Het jaar van... PSV: gifbeker in 2019 tot de bodem leeg

31 december 2020, 15:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel XVII van onze cluboverzichten: PSV.

PSV wil 2019 het liefst zo snel mogelijk vergeten. De Eindhovenaren beleefden een horrorjaar. Afgelopen seizoen werd de titel verspeeld aan Ajax en ook in het huidige seizoen kan PSV het kampioenschap vergeten. PSV heeft voordat de competitie op de helft was, haar doelstelling al bij moeten stellen naar de tweede plaats en winst van de KNVB Beker. Dieptepunt van alles was het uiteindelijke ontslag van Mark van Bommel.

Het jaar begon nog florissant voor de 24-voudig kampioen van Nederland. PSV startte 2019 als koploper met twee punten voorsprong op Ajax en wist dit gat zelfs nog tot zes punten te vergroten. Maar het bleek onvoldoende om de Amsterdammers op afstand te houden. PSV leed in februari driemaal op rij puntenverlies tegen FC Utrecht (2-2), sc Heerenveen (2-2) en Feyenoord (1-1). Omdat Ajax ook morste, was de schade lang nog te overzien. Cruciaal werd uiteindelijk het onderlinge treffen in Amsterdam.

Het verschil tussen beide kemphanen was niet vijf of zelfs acht, maar twee punten. Iedere wedstrijd speelde PSV met het mes op de keel. Het bezoek aan het Gelredome werd de Brabanders funest. Ternauwernood sleepte PSV tegen Vitesse een 3-3 gelijkspel uit het vuur. Dat was onvoldoende om de koppositie te verdedigen. Met een veel beter doelsaldo verdrong Ajax PSV van de eerste plaats. Na de nederlaag van PSV op bezoek bij AZ (0-1) in de voorlaatste speelronde hezen de Eindhovenaren de witte vlag.

Dat werd in juli al duidelijk toen PSV tegen FC Basel sneuvelde in de voorronde van de Champions Leauge. Het excuus was toen nog dat de selectie niet voldoende op peil was. De Europa League werd het nieuwe doel. Er werd zelfs gesproken over de eindzege. Dat maakt het demasqué in de groepsfase nog groter. Met nederlagen tegen LASK Linz (1-4), Sporting Portugal (4-0) en een gelijkspel tegen Rosenborg (1-1) verliet PSV het toernooi met het schaamrood op de kaken.

De neerwaartse spiraal in de Eredivisie werd al voor de teleurstellende Europese resultaten ingezet. Een negental van PSV verloor halverwege oktober met 3-0 bij FC Utrecht en boekte in de zeven competitiewedstrijden daarna slechts twee overwinningen. De clubleiding hield lang het vertrouwen in Van Bommel, die zichzelf met de keeperskwestie nog extra in de problemen bracht. Maar na de nederlaag in De Kuip (3-1) was de maat vol en nam PSV met pijn in de maag afscheid van hun clubicoon. Dat de bodem van crisis nog bereikt was, bewees het bekerduel met de amateurs van GVVV. PSV had verlenging nodig om de middenmoter uit de Tweede Divisie van zich af te schudden.

Hét hoogtepunt: recordtransfer Lozano

Successen op het veld waren er dit jaar niet voor PSV. Financieel daarentegen wel. PSV maakte een grote transferklapper met de verkoop van Hirving Lozano. De Eindhovenaren verkochten de Mexicaan voor veertig miljoen euro aan Napoli. Nooit eerder was een PSV'er zo duur. Lozano loste Memphis Depay - in 2015 voor 34 miljoen naar Manchester United - af als duurste PSV'er ooit.

De beste aankoop: Ritsu Doan

Bijna alle aangetrokken spelers komen in aanmerking voor transferflop. Maar zoals altijd is er één de beste. Dan komen we uit bij Ritsu Doan. De Japanner mag zich rekenen tot het basiselftal van PSV. In tegenstelling tot de meeste andere spelers die naar Eindhoven kwam. Maar met een transfersom van 7,5 miljoen euro wordt er veel meer verwacht van Doan dan alleen meehobbelen.

{image[338747][left-half][John de Jong]}De tegenvaller van het jaar: John de Jong

Technisch manager John de Jong zadelde Mark van Bommel op met een onevenwichtige selectie. Na de uitschakeling in de voorronde van de Champions League werd al gezegd dat de selectie niet op peil was. Zo trad PSV tegen FC Basel aan met de later overbodig bevonden Derrick Luckassen. Maar ook de aankopen die daarna Eindhoven kwamen, overtuigen niet. Waarom Bruma de een na duurste PSV'er moest worden, is tot nu toe een compleet raadsel. Het aankoopbeleid voor de linksbackpositie werd daarnaast een compleet fiasco. Toni Lato is alweer vertrokken zonder één Eredivisie-minuut in de benen en ook Olivier Boscagli komt tekort voor het niveau dat PSV nastreeft. Bovendien ontbreekt het PSV aan ervaring en voetballend vermogen. Daarmee ligt het hoofd van De Jong bij de achterban op het hakblok en kan hij winters transfersucces heel goed gebruiken.

{image[338572][right-half][]}De doorbraak van: Malen en Ihattaren

PSV mag trots zijn op de doorbraak van Donyell Malen en Mohamed Ihattaren. Malen schopte het in 2019 tot Oranje-international. In zijn eerste optreden scoorde hij meteen tegen Duitsland. Ook een hoogtepunt in de ontwikkeling van Malen: de vijfklapper tegen Vitesse. Als hij goed herstelt van zijn blessure, gaat Malen sowieso mee naar het EK. Daar mag Mohamed Ihattaren ook van dromen. De zeventienjarige (!) virtuoos is een groot lichtpunt in de sportieve malaise van PSV. Vanwege het overlijden van zijn vader zat Ihattaren nog niet bij Oranje. Maar in maart wil Ronald Koeman hem sowieso aan het werk zien. Wie weet zit een eindtoernooi er nu al in voor Mootje.

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 20

Gelijke spelen: 9

Nederlagen: 6

Doelcijfers: 80 voor, 41 tegen

Grootste zege: PSV - Fortuna Sittard 5-0 (3 maart), PSV - Vitesse (14 september), PSV - Fortuna Sittard (5-0)

Grootste nederlaag: PSV - AZ 0-4 (27 oktober)

Topscorer: Donyell Malen (17)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen