Een terugblik op het jaar van De Jong en De Ligt

29 december 2019, 10:39

Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong stapten in 2019 over naar respectievelijk Juventus en FC Barcelona. De twee verdienden hun transfer naar de Europese topclubs na een superjaar bij Ajax. In Amsterdam wonnen zij de dubbel en bovenal maakten zij indruk in de Champions League. FCUpdate.nl kijkt terug op hun 2019: de laatste maanden bij Ajax, de transfers én het begin bij hun nieuwe club.

Zo identiek als de start van hun carrières verliep in 2016, zo anders is hun situatie nu. De Ligt maakt maar mondjesmaat indruk bij Juventus en zit regelmatig op de reservebank, terwijl De Jong wekelijks de sterren van de hemel speelt aan de zijde van Lionel Messi. Eerst even terug naar waar het allemaal begon voor de twee Oranje-internationals. Drie jaar geleden lag de wereld aan de voeten van de twee supertalenten van Ajax. In de zomer van 2016 debuteerden zij bij Ajax en groeiden in drie jaar tijd tot ongekende hoogtes bij de Amsterdammers.

In 2017 reikte De Ligt en De Jong met Ajax tot de finale van de Europa League, niet wetende dat 2019 een nog veel succesvoller jaar zou worden. In 2019 wonnen de heren de dubbel en loodsten zij Ajax naar een halve finale plaats in de Champions League. Real Madrid en Juventus wisten niet waar ze het moest zoeken tegen de 'wonderkids' van Ajax. In de halve finale was de formatie van Erik ten Hag één seconde verwijderd van de finale, maar een zekere Braziliaan gooide roet in het eten van De Jong en De Ligt.

De Jong was toen allang zeker van zijn transfer naar FC Barcelona, wat Ajax een slordige 75 miljoen euro opleverde. De Ligt was als aanvoerder een van de belangrijkste pionnen in het Champions League-succes en kon eveneens rekenen op de interesse van de complete Europse top. Het duurde bij hem echter tot augustus voor duidelijk was wat zijn volgende stap zou zijn. Barcelona was zeer geïnteresseerd in De Ligt en wilde de vrienden in Catalonië herenigen. De Jong zag dit wel zitten en probeerde zijn maatje naar Barça te halen. "Ik hoop dat De Ligt met mij meegaat. Dan kunnen we samen op huizenjacht", sprak hij gekscherend.

In zijn eerste Clasico kon Frenkie nog niet direct zijn stempel op de wedstrijd drukken. Hij speelde negentig minuten mee, was volgens de Spaanse kranten 'de beste middenvelder van Barça', maar maakte een 'verlegen' indruk in misschien wel zijn grootste wedstrijd tot nu toe in zijn carrière. Desalniettemin kan hij terugkijken op een geweldig eerste half jaar in Catalonië. Hij veroverde direct een basisplaats en werd een belangrijke schakel in de ploeg van trainer Ernesto Valverde. Hij geniet met volle teugen van het samenspelen met Messi. "Hij is zo goed, nu ik het ook van dichtbij meemaak. Hij staat ver boven de rest en ik geniet elke dag op training, althans dat probeer ik", zei hij in gesprek met Ziggo Sport.

Hoe anders is het begin van De Ligt. Hij startte eerst op de bank en moest in de leer bij ras-verdedigers Leonardo Bonucci en Georgio Chiellini. Na de zware knieblessure van laatstgenoemde kwam er een plekje vrij voor de twintigjarige verdediger. Hij maakte in de topper tegen Napoli zijn debuut. Bij een 3-0 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, maar na drie goals waar De Ligt er telkens niet goed uitzag stond het ineens gelijk. Door een eigen goal van Napoli in de laatste minuut kwam de Nederlander echter met de schrik vrij.

Het is duidelijk dat De Ligt meer tijd nodig heeft dan De Jong bij zijn transfer naar het buitenland. Waar De Jong steevast in de basis staat, worden de optredens van De Ligt constant in twijfel getrokken door de Italiaanse media. Tot overmaat van ramp verloor hij in de laatste weken van 2019 ook nog eens zijn basisplaats. Komt het nog goed met De Ligt of had hij naar zijn maatje moeten luisteren en met hem mee moeten gaan naar Barça?

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen