Van Seggelen gestopt als baas FIFPro: "Nooit mond gehouden"

9 januari 2020, 09:30

Theo van Seggelen is deze maand gestopt als baas van FIFPro, de internationale spelersvakbond. Veertig jaar lang sprong de 65-jarige Nederlander in de bres voor voetballers. "Van contracten die niet werden gerespecteerd tot minderjarige spelers die in Laos gevangen werden gehouden."

Op nieuwjaarsdag droeg Van Seggelen het stokje officieel over aan de Duitser Jonas Baer-Hoffmann. Daarmee kwam er definitief een einde aan een tijdperk. "Ik heb nooit mijn mond gehouden. We hebben vooral onze stem laten horen op momenten dat de rechtspositie van spelers in het geding was", blikt Van Seggelen terug in De Volkskrant.

In al die jaren liep Van Seggelen tegen verschillende excessen aan. De grootste? "Het niet betalen van salarissen. In West-Europa is het allemaal goed geregeld, maar dan houdt het wel op. Oost-Europa, Afrika en Azië zijn een ramp. In Turkije zijn we jaren bezig geweest om een onafhankelijke vakbond op te richten. De president van de voetbalbond heeft zijn eigen club. Die geeft zeven spelers een contract, één bevalt, de rest kan ophoepelen en wordt niet betaald."

De meest pijnlijke misstand kwam Van Seggelen tegen in Afghanistan, waar de voorzitter jonge vrouwen van het nationale team misbruikte. "Ze zijn aangerand door de voorzitter van de voetbalbond en waarschijnlijk door meerdere bestuurders. Hun Amerikaanse coach heeft ons gealarmeerd. Vijf speelsters zijn gaan praten, die moesten we het land uit smokkelen. Ze hebben politiek asiel gekregen in Zwitserland."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen