Stam blikt uitgebreid terug: "Ik bén niet tekortgeschoten"

3 februari 2020, 19:34

Het is inmiddels ruim drie maanden geleden dat Jaap Stam opstapte als trainer van Feyenoord. In een uitgebreid interview met NRC blikt de 47-jarige oefenmeester op zijn korte, maar turbulente periode in Rotterdam. "Ik bén niet tekortgeschoten", stelt hij.

Met Stam aan het roer vielen de resultaten behoorlijk tegen. Zijn opvolger, Dick Advocaat, is nog altijd ongeslagen. "Als coach ben je afhankelijk van de mensen om je heen, van wie je verwacht dat ze hun afspraken nakomen. En van de spelers. Ik dacht dat ik met een groep zou gaan werken die er direct stond. Dat was niet zo. Een ander zal zeggen: Dick haalt allemaal punten, dus ze zijn wél goed genoeg. Maar hij heeft er ook profijt van dat spelers nu wel fit zijn. Zijn instapmoment was totaal anders", vertelt hij.

Feyenoord is na het vertrek van Stam opgeklommen naar de derde plaats in de Eredivisie. "Alleen, hoe ze nu spelen is niet mijn soort voetbal. Ik wil het liefst hoog druk zetten, agressief vooruit. Nu zie je dat ze inzakken, op balverlies van de tegenstander wachten en dan naar voren gaan – een wezenlijk verschil", vervolgt de Kampenaar, die Feyenoord deze winter een extra spits (Róbert Bozenik) zag aantrekken. "Een half jaar te laat. Het zij zo. Ik kan mij daar wel druk om maken, maar dat heeft geen zin. Nu worden meerdere jeugdspelers verhuurd of teruggezet naar de opleiding omdat ze niet goed genoeg zijn. Toen ik begon werden zeven jongens nog goed genoeg bevonden voor het eerste elftal."

Stam stelt dat hij bij een volgend avontuur wellicht kritischer moet zijn op het instapmoment. "En dat ik vooraf een duidelijk beeld moet hebben van waar een club heen wil, hoe de lijnen lopen, met wie je gaat samenwerken, hoe die mensen over voetbal denken. Alleen dán weet je wat je kan verwachten", aldus Stam, die geen wrok koestert jegens Feyenoord. "Helemaal niet. Dingen lopen nu eenmaal zo. En soms moet je gewoon op je bek gaan."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen