Het jaar van Virgil: nieuwe hoofdstukken voor droomboek

30 december 2020, 08:02   Bijgewerkt: 31 december 2020, 08:08

Zeven stemmen. Dat was het verschil tussen Lionel Messi en Virgil van Dijk bij de Ballon d'Or-verkiezing van dit jaar. Messi ging er uiteindelijk met de prijs vandoor, maar voor veel Nederlanders was Van Dijk de beste speler van 2019. FCUpdate.nl blikt terug op het krankzinnige jaar van de nummer vier van Liverpool.

De Ballon d'Or ging nipt aan zijn neus voorbij, maar toch viel er uiteraard veel te vieren voor de Brabander. Met Liverpool liep hij op een haar de landstitel mis, maar met het winnen van de Champions League boekte hij zijn grootste succes ooit. Met zijn club, waarmee hij nu op kampioenskoers ligt, won hij tevens de UEFA Super Cup en meer recent ook het WK voor clubs.

Het begin

Vrijdag stuurde Liverpool een tweet de wereld in met de tekst 'Two years ago today' met daaronder de tweet waarin de club op 27 december 2017 aankondigde dat de transfer van Southampton-verdediger Van Dijk officieel was. Bekend werd dat Van Dijk op 1 januari 2018 officieel deel zou uitmaken van de selectie van Klopp. Met de transfer was 84,5 miljoen euro gemoeid en dat zorgde voor de nodige commotie in Engeland. Het hoge bedrag was tamelijk ongebruikelijk voor een verdediger. Op 5 januari maakte Van Dijk zijn debuut tegen Everton en daarin was hij met een doelpunt meteen van grote waarde. Liverpool won mede daardoor met 2-1 en de rest is geschiedenis. Het was het geweldige begin van een geweldig huwelijk tussen club en speler. Zaterdag speelde hij tegen Wolverhampton Wanderers zijn honderdste wedstrijd voor de club.

Het respect

Bij Southampton was Van Dijk een zeer gewaardeerde verdediger, maar bij Liverpool steeg zijn status naar ongekende hoogtes. Wat typerend is, is dat andere spelers die tegen hem speelden lyrisch zijn. Troy Deeney, spits van Watford, was lyrisch over de sterke verdediger. "Hij is te groot, te sterk, te snel en te goed aan de bal", aldus de sterke spits tegen BBC. "En hij heeft een goede kop met haar en ruikt heerlijk. Hij is ook zo iemand die aftershave op zijn shirt doet, het ruikt dus heerlijk", sprak hij. Deeney is een ouderwetse Engelse spits die de duels niet schuwt en het voetbalveld ziet als oorlogsgebied. Dat maakt het des te opvallender dat juist hij met die teksten op de proppen kwam.

Ook Sergio Ramos was lyrisch over de Nederlander. De verdediger van Real Madrid hoopte dat Van Dijk de Gouden Bal zou winnen, als eerste verdediger sinds 2006. ''Ik weet het niet, maar als Cannavaro hem ooit heeft gewonnen, waarom hij dan niet?'', vroeg Ramos zich af. ''Je moet de droom die je als kind had houden, zodat het kan blijven gebeuren. Hij had een uitstekend seizoen. We hebben het altijd over Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar de mogelijkheid dat een andere speler het kan winnen is iets moois.''

De nieuwe status

Dat Van Dijk in 2019 zou balen van het net mislopen van de Ballon d'Or, had een paar jaar geleden niemand voor mogelijk geacht. Het zegt genoeg over de geweldige nieuwe status van de ster van het Nederlandse voetbal. Veelzeggend is misschien wel het interview dat Klopp gaf begin december. Na de 2-1 zege op Brighton & Hove Albion met twee goals van Van Dijk was de Duitser lyrisch over zijn defensieve leider. "Virgil is goed, heel erg goed, waanzinnig goed. Hij heeft zoveel talent dat het zonde zou zijn als hij niet goed zou spelen. Hij is onvoorstelbaar belangrijk voor ons." Daarmee gaf Klopp ook aan dat Liverpool eigenijk niet zonder de verdediger kan. Het is bijzonder dat de Nederlander het zo goed doet bij de regerend Champions League-winnaar die stijf bovenaan staat in de zwaarste competitie van de hele wereld. Het prachtige sprookjesboek van Van Dijk kreeg in 2019 veel mooie nieuwe hoofdstukken. Op naar 2020.

Door: Remco Jacobi

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen