijfeld RKC Waalwijk, dat in mei uit het niets naar de Eredivisie promoveerde. De Waalwijkers begonnen als nummer veertien (!) aan de tweede seizoenshelft, stegen in de maanden die volgden naar de achtste plaats en keerden via de play-offs na vijf jaar afwezigheid terug naar het hoogste niveau. De krankzinnige 4-5 overwinning bij Go Ahead Eagles in de beslissende play-offwedstrijd zal iedereen nog lang bijblijven.

{image[338869][right-half][]}SC Cambuur

De terugkeer van Henk de Jong heeft SC Cambuur geen windeieren gelegd. Waar de Leeuwarders het voorbije seizoen nog een grauwe middenmoter waren, daar maken zij de laatste maanden veel indruk in de Eerste Divisie. Met name de manier waarop Cambuur ogenschijnlijk simpel de punten binnenharkt, levert de club veel complimenten op. Niet voor niets maakten de Leeuwarders het Feyenoord onlangs enorm lastig in het bekertoernooi. Als koploper en misschien wel belangrijkste titelkandidaat gaat Cambuur 2020 in. Weet de club de lijn door te trekken?

FC Volendam

Net als SC Cambuur is ook FC Volendam helemaal opgeleefd. In het tweede deel van het vorige seizoen wist Het Andere Oranje geen potten te breken, maar sinds Wim Jonk aan het roer staat draait het als tierelier een in het vissersdorp met een jonge ploeg. Volendam verloor sinds half oktober geen wedstrijd meer, greep de tweede periodetitel en gaat na de winterstop ongetwijfeld een rol spelen in de strijd om de bovenste twee plekken.

{image[338181][right-half][]}Go Ahead Eagles

Dat Go Ahead Eagles zich in 2019 een heel jaar in rustig vaarwater bevond, is gezien de recente geschiedenis een knappe prestatie te noemen. Het is immers nog maar anderhalf jaar geleden dat de club uit Deventer op een onthutsend zeventiende plaats eindigde. In de eerste maanden van het jaar handhaafde Go Ahead zich in de top van de Eerste Divisie en werd promotie nét misgelopen. Ook in het huidige seizoen draait de club bovenin mee. De bekerzege tegen FC Twente (2-5) bevestigde dat Kowet aan de juiste weg timmert.

TOP Oss

Op basis van de prestaties in het eerste deel van 2019, mag TOP Oss ook een verrassing worden genoemd. De ploeg van trainer Klaas Wels schreef geschiedenis door het seizoen te eindigen als nummer zes van de Eerste Divisie. Nooit eerder eindigden de Ossenaren zo hoog op het tweede Nederlandse profniveau. Het vertrek van onder meer Bryan Smeets (Sparta) en Huseyin Dogan (NAC) heeft de club geen goed gedaan, want in het huidige seizoen staat TOP Oss slechts achttiende.

De tegenvallers

{image[337644][right-half][Roda JC logo]}Roda JC

Qua naam is Roda JC een van de grote clubs in de Eerste Divisie, maar het is al jaren kommer en kwel in Kerkrade. Ook in 2019 kwamen de Limburgers louter negatief in het nieuws. Niet alleen vanwege de zwaar tegenvallende sportieve prestaties, maar ook vanwege de bestuurlijke onrust. Dat de Mexicaanse investeerder Mauricio Garcia de la Vega is vertrokken, is een stap in de goede richting. Roda JC, dat halverwege het seizoen zestiende (!) staat, heeft echter nog een heel lange weg te gaan om in rustig vaarwater te komen.

FC Den Bosch

Een jaar geleden was FC Den Bosch de winterkampioen van de Eerste Divisie. De club droomde van een terugkeer in de Eredivisie, maar pakte in de tweede seizoenshelft slechts 23 punten en eindigde als vierde. In de play-offs strandden de Bosschenaren direct tegen Go Ahead Eagles. Dat daarna de overname door Kakhi Jordania afketste, heeft de club geen goed gedaan. Het huidige seizoen verloopt teleurstellend met slechts een elfde plaats, maar de grootste smet op 2019 is ongetwijfeld de racisme-rel rond Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira. Kortom: een dramatisch jaar voor FC Den Bosch.

{image[338904][right-half][]}NEC

Net als bij Roda JC is het bij NEC al jaren onrustig. 2019 was daarin geen uitzondering. De club uit Nijmegen eindigde vorig seizoen slechts als negende in de Eerste Divisie en was afgelopen zomer door de nijpende financiële situatie tandeloos om iets te doen op de transfermarkt. Dat NEC net als vorig seizoen geen titelfavoriet is, is daarvan een logisch gevolg. Met een sterk verjongde selectie hoopt de club de komende jaren uit het diepe dal te klimmen.

NAC Breda en Excelsior

Sinds deze zomer komen NAC Breda en Excelsior weer uit in de Eerste Divisie. Zij golden voorafgaand aan het huidige seizoen - samen met De Graafschap - als belangrijkste titelkandidaten, maar staan halverwege de jaargang slechts zesde en zevende. NAC legde weliswaar beslag op de eerste periodetitel, maar won daarna nog maar drie keer in elf wedstrijden. Excelsior heeft exact evenveel punten en won dit seizoen nog geen enkele topwedstrijd. In 2020 moeten de degradanten uit een ander vaatje tappen.

{image[338905][right-half][]}MVV

MVV sprak in juni de ambitie uit om binnen twee jaar te promoveren naar de Eredivisie. Zes maanden later slikken de Limburgers die woorden alweer in. Op sportief vlak maakt de nummer twaalf van vorig seizoen een tegenvallend seizoen door. In de huidige jaargang stelt de club met een vijftiende plaats zwaar teleur. De negatieve resultaten vertalen zich ook in financiële tegenvallers: de bezoekersaantallen lopen terug, nieuw sponsors zijn moeilijk over de streep te trekken en de media-inkomsten zijn lager.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen