Van Basten neemt zichzelf niets kwalijk

Ger
28 juni 2006, 13:25

Met gemengde gevoelens blikte Marco van Basten woensdag tijdens een persconferentie in Zeist terug op het WK. De bondscoach is tevreden over de geleverde arbeid en blijft van mening dat zijn elftal progressie heeft geboekt. "Maar uiteraard ben ook ik teleurgesteld over de snelle uitschakeling. Ik heb een traantje moeten wegpinken."

Marco Van Basten, John van het schip, Robbie Witsch

Marco Van Basten, John van het schip, Robbie Witsch

De huidige verbintenis van Van Basten loopt af na het Europees kampioenschap van 2008, in Zwitserland en Oostenrijk. "Ik heb er nog niet over nagedacht", aldus Van Basten. "Ik ben nu druk met het afsluiten van de achterliggende periode. Maar ik vind het wel een mooi gebaar van de KNVB. Het is een teken dat ze tevreden zijn."

Van Basten gaf aan dat hij verder wil met doelman Edwin van der Sar. De coach vindt de sluitpost een belangrijke speler voor het team. Bovendien staan talentvolle opvolgers voor Van der Sar niet direct klaar. "Ik zou het prettig vinden als hij bij de groep blijft. Van der Sar is niet alleen een fantastische keeper, maar ook een uitstekend aanvoerder." 

Inmiddels heeft Van Basten de doelman benaderd om aan te blijven bij het nationale elftal. "Ik heb het hem gevraagd. Maar hij twijfelt nog. Van der Sar wil met zijn club Manchester United graag prijzen winnen. Maar hij is wel 35 en hij weet nog niet of hij dat nog kan en wil combineren met het Nederlands elftal. Daar wil hij nog over nadenken."

Van Basten noemde de middenvelder wel een goede speler: "Maar zijn vorm in het afgelopen seizoen was niet dusdanig goed dat wij vonden dat we hem mee moesten nemen. Daar sta ik nog steeds helemaal achter."

Ook over het niet-selecteren van Klaas Jan Huntelaar heeft Van Basten na de uitschakeling geen twijfels gekregen. "Klaas Jan is een goede spits. Die komt er aan. Ik verwacht dat hij er over twee jaar tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk wel bij is. Maar in Duitsland hadden we aan drie spitsen voldoende."

De bondscoach irriteert zich aan de kritiek die hij na de uitschakeling heeft gekregen. "Ik heb het gevoel dat mensen plotseling iets aan het zoeken zijn. Dat ze willen hakken. Ik heb vreemde dingen gehoord en gelezen. Dat is jammer. Ik snap dat mensen teleurgesteld zijn. Maar iedereen moet wel normaal blijven doen."

Van Basten nam twee rechtsbacks mee naar Duitsland. Jan Kromkamp speelde geen minuut en Kew Jaliens kreeg alleen speeltijd omdat John Heitinga vanwege een gele kaart gespaard moest worden. "Ik kan van tevoren niet alles goed inschatten. Kromkamp bracht te weinig en Jaliens was lang geblesseerd. Dat is jammer."

"Natuurlijk zijn we als elftal tekort geschoten", beseft Van Basten. "Maar we moeten met z'n allen niet vergeten hoe we zijn begonnen. We zijn met een nieuwe talentvolle selectie gestart en hebben het vizier op het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk gezet. We hebben ons vrij eenvoudig voor het WK gekwalificeerd en dan wil je op de eindronde ook zover mogelijk komen."

"Het is geen schande dat dit niet is gelukt. Deze groep wordt alleen maar sterker. Ons streven blijft de komende twee jaar hetzelfde. We willen dominant en aanvallend voetballen. Hopelijk lukt dat nu wel."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen