Dumfries voor eerherstel: "Hebben PSV enorm tekortgedaan"

8 januari 2020, 08:01

Denzel Dumfries wil met PSV vol voor eerherstel gaan in de tweede seizoenshelft van de competitie. De ploeg bereidt zich net als vorig jaar voor in Qatar, maar de rechtsback heeft nu een heel ander gevoel dan vorig jaar. "Toen zaten we op een roze wolk, dat is nu natuurlijk totaal anders. Wij hebben PSV enorm tekortgedaan het afgelopen halfjaar.", zei hij.

Na een dramatische serie in de Eredivisie en uitschakeling in de Europa League was het aanblijven van trainer Mark van Bommel onhoudbaar. De ploeg ging door een diep dal en Dumfries is dat zeker nog niet vergeten. "Je speelt allerlei fragmenten nog eens af in je hoofd. Ook de trainerswissel", zei hij in het Algemeen Dagblad. "Het bestuur koos uiteindelijk voor deze oplossing en dan moet je als spelers doorschakelen. Daar had ik het moeilijk mee."

Ernest Faber werd aangesteld, maar daarmee waren niet ineens alle problemen opgelost. "Je wilt weer positief worden onder een nieuwe trainer, maar dat gaat niet een-twee-drie, want je zit nog met opgebouwde emoties die een plek moeten krijgen. Het eerste wat Ernest Faber zei bij zijn start was: 'Jullie moeten stoppen met elkaar af te vallen als spelers. Weg met die onderlinge negativiteit!' Had hij helemaal gelijk in. Ik vond het ook goed van hem, maar doe het maar eens… Dat is lastig."

De aanvoerder van PSV drong eropaan dat er een specialist in groepsdynamica mee zou gaan naar het trainingskamp in Qatar. En zo geschiedde, Marko Hoogland ging mee. "Hij zag die negatieve onderlinge dynamiek ook. Als we iets zijn verloren als team voor de winterstop, dan is het de cultuur van dingen eerlijk benoemen zonder dat het persoonlijk wordt. Om een voorbeeld te geven: je kunt in het veld roepen: 'Klootzak, waarom geef je mij zo'n bal?!' Je kunt ook zeggen: 'Klootzak, waarom geef je zo'n bal' en daarna een handreiking doen om er samen beter van te worden. Bij ons hoorde je op den duur alleen nog het eerste. Zo'n houding brengt je niks."

PSV oefent in Qatar tegen Club Brugge en Eupen alvorens het op zondag 19 januari de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. De Eindhovenaren staan momenteel op de derde plek, tien punten achter op koploper Ajax.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen