AZ legt de bal bij Ajax na eenvoudige zege op hekkensluiter RKC

31 januari 2020, 21:53

AZ heeft vrijdagavond drie belangrijke punten gepakt tegen RKC Waalwijk. De Alkmaarders hadden in het eerste bedrijf de nodige moeite met de laagvlieger, maar wonnen uiteindelijk gemakkelijk met 4-0. Natuurlijk worden de ogen in het AFAS Stadion nu gericht op de topper tussen Ajax en PSV van aanstaande zondagmiddag. AZ is door de overwinning namelijk naast de Amsterdammers gekomen op de ranglijst.

Aan de kant van AZ had trainer Arne Slot weinig redenen om zijn basiself te veranderen. Linksback Thomas Ouwejan moest echter wel genoegen nemen met een plaatsje op de reservebank, aangezien eerste keus Owen Wijndal terugkeerde van een schorsing. Bij RKC waren Saïd Bakari en Silla Sow door coach Fred Grim naar de zijkant verwezen. Hannes Delcroix moest de verloren wedstrijd tegen VVV-Venlo nog aan zich voorbij laten gaan, maar mocht nu weer opdraven. Ook Darren Maatsen kreeg het vertrouwen bij de Waalwijkers.

De supporters van RKC zullen er langzamerhand moedeloos van worden. Hun manschappen weten tegen vrijwel iedere tegenstander uitstekend mee te voetballen, al leverde dat vooralsnog pas elf punten op. Ook in Alkmaar deed het elftal van Grim zeker niet onder voor AZ, dat van geluk mocht spreken dat het in eigen huis niet op achterstand kwam tegen de hekkensluiter. Richard van der Venne, Tijjani Reijnders en Emil Hansson verschenen voor Marco Bizot, maar de doelman hield zijn doel in de eerste helft andermaal schoon.

Aan de overkant kreeg RKC de rekening voor de gemiste kansen gepresenteerd. Oussama Idrissi mocht van Clint Leemans gemakkelijk naar binnen komen en verschalkte RKC-goalie Etienne Vaessen in de korte hoek: 1-0. De tweede treffer van de thuisploeg liet vervolgens niet lang op zich wachten. Na een fraaie aanval via Calvin Stengs en Jonas Svensson maakte topschutter Myron Boadu zijn dertiende competitiedoelpunt van het seizoen. De gastheer ging daarna nog op jacht naar meer goals, maar RKC hield de schade beperkt tot 2-0.

Terwijl RKC in de eerste helft nog een rol van betekenis speelde, werd het initiatief na de thee stevig in handen genomen door AZ. Idrissi maakte al snel aan alle twijfel een einde door Vaessen op fantastische wijze te verschalken. Opnieuw sneed de aanvaller handig naar binnen om de bal kiezelhard in de bovenhoek te plaatsen. RKC bleek niet bij machte om de wedstrijd nog spannend te maken, al kreeg Van der Venne nog een uitstekende mogelijkheid. Natuurlijk werd die kans aan de andere kant direct gevolgd door de 4-0.

Calvin Stengs speelde zeker geen vlekkeloze wedstrijd, maar zette zichzelf wel op het scoreformulier. De Oranje-international kreeg alle ruimte en schoot via het been van RKC'er Stefan Velkov raak. AZ liet de touwtjes daarna wat vieren en dat leverde nog wat kleine mogelijkheden op voor RKC, al bleef de Waalwijkse eretreffer uit. Nadat Midtsjo de lat nog had geraakt, maakte Serdar Gözübüyük een einde aan de lijdensweg van de gasten. Volgende week staan er belangrijke wedstrijden op de planning. AZ speelt dan thuis tegen Feyenoord, terwijl RKC het in de kelder van de Eredivisie in eigen huis opneemt tegen PEC Zwolle.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 6.5; Jonas Svensson 6.5, Stijn Wuytens 6, Ron Vlaar 6, Owen Wijndal 6.5; Teun Koopmeiners 6.5 (61. Jordy Clasie 6), Fredrik Midtsjo 6.5, Dani de Wit 6.5; Oussama Idrissi 7.5 (72. Zakaria Aboukhlal -), Myron Boadu 6.5, Calvin Stengs 6 (72. Håkon Evjen -).

RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6; Fabian Sporkslede 6, Hans Mulder 6 (46. Paul Quasten 6), Stefan Velkov 5.5, Hannes Delcroix 6.5; Richard van der Venne 6.5 (81. Anas Tahiri -), Tijjani Reijnders 6.5, Clint Leemans 6.5 (75. Daan Rienstra -); Darren Maatsen 6, Mario Bilate 6, Emil Hansson 6.5.

Man of the Match: Oussama Idrissi

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen