Cambuur opnieuw onderuit, concurrentie profiteert volop

17 januari 2020, 21:59   Bijgewerkt: 17 januari 2020, 22:18

De Graafschap en Volendam hebben vrijdagavond optimaal geprofiteerd van het puntverlies van koploper SC Cambuur. Een tiental Leeuwarders verloor met 3-2 van nummer achttien TOP Oss. FC Volendam kwam met de schrik vrij door net voor tijd twee keer te scoren en met 4-2 te winnen van Jong PSV. De Graafschap wist redelijk eenvoudig met 0-2 te winnen bij Almere City, waardoor beide ploegen het gat met Cambuur zien slinken.

TOP Oss – Cambuur 3-2

Exact een week na de verloren topper tegen FC Volendam tegen Cambuur kreeg de koploper de kans om zich te revancheren tegen laagvlieger TOP Oss. De Ossenaren wisten slechts één overwinning te boeken in de laatste negen competitiewedstrijden. Het lijkt er echter op dat de voetbalmachine van Henk de Jong wat stokt. Na een ongeslagen reeks van zestien wedstrijden, heeft Cambuur drie van de laatste vier wedstrijden verloren. De tegenstanders waren wel Jong Ajax, Feyenoord (beker), Excelsior en Volendam.

Ook tegen TOP Oss ging het wederom niet van een leien dakje. Cambuur kwam nog wel op voorsprong, nadat Henk Dijkhuizen de bal in eigen doel frommelde, maar al snel boog de ploeg uit Oss die achterstand om in een voorsprong. Na ruim twintig minuten haakte Ragnar Oratmangoen zijn tegenstander in de zestien meter en Philippe Rommens profiteerde vanaf elf meter. Vier minuten daarna kopte centrale verdediger Rick Stuy van den Herik snoeihard een cornerbal binnen. Nog voor rust trok Robert Mühren de stand nog gelijk door een hoge bal met de rechtervoet knap in de verre hoek te werken.

Toch bleek het niet de avond van Cambuur. Een aantal grote kansen waren niet aan Mühren besteed en na een uur werd het duidelijk dat het wél de avond van Stuy van den Herik ging worden. De centrale verdediger profiteerde van de fout van doelman Stevens en zette met zijn tweede goal TOP Oss op 3-2. Tot overmaat van ramp kon Delano Ladan een kwartier voor tijd vroegtijdig de douches opzoeken na een te harde tackle en was een nieuwe nederlaag niet af te wenden voor de Leeuwarders.

FC Volendam – Jong PSV 4-2

FC Volendam heeft het trainingskamp dus beter verteerd dan de concurrent uit Leeuwarden. Na de eerste overwinning van 2020 was het gat met de koploper nog maar vijf punten. Tegen de beloftenploeg van PSV Eindhoven ging de Volendamse klopjacht verder. De ploeg van Wim Jonk wist dat het op gelijke hoogte stond met De Graafschap en drie punten achterstand had op nummer twee Jong Ajax, dat maandag pas in actie komt.

Ook Volendam kwam op voorsprong. Francesco Antonucci schoot vanaf randje zestien de bal met een stuit in de verre hoek. Na een ruim halfuur spelen moest Jong PSV verder met tien man aangezien verdediger Maxime Soulas een doorgebroken speler tackelde en een rode prent ontving. Desalniettemin ging het daarna opmerkelijk genoeg een stuk beter lopen bij de Eindhovenaren en kort voor rust schoot Richard Ledezma de 1-1 binnen op aangeven van Mathias Kjølø.

Evenzo kort na rust sloeg het tiental nogmaals toe. Geklungel achterin bij Volendam leverde Ledezma een vrije doortocht op die hij verzilverde met een prachtige stift. Pas met een uur op de klok schrok Volendam weer wakker: het was Gijs Smal die een afvallende bal tot doelpunt promoveerde. Net voor tijd kroonde Nick Doodeman zich met een streep van afstand tot absolute matchwinner. Tot slot bepaalde Martijn Kaars de eindstand nog op 4-2.

{image[339202][right-half][]}Almere City FC - De Graafschap 0-2

Voor de Graafschap stond er een lastig affiche op het programma; een uitwedstrijd in Almere. Vorige week kwam de ploeg uit Doetinchem nog goed weg tegen Jong Utrecht. Ralf Seuntjens schoot zijn ploeg in de laatste minuut naar de overwinning, nadat het aluminium al drie maal een sta-in-de-weg was gebleken. In Almere City trof het een ploeg in goede vorm, aangezien zij tien punten verzamelden uit vier wedstrijden.

Beide ploegen hadden in de stromende regen veel moeite met het creëren van kansen. Er werd opportunistisch gevoetbald en De Graafschap had een licht overwicht. Tegen het einde van de eerste helft moest doelman Joshua Smits zich nog even flink strekken om de poging van Daryl van Mieghem uit de kruising te tikken. Even later was het dan toch raak voor de Doetinchemmers nadat Javier Vet heel atletisch een hoge bal in het netje legde. De Graafschap besliste de wedstrijd in de tweede helft nadat Ralf Seuntjens een voorzet vanaf rechts binnenliep.