Het jaar van… Feyenoord: status als topclub brokkelt af

31 december 2020, 09:03

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel XVI van onze cluboverzichten: Feyenoord.

2019 was voor Feyenoord het jaar waarin de status als traditionele topclub enigszins afbrokkelde. Met Giovanni van Bronckhorst voor de groep en Robin van Persie als ster werd het afgelopen seizoen nog afgesloten als nummer drie, met zeven punten meer dan AZ. Jaap Stam werd aangewezen als nieuwe trainer, maar dat werd een mislukking.

Een ander probleem voor Stam was dat veel spelers niet topfit begonnen aan het seizoen. Het was voor de coach continu behelpen met een niet-fitte groep. Stam besloot eind oktober de eer aan zichzelf te houden na de 4-0 oorwassing bij Ajax. Feyenoord stond op dat moment twaalfde en had onder de coach slechts drie van de elf competitieduels gewonnen. Bovendien was er geen enkele logica of lijn te zien in het spel. Als opvolger van Stam werd de gelouterde Dick Advocaat gecontracteerd en hij doet het vooralsnog, los van de Europa League-uitschakeling, uitstekend.

Advocaat won vijf van de zeven competitieduels, waaronder van PSV, en verloor nog niet met zijn ploeg in de Eredivisie. Ook werd de volgende ronde van de KNVB Beker bereikt. Advocaat slaagt erin om Feyenoord weer kleur op de wangen te geven en is de ideale man om de lastige situatie van de club te overbruggen. Ondertussen werkt Frank Arnesen als technische man achter de schermen verder aan het terugbrengen van Feyenoord naar de top.

Het hoogtepunt: de monsterzege op Ajax

Feyenoord begon 2019 met nederlagen tegen PEC Zwolle en Excelsior, maar tussendoor werd de mooiste zege van het jaar geboekt. Op 27 januari veegde Feyenoord rivaal Ajax na een vroege achterstand met 6-2 van het veld. Robin van Persie was met twee goals en geweldig spel de grote held van De Kuip en bezorgde Feyenoord een zege die de fans niet snel zullen vergeten.

De beste aankoop: Marcos Senesi

De tegenvaller van het jaar: Rick Karsdorp

De terugkeer van international Rick Karsdorp bij Feyenoord is vooralsnog uitgelopen op een groot drama. De rechtsback was bij AS Roma op een zijspoor geraakt en keerde terug bij de club die hij in 2017 de rug terugkeerde. Al direct werd duidelijk dat Karsdorp niet topfit was en zijn spel stelde zwaar teleur. Bovendien raakte hij in de clinch met de fans, die hem bedreigingen stuurden. Karsdorp raakte geblesseerd en speelde sinds begin november niet meer. Dat er in de winterstop een opmerkelijk filmpje de ronde deed, helpt uiteraard niet mee.

De doorbraak van: Luis Sinisterra

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 17

Gelijke spelen: 9

Nederlagen: 9

Doelcijfers 72 voor, 48 tegen

Grootste zege: Feyenoord - Ajax 6-2 (27 januari)

Grootste nederlaag: Ajax - Feyenoord 4-0 (27 oktober)

Topscorer: Steven Berghuis (19 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen