Oranje's wederopstanding in 2019 door de Belgische en Duitse bril

28 december 2019, 08:00   Bijgewerkt: 27 december 2019, 14:55

De wederopstanding van het Nederlands elftal zette in 2019 onder Ronald Koeman verder door. Het Europees kampioenschap werd bereikt en Oranje speelde in de zomer om de eindzege van de Nations League. In ons land wordt dan alweer hardop gedroomd over een Europese titel. Terecht? Wij checkten het in onze buurlanden en vroegen Ludo Vandewalle (chef voetbal van Het Nieuwsblad) en Francois Duchateau (journalist voor Die Welt, Sportschau en WDR) naar hoe zij tegen de prestaties van Oranje aankijken.

Het respect in België in Duitsland voor het Nederlandse voetbal is zondermeer terug. "In de eerste plaats was er verbazing: twee jaar geleden nog een kneusje, nu de status van EK-favoriet", zegt Vandewalle. "Bij dat laatste heb ik persoonlijk wat bedenkingen, maar over het algemeen is hier een enorm respect. Hier en daar heb ik collega's die zeggen dat Nederland België compleet zal overvleugelen."

"Ik persoonlijk denk dat Koeman een groot aandeel heeft in Oranje's renaissance", aldus Duchateau, een in Duitsland woonachtige Nederlandse journalist. "Koeman is tactisch sterk, ontwikkelt spelers verder door, geeft stabiliteit en vooral: hij gooit een echte winnaarsmentaliteit in het team. Hier in Duitsland wordt vooral gekeken naar de talenten Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong en natuurlijk de Liverpool-sterren Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum. In de ogen van de Duitsers hebben zij Oranje echt een boost gegeven. Maar ook de prestaties van Ajax in het buitenland hebben voor meer respect gezorgd."

{image[334823][left-half][]}Memphis

Ook Memphis Depay is de verpersoonlijking van het herstel. Daarom is het nieuws over zijn zware knieblessure ook bikkelhard aangekomen. "Oranje is erg afhankelijk van Memphis, dat weten ze in Duitsland nu ook. Zonder Memphis heeft Nederland een groot probleem voor het Europees kampioenschap." Vandewalle vindt sowieso dat het Nederland aan een écht spits ontbreekt. "Die hebben jullie wel altijd gehad met Van Nistelrooy, Bergkamp, Van Basten, Kluivert en Van Persie." Ook beschouwt Vandewalle keeper Jasper Cillessen als een achilleshiel van het Nederlands elftal. "Die vind ik echt niet goed. Dat doelpunt in de finale van de Nations League had hij toch kunnen hebben? Een echte goede keeper heeft die bal."

Met de waarschijnlijke afwezigheid van Memphis op het EK, wordt er eens te meer om karakter gevraagd. Met de captain van Olympique Lyon zette Vandewalle in op de halve finale voor Oranje. Dat kan volgens Duchateau weleens een loodzware opgave worden. "Duitsers denken wel dat Oranje een rol kan spelen. Na het drama met Memphis gaat die verwachting omlaag. De groep is absoluut de doen. Bij de beste acht komt Nederland ook zeker. Maar ik ben echt bang dat de blessure van Memphis de titelkansen laat verdwijnen."

Door: Steven Koelma

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen