ErediVisie: Passend Verweer, Ajax > PSV, thuisvoordeel en Koster

3 februari 2020, 11:52

Heel het weekend lang werd er uitgekeken naar het vuurwerk tussen Ajax en PSV, maar een echte topper werd het om diverse redenen niet. Toch is er genoeg om over na te praten: de goede prestaties van Willem II, het puike optreden van Remko Pasveer, degradanten, uitploegen en meer. In onze wekelijkse rubriek ErediVisie blikken we zoals altijd terug op de afgelopen speelronde.

Ajax > PSV

Wie het verschil tussen Ajax en PSV zondagmiddag wil duiden, kan de eerste helft terugkijken, een mooie metafoor kiezen of wat veelzeggende statistieken op een rijtje zetten. Dt laatste spreekt in elk geval boekdelen: Ajax-aanvaller Dusan Tadic schoot vaker op doel (8 om 7) dan alle PSV'ers opgeteld en deed dat overigens niet zo onsuccesvol. Ajax had royaal meer balbezit (in de eerste helft bijna zeventig procent), meer corners (7 om 3), meer schoten op doel (7 om 1) en meer expected goals (2.8 om 0.3). De Eindhovenaren moesten zestien schoten slikken in de eerste helft, het hoogste aantal sinds het treffen met Vitesse in 2015…  

{image[339515][right-half][]}Remko Passend Verweer

Remko Pasveer (36) mag dan wel op leeftijd geraken, voor de meeste doelmannen geldt: hoe ouder hoe beter. Dit seizoen gaf de doelman al twee assists en ook op de doellijn is hij van waarde voor de Arnhemmers. Tegen ADO Den Haag ontsnapte hij overigens ook na een slechte trap, maar redde vervolgens zijn ploeg door een strafschop (en de rebound) uit het doel te houden. Met een aflopend contract in het vooruitzicht heeft Remko, met altijd een Passend Verweer, de clubs wellicht voor het uitzoeken. 

Uitploegen dramatisch

Het duurde tot zondagmiddag vlak na half drie voordat het eerste uitdoelpunt in deze Eredivisie-speelronde een feit was. RKC Waalwijk, Vitesse, FC Emmen, FC Groningen en Heracles Almelo waren er in deze speelronde niet in geslaagd om op vreemde bodem te scoren, totdat Mitchell van Bergen doel trof namens sc Heerenveen. Het bleken samen met de in twee keer genomen strafschop van Simon Gustafson de enige (!) doelpunten van dit weekend door uitploegen. De totale opbrengst qua punten was met twee net zo laag. Het thuisvoordeel was dit weekend wel extreem aanwezig…

Degradant gezocht

De eerste rechtstreekse degradant lijkt met RKC Waalwijk wel een zekerheid. Maar voor het eerst in de Eredivisie betekent ook plek zeventien meteen einde oefening. Dat belooft een spannende ontknoping te worden, vooral omdat de ploegen onderin sinds de hervatting punten zijn gaan pakken. ADO heeft er onder Alan Pardew vier bijgeschreven, datzelfde geldt voor FC Emmen en Fortuna Sittard. Grote winnaars zijn VVV-Venlo, FC Twente en PEC Zwolle met vijf punten uit drie wedstrijden. Voor Sparta - in de eerste seizoenshelft nog een van de verrassingen - pakken deze ontwikkelingen slecht uit. Met één punt uit de eerste drie wedstrijden van 2020 komt het D-woord ook op Het Kasteel weer om de hoek kijken, zeker omdat zij geen spits aantrokken, waar die wel nodig werd geacht. 

{image[337783][left-half][]}Adrie punten Koster

Het Willem II van Adrie Koster blijft maar goed presteren: door de zege op Heracles Almelo hield het niet alleen voor de tweede keer in de clubhistorie voor de vierde (!) keer achtereen in eigen huis de nul, ook staat het inmiddels op veertig punten. Slechts in twee van de laatste twaalf jaar behaalde de club dat aantal ook, maar dan wel over de hele competitie. Een gigantisch knappe prestatie voor momenteel Brabants Beste, die overigens wel een zwaar programma heeft met achtereenvolgend PSV, FC Utrecht, FC Emmen (uit), FC Groningen en Feyenoord. Maar als Koster deze vorm doortrekt, pakt hij nog vaak (a)drie punten. 

En dan nog even dit…

Bram van Boven

Cyriel Desillussies

Lang verwacht

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen