Verbeek in bosbranden van Australië: "Ademen doet zeer"

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

7 januari 2020 – Gertjan Verbeek merkt bij zijn club Adelaide United ook de nodige gevolgen van de Australische bosbranden. "Als de wind verkeerd staat, adem je rook en as in. Soms moet ik de training afbreken", zei hij. De trainer maakt zich ernstig zorgen over de situatie in Australië en juicht alle acties om hulp te bieden toe.

Verbeek in bosbranden van Australië: "Ademen doet zeer"

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

In de competitiewedstrijd tegen Sydney FC merkte Verbeek tijdens de wedstrijd de gevolgen van de bosbranden. "Ineens woei er allemaal rook, roet en as het stadion in", sprak de oud-trainer van onder meer sc Heerenveen en Heracles Almelo in gesprek met de Leeuwarder Courant. "Ademen deed zeer en je kreeg de tranen in de ogen. De zon had moeite om door het dikke wolkenpak heen te breken." Voor Verbeek en zijn ploeg is het elke wedstrijd afwachten of deze door kan gaan in verband met de branden. "In de bus op weg naar Gosford reden we maar enkele tientallen kilometers naast de brandhaarden. Dan komt het allemaal wel heel dichtbij. En we gaan nog wel vaker die kant op, want de meeste clubs spelen in die regio. Je ziet dan overal vliegtuigen met bluswater."

Tijdens die wedstrijd werd een grote inzamelingsactie georganiseerd: voor elke pass in de wedstrijd werden vijf Australische dollars gedoneerd. "Er zijn 477 passes geteld, dus reken maar uit", zei hij. "Ik heb heel veel respect voor al die vrijwilligers. Die zijn al maanden in touw en hebben hun baan er ook nog gewoon naast. De prioriteit ligt niet meer bij het blussen, maar bij het redden van mensen, dieren en gebouwen."

Adelaide ligt aan de zuidelijke kust van Australië, waar de branden niet zo hevig zijn als in Sydney en Melbourne. "De stad Adelaide is er redelijk gevrijwaard van gebleven, maar ook in de bergen, de Adelaide Hills, woeden de branden. Dat is best ver weg van hier, maar als de wind verkeerd staat ruik ik hier bij ons huis de brandlucht al als ik wakker word. Het is dan ook niet verantwoord om te trainen. Je houdt je hart vast, want de echte zomer moet nog beginnen. Het is nog nooit zo vroeg zo erg geweest", zei hij zorgelijk.

  • Senegal - Nederland, actie Adv

    Maak een account bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!

    Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd