Onana: "Ik heb bijna elk uitduel met racisme te maken"

31 december 2020, 12:10   Bijgewerkt: 31 december 2020, 12:20

In 2019 werd het Nederlandse voetbal opgeschrikt door een zeer vervelend incident tijdens FC Den Bosch - Excelsior. In die wedstrijd werd aanvaller Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend en dat leidde tot grote onrust. In een interview met het Algemeen Dagblad geeft Ajax-keeper Andre Onana aan dat discriminatie veel frequenter voorkomt in Nederland.

Volgens de goalie uit Kameroen komen er zeer vaak vervelende incidenten voor. "Racisme is er, bij bijna elke uitwedstrijd heb ik ermee te maken. Maar ik spreek er niet over. Ik ben trots om zwart te zijn. Als jij mij een aap vindt, prima. Ik zie geen verschil tussen wit en zwart en ik maak geen verschil. Als jij dat wel doet, is dat jouw probleem", vertelt hij aan het dagblad.

Het is voor de keeper geen optie op van het veld te lopen bij racisme. "Nee, want dat is wat ze willen", zegt Onana. "En ik wil die schreeuwers niet geven wat ze willen. Er zitten uiteraard grenzen aan, maar je moet ook begrijpen: er worden vaak dingen geroepen door supporters van het team dat verliest. Het is dan de enige manier om je nog te kunnen raken, pijn te doen."

Het probleem zit volgens de keeper verankerd in de samenlevingen. "Ik ben al twaalf jaar in Europa. Ik leef en werk met mensen uit alle landen van de wereld, in alle denkbare kleuren. Voor elke wedstrijd klinkt het in de stadions: 'No to racism.' Maar racisme is er niet alleen in voetbal, het is overal. Racisme was er al ver voor ik geboren ben, en het is morgen niet ineens weg. Op een dag zal het stoppen. Het heeft alleen tijd nodig en je kunt het niet ­forceren."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen