Lammers terug in de spits bij PSV, maar werd nog amper bereikt

3 februari 2020 – Sam Lammers stond dit seizoen twee uitwedstrijden in de basis bij PSV: beide duels waren tegen Ajax. De eerste voor de Johan Cruijff Schaal, de andere in de Eredivisie. Toch waren beide duels totaal verschillend voor de aanvalsleider van PSV: het resultaat was zondagmiddag beter (1-0 boven 2-0), maar het sportieve perspectief veel minder. Voor de diepe spits was het makkelijker voetballen in juli voor de JCS dan in de ploeg die daar anno februari nog van over was.

Lammers terug in de spits bij PSV, maar werd nog amper bereikt

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

Met een diepe zucht stond aanvaller Lammers in de mixed zone de pers te woord na de kansloze nederlaag. Het was misschien wel typerend voor zijn rol in de voorhoede van de Eindhovenaren: in het uur dat hij meedeed, kreeg de aanvaller welgeteld één bruikbare bal. Die schoot hij uit de draai met te weinig kracht richting Andre Onana, die het rollertje simpel kon oprapen.

"We kwamen niet aan voetballen toe. Dat was heel frustrerend. Als aanvaller wil je de ballen het liefst krijgen in het zestienmetergebied, maar dat was niet aan de orde", erkende Lammers, die zag dat PSV vooral inzakte en afwachtte tegen Ajax. "We hebben te veel de lange bal gespeeld en dan hopen op de tweede bal… Dat lukte niet en we hebben te weinig gevoetbald. Dan heb je als aanvaller een andere taak. Strijd leveren. Maar de echte overtuiging ontbrak: alleen in de slotfase heb ik die gezien."

Contrast
Weggespeeld worden door Ajax was zondagmiddag realiteit voor de in sportieve en bestuurlijke crisis verkerende Eindhovenaren. Het einde van de malaise lijkt nog niet in zicht en zo anders was het gevoel eind juli – ondanks de nederlaag in de Johan Cruijff Schaal. Het duel waarin Lammers overigens in de slotfase uitviel met een zware knieblessure. "We zitten wel in een andere fase, ja", zei Lammers met gevoel voor understatement. "Er is veel gebeurd sinds ik ben weggevallen. Het is een andere situatie dan destijds." Niet alleen stonden er andere spelers op het veld, zat er een andere trainer op de bank: het team voetbalt veel minder gemakkelijk, merkt ook Lammers.

"Als je doelpunten maakt en wint, is het makkelijker voetballen", zei Lammers, die als spits bij uitstek afhankelijk is van zijn medespelers. In de Johan Cruijff ArenA werd hij vrijwel niet bereikt, omdat PSV aan de bal – behoudens hoge ballen naar voren – vrijwel niets liet zien. "We zijn veel te snel de bal kwijt, daar word je niet vrolijk van. We moeten meer laten zien aan de bal, dat is duidelijk." Dat het moeilijk is om overtuigend te voetballen met het broze vertrouwen, snapt Lammers overigens ook. "Dat het een moeilijke fase is voor mij en het team, is duidelijk."

Want ook met de definitieve rentree van Lammers, is de stootkracht van PSV door het vertrek van Steven Bergwijn en blessure van Donyell Malen nog niet om over naar huis te schrijven. Daarvoor was het veldspel bovendien te matig en dus kon ook Lammers het verschil niet maken. Toch was hij erg blij met zijn minuten. "Ik heb drie keer achter elkaar gespeeld nu, dat is fijn. Je krijgt ritme, alleen je hoopt dat het met de ploeg op een andere manier kan. Helaas. Zelf ben ik lang weggeweest en word nog steeds elke week fitter."

Perspectief
Fitter om met het afscheid van Bergwijn voorin het verschil te maken in het resterende deel van dit seizoen. Dát de buitenspeler vertrok, snapte Lammers overigens wel. "Ik heb heel lang met Stevie gespeeld, zonde dat hij is vertrokken. Maar ik gun hem deze stap zeker", verzekerde Lammers, die genoeg opties ziet om Bergwijn te vervangen voorin. Rest nog wel de vraag: hoe moet het verder met het verloren seizoen van PSV? Het is uitgeschakeld in de Europa League, KNVB Beker en de titelstrijd. Lammers: "We moeten in elk geval zorgen dat we zo snel mogelijk weer een wedstrijd winnen. Of we vol voor de derde plaats moeten gaan? We zijn momenteel niet in de positie om naar de ranglijst te kijken. Eerst maar weer eens winnen."

Reacties

PSV

gerelateerd